Internationaal4 feb '22 15:58

Boris Johnsons ijsschots wordt alsmaar kleiner

Auteur: Remy Kock

De kring van vertouwelingen van premier Johnson is flink aan het krimpen. Waar donderdag beleidschef Munira Mirza haar taken neerlegde, legden diezelfde dag nog drie andere functionarissen uit Johnson's directe omgeving hun taken neer. Op vrijdag volgde ook speciaal adviseur Elena Narozanski.

(ANP / AFP)

Waarom Narozanski Number 10 verlaat is niet bekend gemaakt. Het is de vijfde beleidspersoon die het - ogenschijnlijk zinkende - schip dat Boris Johnson heet verlaat nadat Sue Grays rapport over 'Partygate' maandag een fel debat veroorzaakte. In dat debat deed premier Johnson bepaalde controversiële uitspraken.

Savile-uitspraak

Zo betichtte Johnson de oppositieleider Keir Starmer (Labour, red.) ervan niet adequaat te hebben ingegrepen in de ontuchtzaak omtrent mediapersoonlijkheid Jimmy Savile toen hij aanklager was. Dat terwijl is vastgesteld dat Starmer als hoofd van de openbaar aanklagers niet betrokken was bij het besluit Savile, die in 2011 stierf, niet te vervolgen.

Lees ook | Nieuwe tegenslag voor premier Johnson: vertrouweling stapt op

Beleidschef Munira Mirza, die ruim veertien jaar aan Johnsons zijde te vinden was, stapte donderdag op vanwege Johnsons woorden. 'Dat betekent dat de situatie terminaal is', zei een voormalig medewerker van Number 10 tegen Politico. 'Als er iemand was die in hem geloofde, was zij het.'

Exodus

Een exodus volgde, want later op de dag legden ook chef-staf Dan Rosenfield, secretaris Martin Reynolds en perschef Jack Doyle hun functies neer. Volgens Sky News had dat niet zozeer te maken met de uitspraken van Johnson, maar met de interne herstructurering van Johnsons staf.

Lees ook | Druk neemt toe: steeds meer conservatieven willen stemming over toekomst Johnson

Op vrijdag distantieerde minister van Financiën Rishi Sunak, die genoemd wordt als mogelijke opvolger van Johnson mócht het tot een vertrouwensstemming komen, zich tevens van Johnsons uitspraken. 'Ik zou het niet zo gezegd hebben', zei hij in The Sun. 'Het is aan de premier om zijn excuses aan te bieden of niet.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen