Internationaal8 feb '22 08:10Aangepast op 8 feb '22 10:15

Olaf Scholz herpakt regie

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was gisteravond bij de Amerikaanse president Biden op bezoek in Washington en lijkt daarmee het initiatief en de regie over het Duitse Rusland-dossier naar zich toe te hebben getrokken. 'Scholz trekt het initiatief naar zich toe', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

'Wo ist Scholz?', vroegen Duitse media en het publiek zich de afgelopen dagen af. Want bondskanselier Olaf Scholz schitterde door afwezigheid in de zich snel ontvouwende Oekraïense crisis. Met zijn reis naar de VS lijkt Scholz die vraag nu beantwoord te hebben. 'Een half uur naast Biden, zijn eerste officiële optreden waarmee hij heel veel zichtbaarheid creëert in De Duitse ochtendbladen. Ook een CNN-interview, dat is ook voor Duitse leiders niet gebruikelijk om zich in zo'n format te laten interviewen.'

Luister terug | BuZa waarschuwt Nederlanders in Oekraïne

N-woord

Maar zijn er ook keuzes gemaakt? Volgens Marseille kijkt de Duitse pers daar op twee manieren naar. Enerzijds heeft Scholz bevestigd dat Duitsland met de VS, de NAVO en Frankrijk optrekt tegen de Russische agressie, aan de andere kant is het N-woord niet gevallen: Nord Stream 2.

Want daar vaart Duitsland vooralsnog een onduidelijke koers. De Duitse Buitenlandminister Annalena Baerbock van de Groenen zou de Oekraïense president Zelensky bezoeken, maar haar is verteld dat hij geen ontmoeting wil. 'Dat optreden is afgezegd omdat Duitsland naar verluidt niet duidelijk genoeg maakt wat ze met Nord Stream 2 gaat doen op het moment dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat onderwerp, daar kwamen ze ook in de VS niet uit.'

Biden was daarentegen volkomen duidelijk: als Rusland binnenvalt, dan moet Nord Stream 2 van het gas af. Scholz bleef daarover op de vlakte. 'Hij noemde het wel als een optie, maar geen automatisme, en daar let Oekraïne op, en ook andere landen'. Zelfs binnen Duitsland klinkt de roep om helderheid op dat dossier: als je dit niet hard op tafel legt, dan maak je het de Russen wel erg gemakkelijk.

Lees terug | VS en Duitsland eensgezind tegen 'agressie' Rusland

Wo ist Baerbock?

'Intussen staat alles wat Baerbock, die nu in Oekraïne is, doet, in de schaduw van een Zelensky die haar niet wil ontmoeten. Ook Schol overschaduwt haar.' Saillant detail: Baerbock vertegenwoordigt met de Groenen de harde lijn ten aanzien van Rusland. 'Scholz trekt het initiatief naar zich toe. Je ziet wel dat hij de toon zet. Duitsland wil een diplomatieke oplossing, de zaak niet op de spits drijven.' En zo wordt Oekraïne weer Chefsache.

Gerelateerde artikelen