Internationaal30 jan '22 11:49

Noord-Korea vuurt grootste raket in vijf jaar af

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Noord-Korea heeft zondag een van zijn grootste raketlanceringen in de afgelopen vijf jaar uitgevoerd. Volgens de Zuid-Koreaanse legerleiding gaat het om een middellangeafstandsraket, die het stalinistisch geregeerde land sinds 2017 niet meer had afgevuurd.

Reizigers kijken op een treinstation in Seoel (Zuid-Korea) naar beelden van de raketlancering.
Reizigers kijken op een treinstation in Seoel (Zuid-Korea) naar beelden van de raketlancering. (ANP / AFP / Jung Yeon-je)

Het projectiel is in de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland terechtgekomen. Het bereikte een hoogte van zo'n 2000 kilometer, vloog 800 kilometer ver en was zo'n half uur onderweg.

Zevende beschieting in een maand

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vreest dat het buurland hiermee een streep heeft gezet door een zelfopgelegde opschorting van tests met middellange- en langeafstandsraketten, die een aantal jaar geleden was ingesteld om onderhandelingen met de Verenigde Staten mogelijk te maken over onder meer het kernwapenprogramma. Ook met kernproeven is het land toen gestopt.

Luister ook | Noord-Korea lanceert weer raket

Het gaat om de zevende raketbeschieting van deze maand door Noord-Korea. De vorige keer was afgelopen donderdag. Toen vuurde het land twee ballistische raketten af, wat volgens de Amerikanen en Japan in strijd was met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Kruisraket

Op 14 en 17 januari heeft het land vermoedelijk ook ballistische raketten afgeschoten. Op 5 en 11 januari werden hypersonische raketten afgevuurd. Afgelopen dinsdag vuurde het land een kruisraket af. Anders dan het testen van ballistische raketten valt het testen van kruisraketten niet onder de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea hebben opgelegd.

Luister ook | 'Raketproeven Noord-Korea zijn reden tot zorgen'

Sinds 2019 heeft het land niet zo veel raketlanceringen in een korte tijd uitgevoerd. Onderhandelingen tussen Noord-Korea enerzijds en Zuid-Korea en de VS anderzijds zijn vastgelopen.

Gerelateerde artikelen