Internationaal19 feb '22 13:13Aangepast op 19 feb '22 18:21

'EU is voorbereid op stopzetting van levering Russisch gas'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie is erop voorbereid als de levering van gas uit Rusland volledig wordt stopgezet. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op de internationale veiligheidsconferentie in München. Tegelijk heeft ze forse kritiek op het Russische gasbedrijf Gazprom. Het staatsbedrijf zou zo min mogelijk gas proberen te leveren om de gasprijzen in Europa op te jagen.

In de EU is al weken de vrees dat de spanningen met Rusland over de situatie in Oekraïne kunnen zorgen voor problemen bij de gasvoorziening. Maar volgens Von der Leyen kunnen mensen gerust zijn. Zelfs als Rusland de gasvoorzieningen volledig stopzet 'zijn we voor deze winter aan de veilige kant', zei ze.

Lees ook | Gasprijs daalt door terugtrekking Russische troepen

Lage gaslevering

Het grootste gedeelte van het gas dat in Europa wordt verbruikt, wordt geïmporteerd. Tot kort geleden zorgde het Russische Gazprom voor 40 procent van de import. Maar in de afgelopen zes maanden leverde het bedrijf volgens Von der Leyen iedere keer de laagste hoeveelheid gas die contractueel mogelijk is.

Vorig jaar beperkte Rusland de toevoer van gas al, net op het moment dat de economieën die door de coronapandemie waren getroffen weer opengingen. De vraag naar energie nam daardoor hard toe. Het werd voor energiebedrijven ineens een stuk duurder om gas en stroom te kopen. In Nederland zijn daardoor ook al een paar kleine energiebedrijven omgevallen. Verder hebben consumenten te maken hogere energierekeningen.

Luister ook | Mogelijk gewapende inval in Oekraïne 'zie je direct terug in je portemonnee'

Naast haar opmerkingen over de gasvoorziening ging de voorzitter van de Europese Commissie op de bijeenkomst in op de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens. Die noemde ze een 'flagrante poging om de regels van de internationale orde te herschrijven'. Tijdens de bijeenkomst in München is de crisis in Oekraïne drie dagen lang het grootste thema.

Luister ook | Nederland gaat wapens leveren aan Oekraïne

Oekraïne

Vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris zei zaterdag op de conferentie dat de VS en de bondgenoten harde en 'ongeëvenaarde' sancties zullen instellen als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen. 'Wij staan nog steeds open voor een diplomatieke oplossing', zei ze.

Het Witte Huis is ervan overtuigd dat Rusland op het punt staat om Oekraïne binnen te vallen. Moskou heeft dat stellig tegengesproken. De Russische president Vladimir Poetin zegt te willen onderhandelen met de VS en de NAVO over de crisissituatie, maar die partijen gaan volgens hem niet serieus in op de veiligheidsgaranties die Rusland graag wil. Bijvoorbeeld dat Oekraïne geen lid van de NAVO zou mogen worden.

Luister ook | Cyberaanval Oekraïne gecoördineerd vanaf Amsterdamse server, D66 stelt Kamervragen

Andere westerse leiders zeiden in München gezamenlijk te willen optreden in het conflict en in gesprek te blijven met Rusland. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat hij het Kremlin heeft aangeboden verder in gesprek te gaan over een oplossing in Oekraïne.

Gerelateerde artikelen