Internationaal12 feb '22 17:19Aangepast op 13 feb '22 10:16

KLM staakt vluchten Oekraïne

Auteur: Lisa van der Velde

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt niet meer op Oekraïne. Het land heeft vandaag code rood als reisadvies gekregen, vanwege de toenemende dreiging van een Russische inval.

De eerstvolgende vlucht naar de hoofdstad Kiev zou zijn in de nacht van zaterdag op zondag, maar die vlucht gaat niet meer. Het besluit is niet alleen gemaakt op basis van het nieuwe reisadvies, maar ook op basis van een uitgebreide veiligheidsanalyse, meldt KLM. Voor de analyse is gebruik gemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen een zogenoemde expertgroep. Daarin zitten alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Wanneer KLM weer op Kiev gaat vliegen, is nu nog niet duidelijk. Sinds 2014 vliegt de luchtvaartmaatschappij niet meer over de oostelijke regio's van Oekraïne en Krim.

Luister ook | Kabinet roept Nederlanders op om Oekraïne te verlaten

De kleurcode voor Oekraïne is vandaag voor het hele land veranderd van ‘oranje’ naar ‘rood’. De veiligheidssituatie is in Oekraïne onzeker en kan snel verslechteren, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in het nieuwe reisadvies. Het wordt Nederlanders afgeraden om naar Oekraïne te reizen en Nederlanders die in het land zijn, worden aangespoord om daar zo snel mogelijk weg te gaan.

Gerelateerde artikelen