Internationaal17 feb '22 09:30Aangepast op 17 feb '22 10:09

Tegenstrijdige berichten over Russische troepenverplaatsingen

Auteur: BNR Webredactie

De bewering van Rusland dat het troepen langs de grens met Oekraïne terugtrekt klopt niet. Dat meldt een hoge functionaris van het Witte Huis, Rusland zou juist 'tot wel 7000 extra troepen' hebben verzameld aan de grens met Oekraïne. Ook de NAVO en Duitsland zeiden woensdag nog niets te merken van de terugtrekking. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg lijkt het er juist op dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw.

Still uit de video van het Russische ministerie van Defensie
Still uit de video van het Russische ministerie van Defensie (AP)

Luister terug | Gasprijs daalt dopor terugtrekking Russische troepen

'Je wordt heen en weer geslingerd, soms is er even lucht over de-escalatie, en even later neemt de spanning weer toe', zegt Oost-Europa-verslaggever en podcastmaker Floris Akkerman van de BNR-Perestrojkast. Akkerman bevindt zich in de stad Charkiv op 50 kilometer afstand van de Russische grens waar de bevolking 'dondersgoed beseft dat er op 50 kilometer Russische tanks staan'.

Realisme in Charkiv

Volgens Akkerman bespeelt Poetin 'het hele orkest'. 'Roepen dat de troepen worden teruggetrokken tot praten met het Westen, hij probeert daar toch te kijken wat de westerse reactie is en wat Rusland eruit kan slepen. Hij blijft het initiatief behouden.' De bevolking van Charkiv is volgens Akkerman realistisch. 'Ze weten wat er kan gebeuren, ze hebben het acht jaar geleden in Donetsk gezien, al is de situatie anders dan toen. Toen was het leger minder sterk. Wat ook opvalt, is dat ze sinds 2014 gewend zijn aan verhalen over invasies, dus ze hebben ook zoiets van: laat het dit keer maar gebeuren.'

Luister terug | Hoe groot is de Russische dreiging? Dit conflict is nog lang niet klaar

Op de kaart

Akkerman sprak met verschillende deskundigen en Oekraïense collega's die enerzijds opmerken dat de niet aflatende focus op de invasie weliswaar tot economische schade leidt, maar die ook zeggen dat alle aandacht Oekraïne wel op de kaart zet. Werd de annexatie van de Krim in 2014 destijds bijna voor kennis aangenomen, nu weet Oekraïne de ogen van een sympathiserende wereld op zich gericht.

Een Oekraïense collega van Akkerman ziet de invasie 'zoals elke Oekraïner' niet gebeuren. 'Volgens haar slaat de Russische staatstelevisie veel minder dan acht jaar geleden de oorlogstrom. Toen werd Kiev afgemaakt en werden de Russische geesten rijp gemaakt voor oorlog.'

Luister terug | Nederlandse server betrokken bij cyberaanval Oekraïne offline; Bedrijf hostte eerder extreemrechtse Vizier op Links

Valse claims

De Russische autoriteiten stelden woensdag dat ze troepen weghalen bij de grens. Ze gaven beelden vrij waarop te zien was dat tanks en andere legervoertuigen vertrokken. Dat leidde internationaal al tot kritische reacties. 'Alle inlichtingen die wij hebben, laten zien dat ze valse claims maken over de-escalatie, terwijl ze in het geheim mobiliseren voor een oorlog', vertelde een Witte Huis-functionaris tegen CNN.

Met een nieuwe video die het Russische ministerie van Defensie donderdag publiceerde, wil het Kremlin opnieuw aantonen dat de troepen zich daadwerkelijk terugtrekken. Volgens het ministerie worden tanks en gepantserde voertuigen na oefeningen weggehaald bij de Oekraïense grens om per spoor de 1000 kilometer naar de permanente bases af te leggen.

Gerelateerde artikelen