Internationaal18 feb '22 13:19Aangepast op 18 feb '22 15:41

Nederland gaat wapens leveren aan Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat Oekraïne verder steun bieden in een mogelijk aanstaand conflict met Rusland. Het kabinet heeft besloten om honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie te leveren. Daarnaast gaan er ook radars en detectoren richting Oekraïne, zo is besloten tijdens de ministerraad vrijdag.

Ook levert het kabinet scherfvesten aan het land. Vanuit de Verenigde Staten wordt er al dagenlang rekening gehouden met een Russische inval in het Oost-Europese land. Donderdag benadrukte de VS nog tijdens een vergadering van de Verenigde Naties dat een inval ieder moment plaats kan vinden. De president Biden ziet dat dreiging van een Russische invasie heel groot is en zijn er veel aanwijzingen dat het land voorbereid is om Oekraïne binnen te vallen.

Luister ook | Beschietingen aan het front in Oost-Oekraïne: 'Westen maakt zich veel drukker'

Op 20 januari klopte Oekraïne in Den Haag aan om wapenhulp in verband met de oplopende spanningen met Rusland. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei daarop 'welwillend' tegenover het verzoek te staan. Defensie is daarna gaan inventariseren welke wapens zij kon leveren.

(ANP)

Gevechtshelmen en scherfvesten

Naast de scherpschuttersgeweren gaat het om vijf wapenlocatieradars, twee gevechtsveldbewakingsradars, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots om (zee)mijnen op te sporen. Verder liggen er 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten klaar om naar Kiev gaan.

Het kabinet zegt met de wapenzending Oekraïne te steunen in het recht zich te verdedigen. 'Het gaat er niet om wat precies deze steun kan doen voor Oekraïne, maar het gaat erom dat we laten zien dat wij ook vinden dat Oekraïne een soeverein land is dat recht heeft om zichzelf te verdedigen mocht het zover komen', aldus minister van Defensie Kajsa Ollongren. 'Wij hopen natuurlijk - met Oekraïne voorop - dat dat niet gebeurt, maar je kunt het niet uitsluiten. We willen natuurlijk dat de internationale rechtsorde wordt gerespecteerd, maar Oekraïne heeft recht op zelfverdediging en daarom leveren we hiermee onze bijdrage.'

Lees ook | Amerikaanse VN-ambassadeur: Russische inval wordt ieder moment verwacht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen