Internationaal17 feb '22 10:10Aangepast op 17 feb '22 11:21

Bolsonaro in Hongarije om Orbán aan stemmen te helpen

Auteur: BNR Webredactie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vandaag in Hongarije om stemmen te trekken voor premier Viktor Orbán. Over anderhalve maand gaan de Hongaren naar de stembus en voor het eerst in jaren heeft de oppositie één blok gevormd. Volgens de peilingen is het een nek-aan-nekrace.

(Marcos CORREA / Brazilian Presidency / AFP)

Goede vrienden

'Orbán en Bolsonaro kunnen elkaar goed vinden', zegt correspondent Stefan Bos. Zo was Orbán als enige Europese leider aanwezig bij de inauguratie van Bolsonaro, en zijn beide leiders fel tegen een strenger klimaatbeleid. 'Bolsonaro staat niet echt vooraan in de rij om het regenwoud te redden en Orbán heeft het ook wel gehad met het klimaatbeleid van de Europese Unie. Dat kost volgens hem veel te veel geld en dat wil hij besteden aan pensioenen en gratis geld voor jongeren.'

Luister ook | BNR Europa: Het deksel op de Poolse en Hongaarse neus

Donald Trump

De verkiezingen op 3 april beloven een stuk spannender te worden dan voorgaande jaren dankzij een verenigde oppositie. Volgens Bos komen er de komende weken nog meer bekende rechtse figuren naar Hongarije om Orbán's statuur op te poetsen. Zo is de hoop dat oud-president Donald Trump ook naar Boedapest komt.

Orbán steunde Trump tijdens zijn herverkiezingscampagne en Trump sprak in januari als tegenprestatie ook zijn steun uit voor Orbán. Of de oud-president gaat is onzeker, volgens bronnen rondom Trump zou hij bang zijn om corona op te lopen in het buitenland.

De komst van Trump zou de kers op de taart moeten zijn, want eind maart wordt in Hongarije ook voor het eerst een speciaal congres gehouden voor rechtse conservatieven denkers en politici, CPAC Hungary. Daar zouden verschillende bekende Amerikanen op af moeten komen en onder andere Santiago Abascal, de leider van de Spaanse partij VOX.

Luister ook | Orbán in het nauw door uitdager

Oppositie

Vrijwel de gehele oppositie in Hongarije heeft zich dit jaar achter de kandidaat Peter Márki-Zay geplaatst, een partijloze econoom die ook te boek staat als conservatief. Márki-Zay is op dit moment burgemeester van het kleine stadje Hodmezovasarhely. De stad was jarenlang in handen van de partij van Orbán, maar door hier de oppositie te verenigen, werd hij gekozen.

De oppositie hoopt die strategie nu succesvol landelijk toe te passen. Toch denkt Bos dat de oppositie het niet gaat redden omdat Orbán veel meer financiële middelen heeft en de media controleert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen