Internationaal10 feb '22 13:46

Canadees truckersprotest krijgt navolging in Europa

Auteur: BNR Webredactie

De Franse politie vreest dat vrachtwagenchauffeurs de komende dagen het verkeer in Parijs willen blokkeren. Er zijn signalen dat vanuit alle hoeken van het land vrachtwagens op weg zijn naar de hoofdstad. De chauffeurs zouden zijn geïnspireerd door het Canadese truckersprotest tegen coronamaatregelen. Na het weekend willen de demonstranten doorrijden naar Brussel.

Sinds eind januari blokkeren vrachtwagens het centrum van de Canadese hoofdstad Ottawa.
Sinds eind januari blokkeren vrachtwagens het centrum van de Canadese hoofdstad Ottawa. (AP)

Verboden protest

Het hoofd van de politie in Parijs heeft demonstraties met vrachtwagens en andere voertuigen in stad de komende vier dagen verboden. Ook worden chauffeurs gewaarschuwd dat het blokkeren van openbare wegen kan worden bestraft met boetes tot wel 4.500 euro of twee jaar gevangenisstraf. Tot nu toe lijken de waarschuwingen van de politie de betogers niet af te schrikken.

Canadese toestanden

De Franse chauffeurs volgen het voorbeeld van truckers in Canada die in januari in zogenaamde vrijheidskonvooien richting de hoofdstad Ottawa reden en inmiddels al twee weken het centrum van die stad bezetten. De Canadese protesten begonnen vanwege een vaccinatieverplichting om de grens met de Verenigde Staten te mogen passeren, maar richtte zich al snel tegen het bredere coronabeleid in het land. In Ottawa geldt inmiddels de noodtoestand vanwege de aanhoudende protesten.

Luister terug | Macron loopt zich warm voor verkiezingen

Gele Hesjes

Autoriteiten in Frankrijk vrezen dat de vrijheidskonvooien ook de gele hesjes-beweging nieuw leven inblaast. Eind 2018 ontstond die beweging uit woede over de plannen van de Franse president Macron om de brandstofprijzen te verhogen. De nieuwe protesten komen op een politiek gevoelig moment nu er over een paar maanden verkiezingen zijn in Frankrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen