Internationaal17 feb '22 16:24Aangepast op 17 feb '22 17:32

Amerikaanse VN-ambassadeur: Russische inval wordt ieder moment verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Ieder moment verwachten de Amerikanen een Russische inval in Oekraïne. Dat schat de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield in voorafgaand aan een overleg van de VN-veiligheidsraad over Oekraïne. Opnieuw stellen de Amerikanen dat ze bewijs hebben waaruit blijkt dat een invasie aanstaande is.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt het machtige orgaan toe en heeft daarvoor zijn reisplannen gewijzigd.

Lees ook | Nederlandse server betrokken bij cyberaanval Oekraïne offline; bedrijf hostte eerder extreemrechtse vizier op links

Blinken houdt een toespraak op verzoek van president Joe Biden. Die zei dat de dreiging van een Russische invasie heel groot is. Volgens hem zijn er veel aanwijzingen dat de Russen voorbereid zijn om Oekraïne binnen te vallen. Hij zei geen plannen te hebben om zijn ambtgenoot Vladimir Poetin te bellen.

Image
(AP)

Uitwijzing Amerikaanse diplomaat

Intussen nemen de spanningen tussen Rusland en de VS ook verder toe. Rusland heeft namelijk de tweede man van de Amerikaanse ambassade in Moskou uitgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington ziet de actie van Rusland als een 'escalerende stap' in het conflict met Rusland. De Amerikaanse regering beraadt zich op een reactie. Russische media verwachten dat ook Washington een hoge diplomaat uitwijst. Waarom diplomaat Bartle Gorman, Rusland moet verlaten, is niet duidelijk gemaakt door Rusland.

Luister ook | Beschietingen aan het front in Oost-Oekraïne

Militaire reactie Rusland

Rusland voert de druk ook nog verder op door te dreigen met militaire interventies wanneer de VS niet aan zijn 'veiligheidseisen' wil voldoen. Rusland wil dat de VS al hun troepen terugtrekt uit Oost- en Centraal-Europese landen.

'Bij gebrek aan wil aan Amerikaanse zijde om te onderhandelen over stevige en juridische garanties voor onze veiligheid van de Verenigde Staten en hun bondgenoten, zal Rusland worden gedwongen te reageren, ook met militair-technische maatregelen', zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op Amerikaanse voorstellen. 'We dringen aan op de terugtrekking van alle Amerikaanse strijdkrachten in Centraal-Europa, Oost-Europa en de Baltische staten', aldus het ministerie.

De Russen reageren daarmee op de weigering van de VS om belangrijke eisen in te willigen die het land stelt, waaronder een verbod op toetreding van Oekraïne tot de NAVO en inperking van westerse invloed op Oost-Europa en voormalige Sovjetstaten.

Terugtrekking Russen, of toch niet?

De Amerikaanse regering zegt al een tijd dat de Russen klaar zijn voor een inval. Ze zouden recent weer nieuwe troepen hebben aangevoerd. Moskou ontkent en zegt juist troepen weg te halen bij de grens met Oekraïne.

De Veiligheidsraad komt bijeen voor het jaarlijkse overleg over de uitvoering van de zogeheten Minsk-akkoorden. Die zorgden in 2015 voor een bestand tussen de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat bestand wordt vrijwel dagelijks geschonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen