Internationaal4 feb '22 17:50Aangepast op 4 feb '22 22:28

Mark Rutte genoemd als mogelijke opvolger NAVO-baas Stoltenberg

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte wordt genoemd als één van de mogelijke opvolgers van NAVO-baas Jens Stoltenberg die president wordt van de Noorse Centrale Bank. Dit meldt Deutsche Welle. 'Volgens bronnen binnen het bondgenootschap zijn de voormalige Britse premier Theresa May, de Nederlandse premier Mark Rutte, de Estse premier Kaja Kallas, de voormalige EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Roemeense president Klaus Iohannis allemaal genoemd als mogelijke kandidaten om Stoltenberg op te volgen', schrijft het nieuwsplatform.

NAVO-chef Jens Stoltenberg wordt de nieuwe gouverneur van de Noorse centrale bank. De voormalige premier van Noorwegen mag die post waarvoor zich meer dan twintig kandidaten hadden gemeld gaan bekleden. De regering in Oslo heeft de benoeming vrijdag bekendgemaakt.

De 62-jarige Stoltenberg, een econoom, maakte in december bekend dat het ministerie van Financiën hem had gevraagd te solliciteren naar de topfunctie. Hij staat sinds 2014 aan het hoofd van de NAVO. Zijn huidige ambtstermijn als topman van het militaire bondgenootschap loopt tot eind september.

De functie komt op 1 maart vrij, maar Stoltenberg maakt zijn tweede termijn bij de NAVO af en begint volgens de bank op of rond 1 december. Plaatsvervangend chef van de bank, Ida Wolden Bache, neemt de leiding tot die tijd waar. Zij was Stoltenbergs voornaamste rivaal voor de topfunctie.

Jaap de Hoop Scheffer

Als Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van het bondgenootschap zou worden zou dat de derde keer in de geschiedenis van de NAVO zijn dat een Nederlander die post bekleedt. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns bekleedde die positie van 1971 tot 1984. Van 2004 tot 2009 was Jaap de Hoop Scheffer de baas van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen