Internationaal5 feb '22 10:30

Bekritiseerde VN-rapporteur Melzer stapt over naar Rode Kruis

Auteur: BNR Webredactie

VN-rapporteur Nils Melzer stapt vroegtijdig op. De Zwitser haalde begin dit jaar nog uit naar het optreden van de Nederlandse politie bij coronaprotesten. Hij stapt over naar het Internationaal Comité van het Rode Kruis, waar hij in juli een toppositie krijgt.

(EPA / Magali Girardin / ANP)

Melzer had eerder dit jaar nog zware kritiek geuit op Nederland. de rapporteur reageerde op filmpjes waarin agenten optreden tegen betogers. Hij noemde beelden van slaande agenten 'een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd', de zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij een hardhandige arrestatie.

Die kritiek leidde tot verontwaardigde reacties. Nederlandse politiebonden dienden een klacht in tegen Melzer. Ze vinden zijn harde conclusies voorbarig en noemden hem bevooroordeeld. UN Watch wilde dat VN-rapporteur Nils Melzer aftreedt omdat hij misleidende informatie over de Nederlandse politie heeft gedeeld.

Luister ook | VN-rapporteur verspreidt misleidende informatie over politieoptreden

Melzer zou als VN-rapporteur op het gebied van marteling eigenlijk aanblijven tot oktober. Hij vertrekt nu eind maart, enkele maanden eerder dan verwacht. De Zwitser legt op Twitter uit dat hij vroegtijdig opstapt om de schijn van de belangenverstrengeling te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen