Internationaal31 jan '22 13:13Aangepast op 31 jan '22 15:40

Rapport over 'Partygate' overhandigd aan kantoor premier Johnson, verklaring om 16.30 uur

Auteur: Remy Kock

Topambtenaar Sue Gray, die onderzoek heeft gedaan naar de lockdownfeestjes op het adres van de ambtswoning van Britse premier Boris Johnson, heeft haar onderzoek afgerond en de conclusie daarvan afgeleverd op het kantoor van Johnson. Mogelijk wordt het rapport vandaag nog volledig vrijgegeven. Volg in dit blog de laatste ontwikkeling rond Boris Johnson en Partygate.

(AP Matt Dunham)

Een woordvoerder van Downing Street 10 (de ambtswoning van Johnson, red.) heeft bevestigd het rapport te hebben ontvangen. 'Sue Gray heeft de minister-president voorzien van een update betreffende haar onderzoek', luidt het statement.

Wanneer het rapport - al dan niet compleet - wordt gepubliceerd, is nog onbekend, maar het lijkt nu een kwestie van uren te zijn. Johnson zelf zal om 16.30 uur in het Lagerhuis verschijnen om een verklaring af te leggen.

Aftreden

Het rapport omtrent 'Partygate' houdt de gemoederen in de Britse politiek al geruime tijd bezig. Johnson ligt zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Een deel van de Lagerhuisleden vindt dat hij niet kan aanblijven na de rel over borrels en feestjes op Downing Street 10 tijdens lockdowns en na omstreden verklaringen die hij voor de borrels gaf.

Het wordt Johnson zeer kwalijk genomen dat hij en zijn medewerkers zich meermaals niet aan strenge coronaregels zouden hebben gehouden, terwijl die wel voor de rest van het land golden. Hij heeft naar eigen zeggen geen wet overtreden en is zelf niet van plan af te treden. Partygate wordt sinds afgelopen dinsdag ook onderzocht door de politie.

Update 13:30 | Een woordvoerder van Downing Street 10 heeft aangegeven dat het rapport 'tijdig wordt gepubliceerd', zodat mensen de tijd hebben het te lezen alvorens Johnson om 16.30 uur een verklaring aflegt in het Lagerhuis. Volgens de woordvoerder zal het rapport worden gepubliceerd zoals het is ontvangen van Sue Gray. Dat betekent dat niet het in zijn volledigheid zal verschijnen.

'Partygate' wordt namelijk sinds afgelopen dinsdag ook onderzocht door de politie van Londen. Die heeft gevraagd details uit het rapport van Gray achter te houden zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen