Internationaal15 feb '22 10:00Aangepast op 15 feb '22 10:25

Aleksej Navalny opnieuw voor de rechter

Auteur: BNR Webredactie

De bekende Russische activist Aleksej Navalny staat opnieuw voor de rechter. Hij wordt verdacht van misbruik van miljoenen dollars aan donaties voor zijn anticorruptie-stichting en het beledigen van een rechter. Navalny zit al een gevangenisstraf uit in een strafkamp. Volgens correspondent Joost Bosman is de aanklacht voor een groot deel op leugens gebaseerd.

Aanklacht

Volgens de openbaar aanklager in Rusland heeft Navalny miljoenen dollars aan donatiegeld gebruikt voor dure horloges en vakanties. Daarnaast wordt de activist voorgeleid voor het beledigen van de rechter tijdens zijn vorige rechtszaak.

Voor het ontvreemden van het donatiegeld is tot dusverre geen bewijs gezien, zegt Bosman, maar de tweede aanklacht is voor de Russische rechter makkelijker uit te leggen. 'Hij heeft haar voortdurend gekleineerd en hij verweet haar volledige afhankelijkheid van het Kremlin. Dat heeft de rechter hem zeer kwalijk genomen.'

Luister ook | Oekraïne laat NAVO-wens niet vallen

Dalende populariteit

'In Rusland is de populariteit van Navalny volgens opiniepeilingen fors gedaald', zegt Bosman. Sinds hij in de gevangenis zit, is zijn anti-corruptiefonds ontmanteld en zijn al zijn websites offline gehaald. Veel van zijn medestanders zijn inmiddels ook Rusland ontvlucht. 'Navalny is veel minder zichtbaar en hij heeft geen armslag meer. Hij kan praktisch gezien gewoon niks meer.'

Luister ook | Russische rechter verklaart anticorruptie-stichting Navalny illegaal

Gevangenisstraf

De rechtszaak vindt plaats in het strafkamp waar Navalny op dit moment een straf van 2,5 jaar uitzit voor het niet nakomen van een meldingsplicht bij de politie. De activist werd in januari vorig jaar gearresteerd toen hij terugkwam uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging.

Navalny ontkent de beschuldigingen en schreef eerder op Instagram dat de nieuwe rechtszaak bewust wordt weggehouden van de rest van de wereld. Volgens Bosman is het misschien ook niet geheel toevallig dat de zaak speelt precies nu alle wereldleiders druk zijn met de Oekraïne-crisis.

Navalny moet vrezen voor een nieuwe veroordeling van nog eens tien jaar gevangenisstraf.

Luister ook | Poetins online-strategie

Gerelateerde artikelen