Internationaal8 feb '22 06:11

VS en Duitsland 'eensgezind' tegen agressie Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Amerika en Duitsland staan eensgezind tegenover de Russische agressie in Europa. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in het Witte Huis. De VS en Duitsland lopen 'in de pas' in de confrontatie met Rusland over Oekraïne. 'We werken nauw samen om de Russische agressie in Europa verder af te schrikken', zei Biden.

Volgens hem geldt dat ook voor de 'uitdagingen' door de Chinezen. Biden wees na afloop op het belang van een diplomatieke oplossing, wat volgens hem ook het beste zou zijn voor Rusland, 'en daarmee hebben we goede gesprekken gehad'. Als het anders loopt en Rusland Oekraïne binnenvalt staan de VS, Duitsland en de NAVO klaar, en is een zwaar sanctiepakket voorbereid. Een sterke relatie, goede vriend en betrouwbare partner, zei Biden over Duitsland na de 'heel nuttige bijeenkomst' met Scholz.

Ook Scholz benadrukte het belang van samenwerking en de gezamenlijke positie tegenover Rusland, dat zware strafmaatregelen in het vooruitzicht is gesteld bij een aanval, waaronder volgens Biden het einde van het project Nord Stream II. 'Zelfs Rusland heeft nu de boodschap begrepen', zei Scholz, die zei ook op dit vlak samen op te trekken met het Witte Huis.

Duitsland ligt onder vuur omdat het vanwege het beladen verleden niet geneigd is wapens naar een crisisgebied als Oekraïne te sturen. Scholz wordt verweten dat hij onvoldoende leiderschap toont. Biden stelde daartegenover dat Scholz zijn volle vertrouwen heeft en hij geen enkele twijfel heeft over Duitsland als 'ongelooflijk betrouwbare' partner.

Het bezoek van de Duitse regeringsleider aan Washington markeert het begin van een diplomatiek offensief. Scholz gaat volgende week naar Oekraïne en daarna naar Moskou. Daarvoor staat in Berlijn nog een ontmoeting gepland met de leiders van de Baltische staten. De Franse president Emmanuel Macron en zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda hebben plannen om naar Berlijn komen.

Macron

Vladimir Poetin staat naar eigen zeggen niet afwijzend tegenover een aantal voorstellen en ideeën over de Oekraïne-crisis die de Franse president Emmanuel Macron bij een vijf uur durend gesprek in Moskou heeft gedaan. Die kunnen volgens de Russische leider de basis vormen voor mogelijke verdere stappen. Macron zei in een gezamenlijke persconferentie dat beide partijen ondanks meningsverschillen op een aantal fronten nader bij elkaar zijn gekomen. Hij verwacht dat zijn inspanningen vruchten afwerpen. Beide leiders spreken elkaar over een paar dagen weer telefonisch.

Poetin omschreef het gesprek als 'nuttig, inhoudelijk en zakelijk'. Volgens Poetin moeten de zogeheten Minsk-akkoorden uit 2015 waarin een wapenstilstand tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne werd afgesproken nieuw leven worden ingeblazen. Macron zei dat hij 'concrete veiligheidsgaranties' heeft aangeboden. Poetin zei dat het Westen die garanties eerder 'omzeild' had en dat hij er op zou blijven aandringen.

Johnson

De Britse premier Boris Johnson zegt in een opinieartikel in de krant The Times dat zijn regering sancties en andere maatregelen klaar heeft voor als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Ook bereidt de Britse regering zich er volgens Johnson op voor de NAVO-troepen in Estland, die door Groot-Brittannië geleid worden, te versterken. Zijn land zou volgens de premier bovendien overwegen gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht en schepen van de marine in te zetten om het zuidoosten van Europa te beschermen. Verder reizen de Britse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken binnenkort af naar Moskou, schrijft Johnson

Gerelateerde artikelen