
De Hoop Scheffer vindt dat de angst voor flankpartijen te veel is doorgesijpeld in de middenpartijen. 'Onder het motto, we moeten de flanken proberen af te dekken, laten we soms ook maar een kritisch geluid horen. Ik heb dat altijd onverstandig gevonden.' Als uitzondering noemt De Hoop Scheffer D66.
Luister ook | Jaap de Hoop Scheffer: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component'
'Defensie totaal verwaarloosd'
Daar blijft de kritiek van De Hoop Scheffer niet bij. Hij vindt dat Nederland zijn defensie-apparaat totaal heeft verwaarloosd in de afgelopen decennia. 'Als het nu gaat om eventuele wapenleveranties aan Oekraïne. Dan moeten we eerst in de schappen kijken wat er nog ligt. Er ligt bijna niks. We worden nu dus ook geconfronteerd met het verwaarlozen van defensie. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van alle politieke partijen.' Eén partij vormt daarop een uitzondering volgens De Hoop Scheffer. 'Ere wie ere toekomt, met uitzondering van de SGP.'
Luister ook | Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.
Machtspolitiek
In de Oekraïnecrisis staat de EU vooral buitenspel. Het zijn individuele lidstaten die met Rusland praten, maar bovenal is het de NAVO dat namens het Westen een vuist kan maken. 'De Europese Unie is helemaal niet opgezet om een machtspolitieke factor te zijn. Maar dat zal de EU nu echt onvermijdelijk moeten worden wat mij betreft.' De Hoop Scheffer denkt dat een goede relatie met Groot-Brittannië daarvoor cruciaal is.