Internationaal17 feb '22 11:08Aangepast op 17 feb '22 14:02

Nederland met Frankrijk weg uit Mali

Auteur: BNR Webredactie

Nederland trekt zich met Frankrijk terug uit de Takuba-missie in Mali. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan BNR, nu Frankrijk aankondigt het West-Afrikaanse land te zullen verlaten. Nederland levert met twee stafofficieren een kleine bijdrage aan de door Frankrijk geleide trainingsmissie en anti-jihad/terrorismemissie Takuba. Minister Wopke Hoekstra stuurt later vandaag een brief aan de Tweede Kamer. Naast Frankrijk heeft ook de VN een missie in Mali waar tientallen Nederlandse militairen onder VN-vlag aan deelnemen, die militairen blijven wél.

(AP Photo/Jerome Delay)

De Franse president Macron kondigde vandaag het vertrek aan uit het voor Frankrijk strategisch belangrijke en grondstofrijke gebied. De militaire junta die recent aan de macht kwam in Mali, gesteund door de Russische Wagner-groep, wil alle Franse militairen het land uit hebben. De terugtrekking kan nog maanden duren. De VN-missie Minusma blijft wel, die missie wordt ondersteund door tientallen Nederlandse militairen. Er zijn ongeveer 2500 Franse militairen in Mali. Ze vormen onderdeel van de Franse antiterreurmissie in de regio die in totaal 4300 militairen telt.

Wagner

De militaire interventie begon in 2013. Frankrijk en andere Europese landen waaronder Nederland zien de operatie nu niet meer zitten na een militaire staatsgreep in het land. Ook Canada haalt zijn militairen weg. De militaire junta werkt de missie tegen, Russische huurlingen van de Wagner-groep zijn in het land actief en werken steeds nauwer samen met de nieuwe militaire machthebbers. De Wagner-groep wordt gezien als een instrument van de Russische regering, die dat altijd ten stelligste ontkent.

Lees ook | Frankrijk en EU op ramkoers met Malinese junta

Niger

Er wordt volgens een gezamenlijke verklaring overwogen verder te werken aan de strijd tegen de extremisten in de regio vanuit onder meer Niger. De 'verhuizing' van de missie zou in juni voltooid moeten zijn. President Emmanuel Macron zei dat Niger bereid is als thuisbasis te dienen.

Nederland heeft momenteel acht militairen die actief zijn in Mali, zes in een Europese trainingsmissie en twee in de Franse antiterreurmissie. Nederland leverde eerder jarenlang een bijdrage aan Minusma, de VN-macht die het land moest stabiliseren, onder meer met de stationering van militairen in het noordoosten van het land. Nederland helpt momenteel de VN in Mali met een transportvliegtuig. De Nederlandse regering had eerder deze maand al aangegeven voorstander te zijn van het opschorten van de Europese missies in Mali.

Luister ook | CDA: zorgen over toegang uranium


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen