Internationaal7 feb '22 09:38Aangepast op 7 feb '22 13:33

BuZa waarschuwt Nederlanders in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders in Oekraïne moeten een noodpakket gaan aanleggen en zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in Oekraïne in een mail die is ingezien door de makers van de BNR-podcast Perestrojkast. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het goed dat het ministerie expliciet de Nederlandse gemeenschap waarschuwt.

'Het is goed dat het ministerie daar zo expliciet over waarschuwt. Je ziet dat de situatie dreigend is, de situatie in Oekraïne kan helemaal veranderen', zegt Brekelmans die enkele belangrijke lessen noemt die Nederland getrokken heeft uit het Afghaanse evacuatie-debacle: de situatie kan van de ene op de andere dag veranderen en landen varen in zulke situaties elk een eigen koers. 'Je zag de afgelopen week dat de Amerikanen de Britten veel actiever hun landgenoten waarschuwen.' Brekelmans vindt het goed dat er expliciet over de risico's gecommuniceerd wordt en dat er plannen voor een evacuatie klaarliggen.'

Macron begrijpt Russen

De Franse president Emmanuel Macron zei vannacht dat een deal mogelijk is om een oorlog te vermijden en dat het niet zo gek is dat Rusland zich zorgen maakt om de eigen veiligheid. Verder riep hij op tot een 'nieuw evenwicht' om de Europese staten te beschermen en de Russen te sussen. Vandaag spreekt Macron met Poetin in Moskou. Brekelmans zegt vraagtekens te hebben bij Macrons begrip voor de Russen. Het Kamerlid gelooft niet dat de Russen tevreden zullen zijn met concessies op het gebied van wapenbeheersing en transparantie over militaire oefeningen alleen.

'De afgelopen weken heeft het westen duidelijk gecommuniceerd dat we voor soevereiniteit staan. We gaan niet bepalen dat Oekraïne nooit lid zal mogen worden van de NAVO, dat is aan de Oekraïne. Ik ben benieuwd waar Macron mee komt, maar ik maak me wel zorgen.'

Wo ist Scholz?

Ondertussen ontvangt de Amerikaanse president Joe Biden de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, onder meer om Oekraïne te bespreken. Duitsland-correspondent Derk Marseille vraagt zich af in hoeverre Scholz zich nu meer gaat profileren op het Oekraïne-dossier waar de bondskanselier een op z'n minst afwezige indruk op maakt. En niet alleen waar het Oekraïne betreft. De hashtag #WoistScholz is trending in Duitsland en geeft aan hoezeer de nieuwe bondskanselier afwezig is in het publieke debat.

Moeilijk

Scholz gaf gisteren weliswaar een interview aan de Duitse publieke omroep, maar volgens Marseille is nog steeds niet duidelijk wat Duitslands positie is. Enerzijds wil het geen militair conflict en stuurt daarom geen wapens naar Oekraïne, anderzijds stuurt het wel extra militairen naar de Baltische staten. 'Het is een balanceeract van Duitsland', zegt Marseille die wijst op brede steun van Scholz aan de NAVO en tegelijkertijd een moeizaam gemanoeuvreer met Nordstream 2.

Dat Scholz zich niet duidelijk profileert is aan de ene kant wel begrijpelijk. Waar Scholz een meer Willy Brandt-achtige koers lijkt te willen varen met Rusland (pragmatisch, de ramkoers vermijdend, red.), daar is bijvoorbeeld coalitiepartner De Groenen uitgesproken kritisch op Rusland. Scholz moet dus veel partijen tevreden houden.

Chefsache Merkel

'Merkel kon altijd praten met Poetin, Rusland was Chefsache. Scholz heeft binnen de regering toch meer te maken met een minister van Buitenlandse Zaken die een partij vertegenwoordigt die een anti-Ruslandhouding heeft.' Volgens Marseille zoekt Scholz afstemming binnen de eigen partij, wat ook bemoeilijkt wordt doordat partijgenoot, oud-bondskanselier én Gazprom-lobbyist (en dus Nordstream 2) Gerhard Schröder zich in het publieke debat mengt. En ook de pacifistische vleugel van de SPD pleit voor duidelijke steun aan Oekraïne.

BNR's buitenlandcommentator Bernhard Hammelburg ziet de reis van Scholz naar Washington en dat van Macron naar Moskou als een soort taakverdeling, een 'good cop, bad cop.' Hij wijst er wel op dat Macron een wat andere insteek heeft dan Berlijn. 'Het standpunt van Macron is dat Europa zich duidelijker moet profileren en niet alles moet laten afhangen van de VS. Daarbij komt diezelfde Franse wens om te worden erkend als de échte leider van Europa.' Hammelburg wijst op de verschillen tussen Macron en Scholz. Macron laat er geen misverstand over bestaan dat Frankrijk bereid is militairen in te zetten als puntje bij paaltje komt.

Gerelateerde artikelen