Internationaal18 feb '22 12:43Aangepast op 18 feb '22 13:07

Mogelijk gewapende inval in Oekraïne 'zie je direct terug in je portemonnee'

Auteurs: BNR Webredactie en Suzette Nesselaar

Een gewapend conflict in Oekraïne zou voor Europa grote economische schade betekenen. Voor Nederland kan de rekening oplopen tot wel 16 miljard euro in 2023, berekenden economen van Rabobank. Forse prijsstijgingen van olie, gas en energie zijn mogelijke gevolgen.

De Rabobank schetst drie scenario's voor als er een inval komt, waarin de sancties tegen Rusland in ieder scenario zwaarder worden. Bij hele zware sancties - in het meest ongunstige scenario - zou de olieprijs kunnen oplopen tot 135 dollar per vat, wat nu zo'n 90 dollar kost. 'Ik denk dat je helemaal terug moet naar de oliecrisis van de jaren zeventig om hogere energieprijsstijgingen te zien dan nu. En zelfs dan weet ik het niet helemaal zeker, mogelijk is het een nieuw record', vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Gas

Naast olie kan de prijs van gas nóg sneller stijgen dan de olieprijs. En dat is slecht nieuws voor de landen die energie importeren. 'Dat geldt met name voor Nederland, omdat we nu eigenlijk al zien dat Nederland sterk beïnvloed wordt door gasprijzen, omdat onze hele energiehuishouding op gas draait', zegt Rabobank-econoom Hugo Erken. Vooral de consumenten zien daarmee de inflatiedruk fors toenemen, wat zich direct zal vertalen naar een hogere energierekening.

Luister ook | Amerikaanse VN-ambassadeur: Russische inval wordt ieder moment verwacht

Naast stijgende metaal-, olie-, gas- en energieprijzen als gevolg van een gewapende inval in Oekraïne, zijn ook stijgende voedselprijzen een mogelijk gevolg. En dat zie je dan ook direct terug in je portemonnee in de supermarkt. 'Onder andere de graanprijs zal stijgen, en dat zullen we merken', zegt Erken.

Profijt

'Als er geen sancties worden opgelegd, dan komt Rusland zelfs positief uit de bus, en dat is natuurlijk wel apart', stelt Erken. 'Dat heeft met name te maken met het feit dat de helft van de totale olie- en gasconsumptie uit Rusland komt. Dus als de prijzen flink hard gaan stijgen - en dat kunnen we wel verwachten bij zo'n gewapend conflict - lopen de inkomsten van Rusland enorm hard op. En dan krijg je eigenlijk de gekke situatie dat Rusland zelfs kan profiteren van geopolitieke agressie.'

Luister ook | Beschietingen aan het front in Oost-Oekraïne: 'Westen maakt zich veel drukker'

Maar, als het Westen wil voorkomen dat Rusland in een gewapend conflict met een bonus wegkomt, wordt de economie van het Westen ook weer harder geraakt, volgens Erken. 'Rusland zou dus van het conflict kunnen profiteren, met zo'n 140 miljard euro voor de Russische economie. Dat is echt een forse bonus. Om dat te voorkomen moet je zorgen dat er harde sancties komen, maar het paradoxale daarbij is wel dat als het Westen dat doet, ze zelf óók harder worden geraakt. Wij zijn namelijk natuurlijk wel afhankelijk van die olie en gas uit Rusland, en des te sterker die prijzen gaan stijgen, des te harder onze economie wordt geraakt.'

Luister ook | Tegenstrijdige berichten over Russische troepenverplaatsingen

Gerelateerde artikelen