Internationaal1 feb '22 17:45Aangepast op 1 feb '22 18:06

President Oekraïne heeft geen tijd voor Rutte en Hoekstra

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra zijn vandaag naar Kiev gereisd om een ontmoeting te hebben met de Oekraïense president Zelensky. Die gaf echter voorrang aan een toespraak in het parlement en een gesprek met de Britse premier Boris Johnson.

(ANP / Remko de Waal)

Lekker belangrijk

'Kiev is het middelpunt geworden van de Europese politiek en iedereen komt langs. Het is botte pech voor Rutte en Hoekstra', zegt Europacorrespondent Geert Jan Hanh. Volgens Hahn staan Rutte en Hoekstra 'op de Lekker-Belangrijk-Ladder van de geopolitiek op een iets lager diplomatiek spoortje dan anderen'. Het programma voor de Nederlandse delegatie is inmiddels compleet omgegooid.

Luister terug | Alles wat je moet weten over de Oekraïne-crisis

OVSE en MH17

'Als het goed is zijn ze nu bij de OVSE in Oekraïne. De OVSE monitort de oorlog in Oost-Oekraïne, en kent ook de situatie in de Krim. Maar op het kantoor van de OVSE praten ze ook met Oekraïense leden van het Joint Investigation Team. En dan heb ik het over MH17. Dat bezoek stond al op de planning, maar heeft een andere lading gekregen.' De OVSE heeft in Oekraïne een speciale missie, de Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM). Rutte en Hoekstra werden welkom geheten door het hoofd van de SMM, Yaşar Halit Çevik. Ook zijn tweede man Mark Etherington en speciaal adviseur Digdem Buner zijn bij het overleg aanwezig.

Druk programma

Zelenski sprak vanochtend het Oekraïense parlement toe. Hij had het over ongekend veel steun vanuit Europa en de wereld, wat sinds 2014 niet meer gebeurd is. En hij sprak met Poolse premier Morawiecki en met Britse premier Boris Johnson. Wellicht spreekt Zelensky morgen met Rutte en Hoekstra, beide bewindslieden zullen morgen een krans leggen voor de slachtoffer4s van de MH17 en daarna afreizen naar Moldavië. 'Die gaan overuren schrijven.'

Onmiddellijke terugtrekking

De Verenigde Staten eisen de onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen bij de grenzen met Oekraïne. Ook moet Moskou meteen beginnen met het afbouwen van de spanning rond Oekraïne. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken drong daar telefonisch op aan bij zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Blinken vroeg om 'onmiddellijke Russische de-escalatie en de terugtrekking van troepen en materieel aan de Oekraïense grenzen', volgens een woordvoerder. Opnieuw werd gewaarschuwd voor 'snelle en ernstige gevolgen' voor de Russen, mochten zij meer van Oekraïne gaan veroveren dan de Krim, die zij begin 2014 al innamen. Washington vreest een nieuwe Russische invasie, maar Moskou noemt dat hysterie.

Blinken en Lavrov spraken elkaar nadat de Amerikanen onlangs al schriftelijk hadden gereageerd op forse Russische veiligheidseisen. De Russen willen onder meer dat het westerse bondgenootschap NAVO zich niet verder richting Rusland uitbreidt, bijvoorbeeld met Oekraïne.

Blinken benadrukte dat Washington bereid is met Moskou verder te praten over 'wederzijdse veiligheidszorgen'. Het overleg kan met zijn tweeën en samen met bondgenoten en partners worden voortgezet. Maar opnieuw wees hij ook op het recht van alle landen om hun eigen buitenlands beleid en hun allianties te bepalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen