Internationaal8 feb '22 10:38

Congres VS keurt wapendeal Taiwan goed

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten hebben een wapendeal ter waarde van 100 miljoen dollar gesloten met Taiwan. Het gaat om de verkoop van apparatuur en diensten om het raketafweersysteem te verbeteren. China noemt de deal een ernstige ondermijning van de nationale veiligheid. Het land beschouwt Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Volgens een Chinese regeringswoordvoerder gaat het land 'krachtige maatregelen treffen om het belang van de eigen veiligheid te verdedigen'.

Taiwanese raketten van Amerikaanse makelij in de Taiwanese hoofdstad Taipei.
Taiwanese raketten van Amerikaanse makelij in de Taiwanese hoofdstad Taipei. (AP Photo / Wally Santana)

Luister terug | Biden: VS verdedigen Taiwan bij aanval China

Stabiliteit

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie verbetert de modernisering van het afweersysteem de veiligheid van Taiwan en draagt het bij aan 'politieke stabiliteit, militaire balans, en economische vooruitgang in de regio'. Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verheugd: 'Terwijl we geconfronteerd worden met China's voortdurende militaire uitbreiding en provocaties, kan ons land de nationale veiligheid zo behouden met een sterke defensie', laat het ministerie weten.

Het Taiwanese leger is historisch gezien voor een groot deel afhankelijk van Amerikaanse wapenleveranties. Sinds het presidentschap van Donald Trump neemt het aantal leveranties weer toe. Zo kondigde de Amerikaanse regering in 2020 alleen al deals met een totale waarde van ruim 5 miljard dollar aan. Afgelopen zomer kondigde president Joe Biden een nieuwe deal aan van 750 miljoen dollar. Deze leverantie stamt nog uit de periode Trump.

Luister terug | China pakt vrije pers Hong Kong aan

Taiwan is in toenemende mate een heet hangijzer in de regio nu China zich assertiever opstelt. De Chinese ambassadeur in Washington zei in januari nog dat de twee grootmachten in een militair conflict verwikkeld zouden kunnen raken als Washington de onafhankelijkheid van Taiwan zou aanmoedigen.

Gerelateerde artikelen