Internationaal11 feb '22 07:07Aangepast op 11 feb '22 10:13

Biden roept Amerikanen in Oekraïne op onmiddellijk te vertrekken

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Amerikanen in Oekraïne in een tv-interview met NBC News opgeroepen het land onmiddellijk te verlaten. De situatie in Oekraïne zou volgens Biden 'snel gek kunnen worden'. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het burgers in Oekraïne niet kan evacueren als Rusland het land binnenvalt.

Biden zegt in het interview dat 'we hier niet te maken hebben met een terroristische organisatie, maar met een van de grootste legermachten ter wereld'. Het leger van de VS kan Amerikaanse burgers volgens hem dan ook niet te hulp schieten als zij Oekraïne willen ontvluchten. 'Het wordt een wereldoorlog als Amerikanen en Rusland op elkaar beginnen te schieten', aldus de president.

Luisteren | Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis

Zijn opmerkingen sluiten aan bij het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat er sinds donderdag voor waarschuwt dat de consulaire hulpverlening in Oekraïne 'zwaar getroffen' wordt als Rusland het land binnenvalt. Ook hulp bij evacuatie wordt daardoor 'onmogelijk', meldt het ministerie.

Nederland wacht nog

Voor Nederlanders in Oekraïne geldt nog altijd een oranje reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Oekraïne wel op om zich af te vragen of hun verblijf 'echt noodzakelijk is'.

Gerelateerde artikelen