Internationaal20 feb '22 12:25Aangepast op 22 feb '22 08:54

Nederlandse ambassade Kiev verplaatst werkzaamheden naar Lviv

Auteur: Mark van Harreveld

De Nederlandse ambassade heeft zijn werkzaamheden vanuit Kiev naar het westelijke Lviv verplaatst omwille van de verslechterende veiligheidssituatie in Oekraïne. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO verwacht een 'grootschalige aanval' op Oekraïne door het Russische leger. Dat zei hij zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt. Volgens Stoltenberg bouwen de Russen hun troepenmacht aan de grens met Oekraïne niet af zoals het Kremlin bezweert, maar juist op.

Luister terug | Nederlandse ambassade: overweeg vertrek

Nederlandse ambassade naar Lviv

Tegen de Duitse omroep ARD zei Stoltenberg dat alles erop wijst 'dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt. We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer groot is.' De Noor roept Moskou op een diplomatieke oplossing te zoeken.

De Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft 'om veiligheidsredenen' besloten haar werkzaamheden tijdelijk te verplaatsen naar de westelijke stad Lviv. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken via Twitter.

Voor heel Oekraïne geldt een negatief reisadvies (code rood) in verband met de hoog opgelopen spanningen met Rusland, dat een grote troepenmacht heeft samengebracht langs de grens. Nederlanders die zich nog in het land bevinden worden opgeroepen 'zo snel mogelijk' te vertrekken.

Grootste oorlog sinds 1945

Ook de Britse premier Boris is in München. Volgens hem plannen de Russen 'de grootste oorlog in Europa sinds 1945'. Dat zei hij in een interview met de BBC. 'Alles wijst erop dat het plan in zekere zin al begonnen is. De mensen moeten begrijpen hoeveel mensenlevens dat kan kosten.' Johnson zei ook dat inlichtingen suggereren dat Rusland van plan is een invasie uit te voeren die de Oekraïense hoofdstad Kiev zal omsingelen. Gevraagd of hij denkt dat een Russische invasie ophanden is, antwoordde Johnson: 'Ik ben bang dat het bewijsmateriaal daarop wijst, ik kan het niet mooier maken dan het is.'

Luister terug | EU voorbereid op stopzetting Russische gasleveranties

Aanval vanuit drie richtingen

De premier zei dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders had verteld dat Russische troepen niet alleen van plan waren Oekraïne via Donbas vanuit het oosten binnen te vallen, maar ook vanuit Wit-Rusland en de omgeving van Kiev. Johnson sprak met de pers nadat hij een ontmoeting had gehad met de Oekraïense premier Zelenski. Deze zei op zijn beurt tegen CNN dat het Westen de sancties tegen Rusland openbaar moet maken voordat een mogelijke invasie plaatsheeft.

Kremlin geeft groen licht

De voorbereidingen tot de invasie zijn volgens Westerse inlichtingendiensten in volle gang. In een gesprek met de Sunday Times zeggen verschillende chefs van Britse inlichtingendiensten dat Vladimir Poetin zijn akkoord al heeft gegeven. 'Onze inlichtingen komen overeen met de Amerikaanse informatie. Poetin heeft een plan en dat is al in gang gezet,' zegt één van hen. De functionarissen zeggen te verwachten dat de escalatie begint met schermutselingen in de door separatisten gecontroleerde Donbass-regio in Oost-Oekraïne. Daarna zullen de separatisten een grote aanval tegen het Oekraïense leger beginnen, gevolgd door een invasie van het Russische leger.

De Oekraïense president Zelenski, die ook in München was, zei dat zijn land niet zal reageren op provocaties in de oostelijke gebieden, maar dat het land zich wel zal verdedigen tegen Russische agressie. Volgens de president zijn de Oekraïners niet in paniek, hij beschuldigde het Westen ervan een 'verzoeningspolitiek' tegenover Moskou te bedrijven. Zelenski eiste nieuwe veiligheidsgaranties van het Westen.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE maken intussen melding van een 'dramatische toename' van de vijandelijkheden in de opstandige gebieden. Alleen al op zaterdag telden de OVSE-waarnemers meer dan 1400 explosies in de afgescheiden regio's Donetsk en Loehansk, op de derde dag van gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger in het gebied sneuvelden twee Oekraïense militairen.

Luister terug | Oekraïense president pleit voor meer militaire steun

Voorgekookte evacuatie

In Donetsk en Loehansk zijn intussen alle weerbare mannen gemobiliseerd en is de evacuatie van de bevolking op stoom gekomen. Vrijdag riep separatistenleider Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk de burgerbevolking via social media op naar Rusland te evacueren. De opstandige buurregio Loehansk maakte kort daarop gelijksoortige plannen bekend. De evacuatie is volgens de separatisten noodzakelijk om de bevolking te beschermen tegen Oekraïense agressie. Volgens de autoriteiten in Donetsk moeten 700.000 mensen vertrekken. Rusland heeft inwoners van de opstandige Donbas-regio de afgelopen maanden al Russische paspoorten verstrekt.

De Amerikaanse zender CNN zegt bewijzen te hebben dat de zaak voorgekookt is. De massale evacuatie van de bevolking werd vrijdag op Telegram aangekondigd, uit de metadata van de videoboodschap concludeert CNN echter dat de boodschap woensdag al was opgenomen. Rusland zegt dat het 40.000 Oekraïense vluchtelingen heeft opgenomen in de zuidelijke regio Rostov. Minister van Noodsituaties en Burgerbescherming Aleksandr Tsjoeprian zei tegen het Russische persbureau TASS dat de vluchtelingen in 92 noodopvanglocaties zijn ondergebracht.

Luister terug | Pro-Russische separatisten gaan bevolking Oost-Oekraïne evacueren

Snelle en strenge Amerikaanse reactie

Gisteren bezwoer de Amerikaanse vice-president Kamala Harris op de top in München dat er een 'snelle, strenge en eensgezinde' reactie komt wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt. Harris verzekerde president Zelenski dat de VS 'achter Oekraïne staat'. Tijdens een toespraak op de veiligheidsconferentie sprak Harris van 'aanzienlijke en ongekende' economische kosten waarmee de Westerse vergeldingsmaatregelen gepaard zullen gaan.

'We zullen verregaande financiële sancties en exportcontroles opleggen. We zullen ons richten op de financiële instellingen en belangrijkste industrieën van Rusland. En we zullen degenen aanpakken die medeplichtig zijn aan deze onuitgelokte invasie,' zei Harris.

Nationale Veiligheidsraad

Vandaag bespreekt de Amerikaanse president Joe Biden de situatie met de Nationale Veiligheidsraad. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat Poetin de beslissing heeft genomen om Oekraïne binnen te vallen. Volgens de president zullen Russische troepen Oekraïne 'in de komende week' of eerder aanvallen en zal een aanval gericht zijn op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Biden slaat een andere toon aan nadat hij eerder steeds aangaf te geloven dat zijn Russische ambtsgenoot nog geen besluit had genomen over een invasie.

Volgens Biden bouwt de Russische desinformatie zich op, net zolang tot Poetin een voorwendsel heeft gecreëerd om het bevel tot de aanval te geven. Het Witte Huis gaf Rusland vrijdag ook de schuld van een massale cyberaanval op Oekraïne eerder in de week en waarschuwde, opnieuw, dat Rusland uitgebreide sancties tegemoet kan zien als het Oekraïne binnenvalt.

Russen blijven in Belarus

Russische troepen blijven langer in Belarus voor militaire oefeningen in het buurland. Het ministerie van Defensie in Minsk maakte bekend dat daartoe is besloten vanwege verhoogde militaire activiteit langs hun gedeelde grens en de opgelopen spanningen in het oosten van Oekraïne.

De gezamenlijke oefening ten noorden van Oekraïne, waarvoor naar schatting 30.000 Russische militairen in Belarus zijn, zouden zondag aflopen. Rusland zei eerder dat het zijn troepen zou terughalen na afloop van de grootschalige oefeningen.

De beschietingen van separatisten en het Oekraïense leger in de oostelijke Donbass-regio zijn de afgelopen dagen toegenomen. In het Westen wordt gevreesd dat Rusland dit als rechtvaardiging gebruikt voor een aanval op Oekraïne.

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko was dit weekend in Moskou bij zijn ambtgenoot Vladimir Poetin waarbij beide staatshoofden toezagen op testen met onder meer hypersonische raketten, die volgens Moskou succesvol zijn verlopen.

Gerelateerde artikelen