Internationaal8 feb '22 10:08

Voorzichtig optimisme na gesprek Macron en Poetin

Auteur: BNR Webredactie

Het gesprek tussen de Franse president Macron en de Russische president Poetin heeft een diplomatieke oplossing voor het conflict over Oekraïne een stukje dichterbij gebracht. Na afloop van het 5 uur durende gesprek in Moskou zei Poetin dat de Franse ideeën kunnen dienen als basis voor verdere gezamenlijke stappen. Volgens Macron zijn de komende dagen beslissend om tot een oplossing te komen voor het conflict.

(Dominique Jacovides/SIPA)

Macron's moment

De Franse president Macron probeert zich in de Oekraïne crisis op te werpen als dé Europese leider die voor een diplomatieke oplossing kan zorgen. Volgens Macron ligt een deal om oorlog te voorkomen binnen handbereik, maar daarvoor moeten we wel ons best doen de Russen een beetje beter te begrijpen.

Luister ook | 'Landen moeten minder spierballen tonen in Oekraïnecrisis'

Met het Franse initiatief hoopt Macron volgens Europa-verslaggever Geert Jan Hahn meerdere vliegen in één klap te slaan. 'Merkel is weg, hij heeft verkiezingen en Frankrijk is nu de voorzitter van de EU. Ik denk dat Macron inderdaad op meerdere borden tegelijk schaakt.'

Oekraïne

Na het gesprek met Poetin, reist de Franse president vandaag door naar Kiev voor een gesprek met de Oekraïense president Zelensky. Vorige week waren onder andere de Britse premier Johnson, de Turkse president Erdogan en premier Rutte daar ook al op bezoek. Macron heeft aangegeven na het bezoek aan Kiev direct weer telefonisch contact op te zullen nemen met Poetin.

Luister ook | BNR Europa: Stoelendans in Kiev

Voor de tweede keer binnen een maand is ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock in Kiev, maar president Zelensky heeft een ontmoeting met haar afgezegd. Oekraïne is gefrustreerd over de Duitse weigering om wapens aan het land te verkopen en het feit dat Duitsland wapenleveranties van andere landen blokkeert. Ook wil Oekraïne duidelijkheid over het Duitse standpunt rondom de Nord Stream 2-pijplijn.

Het afzeggen van de ontmoeting ligt gevoelig omdat Baerbock juist de Groenen vertegenwoordigt, een partij die harder wil optreden tegen Rusland.

Olaf Scholz

De Duitse bondskanselier Scholz was gisteren in Washington voor een eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Met dat bezoek lijkt Scholz het initiatief en de regie over het Duitse Rusland-dossier naar zich toe te hebben getrokken. De afgelopen tijd werd er in Duitse media uitgebreid bericht over de afwezigheid van de bondskanselier. Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is het Rusland-dossier na het bezoek in Washington duidelijk weer Chefsache geworden.

Luister terug | Olaf Scholz herpakt regie

In Washington gaf president Biden uitgebreid aan dat Amerika en Duitsland eensgezind zijn tegenover de Russische agressie in Europa en dat er er nauw wordt samengewerkt. Toch kwam er ook tijdens dit bezoek geen helderheid over het Duitse standpunt rondom Nord Stream 2.

Gerelateerde artikelen