Internationaal3 feb '22 07:58Aangepast op 3 feb '22 09:13

Oekraïne vooral geïnteresseerd in handelsrelatie met Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse Kamerleden spreken vandaag over militaire steun aan Oekraïne waarvoor zich een Kamermeerderheid lijkt af te tekenen. Maar tijdens het bezoek van premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra aan de Oekraïense hoofdstad Kiev, bleek zo'n wapenleverantie om allerlei redenen niet de hoogste prioriteit te hebben. 'Tijdens de persconferentie had president Zelensky het niet over wapenleveranties', zegt Europa-correspondent Geert Jan Hahn.

Premier Mark Rutt en de Oekraiense president Volodymyr Zelensky
Premier Mark Rutt en de Oekraiense president Volodymyr Zelensky (EPA / Sergey Dolzhenko)

Volgens Hahn ziet Oekraïne Nederland vooral als een belangrijke handelspartner en investeerder. 'Transport, irrigatie, gezondheidszorg alternatieve energiebronnen en afvalverwerking, dat zijn onderwerpen waarop nauwer wordt samengewerkt. Er komen handelsmissies die in hoog tempo worden opgetuigd, Nederland is volgens de Oekraïense president Zelensky de op een na grootste investeerder in het land. Dat is te nuanceren, feit is dat Nederland in de top 10 van meest importerende landen van Oekraïne staat: graan, vetten, oliën, you name it.'

Luister terug | President Oekraïne heeft geen tijd voor Hoekstra en Rutte

Zorg versus investering

Mark Rutte sprak ook met ondernemers in Kiev, volgens de premier zijn ondernemers positief over de economische hervormingen van de regering-Zelensky. Minister Hoekstra zegt de zorg te erkennen die de regering-Zelensky heeft dat de huidige spanningen de economie schaden: 'Enerzijds heb je zorg over de situatie, tegelijkertijd is het belangrijk dat je niet onnodig bijdraagt aan de paniek. Dat gaat ten koste van stabiliteit en investeringen'. Volgens Hahn is Zelensky vooral geïnteresseerd in welk sanctiepakket Nederland gaat steunen.

Luister terug | Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis met Hammelburg, De Wijk en Hahn

Ook Erdogan komt langs in Kiev

Ook de Turkse president maakt zijn opwachting bij zijn Oekraïense collega Zelensky. Volgens expert EU-Turkije-relaties Nienke van Heukelingen van Clingendael heeft Erdogan zowel goede banden met Oekraïne als een werkbare relatie met Rusland. 'Dat maakt hem anders dan Johnson of Hoekstra', waarbij Van Heukelingen wel aantekent dat een mediator onpartijdig zou moeten zijn en Erdogan dat allesbehalve is. Turkije heeft immers innige economische banden met Oekraïne, al leunt het economisch meer op Rusland.

Een bemiddelende rol van Turkije zou Erdogan in staat stellen zijn nogal gedeukte imago tegenover het westen wat op te poetsen: 'Dit is het uitgelezen moment om een wit voetje bij het Westen te landen'. De relatie tussen Turkije en de Westerse landen zijn verslechterd sinds het NAVO-lid raketten kocht van aartsvijand Rusland.

Wapendeal

Turkije is niet van plan om terug te komen op wapendeals met Oekraïne. De militaire samenwerking tussen Ankara en Kiev is niet gericht tegen Rusland en wordt ook niet stopgezet om Moskou gunstig te stemmen, zei de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan.

NAVO-lidstaat Turkije heeft Oekraïne onder meer militaire drones verkocht van het type Bayraktar TB2. Erdogan brengt donderdag een bezoek aan het Oost-Europese land. Daar sluit hij naar verwachting nieuwe deals over economische samenwerking met zijn ambtgenoot Volodimir Zelenski.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen