Internationaal18 feb '22 15:07Aangepast op 18 feb '22 18:32

Pro-Russische separatisten gaan inwoners Oost-Oekraïne evacueren

Auteur: ANP

Bewoners van de Oost-Oekraïense provincies die in handen zijn van pro-Russische separatisten worden geëvacueerd. Dat heeft een leider van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne aangekondigd. Rusland heeft volgens hem accommodatie geregeld voor alle vrouwen, ouderen en kinderen in de Oost-Oekraïense provincies.

'Ze kunnen in het zuidwesten van het buurland terecht', zei Denis Poesjilin, de leider van de zogenoemde Volksrepubliek Donetsk. Bij de evacuatie krijgen vrouwen, kinderen en ouderen voorrang. Respons uit Moskou en Kiev blijft vooralsnog uit.

Luister ook | Mogelijk gewapende inval in Oekraïne 'zie je direct terug in je portemonnee'

Het Westen vindt dat Moskou de spanningen misbruikt door te stellen dat Oekraïne 'genocide' pleeg op de Russisch-sprekende bevolking in het oosten van Oekraïne. De Oekraïense minister van Defensie heeft vrijdag nog eens benadruk dat het leger de separatisten niet aanvalt. Het Russische parlement vroeg president Vladimir Poetin deze week de twee gebieden in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne te erkennen als onafhankelijke republieken.

Lees ook | Nederland gaat wapens leveren aan Oekraïne

De Oekraïense strijdkrachten liggen al jaren in de clinch met zelfverklaarde republieken die de rebellen hebben uitgeroepen. In de afgelopen dagen zijn de beschietingen intensiever geworden. Als kers op de taart hebben Russische troepen zich en masse verzameld bij de Oekraïense grens. Volgens de Amerikaanse ambassadeur voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zou het aantal zijn opgelopen tot 190.000 militairen.

Verdubbeling

Ambassadeur Michael Carpenter spreekt bijna van een verdubbeling. 'Op 30 januari ging het nog om circa 100.000 manschappen.' Hij spreekt van de belangrijkste militaire mobilisatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Rusland beweert sinds dinsdag dat een deel van de troepen weggaat, maar volgens de VS worden het er juist meer.

De VS denkt dat Rusland Oekraïne ieder moment zal binnenvallen, al ontkent Rusland die plannen stellig. De Russische troepen zouden aan de grens zijn verzameld voor grootschalige oefeningen. De spanningen leken begin deze week dankzij diplomatie te zijn verminderd, maar de afgelopen dagen zijn de zorgen over een mogelijke Russische invasie weer toegenomen.

Gerelateerde artikelen