Internationaal19 feb '22 18:18

Oekraïense president Zelensky pleit voor meer militaire steun

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin voorgesteld. Dat deed hij op de internationale veiligheidsconferentie in München. Ook heeft hij daar gepleit voor meer internationale steun aan zijn land in het conflict met Rusland.

Zelensky vergeleek Oekraïne met 'een schild' voor Europa tegen het Russische leger. Van het militaire bondsgenootschap NAVO eist hij een duidelijk tijdsschema voor Oekraïne om toe te kunnen treden. Verder is de Oekraïense president niet tevreden met de militaire steun die hij heeft ontvangen en vergeleek hij het met 'hoestsiroop in plaats van een goed vaccin'.

Vertrek

Ondertussen lopen de spanningen rondom Rusland en Oekraïne verder op. Duitsers hebben op zaterdag van het ministerie van Buitenlandse Zaken het dringende advies gekregen om het land te verlaten. Een week geleden werd nog een vertrek op korte termijn geadviseerd. Andere landen riepen hun burgers eerder al op Oekraïne onmiddellijk te verlaten, waaronder ook Nederland. Nu de dreiging van een conflict groter lijkt te worden, heeft ook de NAVO haar medewerkers weggehaald uit Kiev. Zij zijn verplaatst naar Lviv, zo'n 70 kilometer van de grens met Polen, en naar het hoofdkwartier in Brussel. Om hoeveel medewerkers het gaat is onduidelijk.

Volgens de Verenigde Staten heeft president Vladimir Poetin besluit genomen tot een inval, maar de Russen spreken dat nadrukkelijk tegen. Moskou maakte zich vrijdag wel 'grote zorgen' over de toestand in het oosten van Oekraïne.

Huurlingen

In het separatistische oosten van het land zijn zaterdag volgens het leger van Oekraïne huurlingen aangekomen om met Russische inlichtingendiensten voor 'opruiing' te zorgen. Zij zouden dat doen om Oekraïne ervan te kunnen beschuldigen het conflict te laten escaleren. De Oekraïense president Zelensky zei zaterdag dat zijn land vrede nastreeft via diplomatie en dat het niet zal reageren op provocaties.

Aanvallen

Ook meldt het leger dat zaterdag twee Oekraïense soldaten zijn omgekomen door artillerievuur van de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Aan de andere kant maakten de Russische autoriteiten zaterdag een melding van granaten die vanuit Oekraïne zouden zijn afgeschoten en ongeveer 1 kilometer over de grens zijn geland in de regio Rostov. Een van die granaten zou een gebouw hebben geraakt en daarbij vielen geen gewonden.

Luister ook | Kabinet roept Nederlanders op om Oekraïne te verlaten

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ziet een significante toename van het aantal aanvallen aan de frontlinie in het oosten van Oekraïne. Volgens de organisatie is het aantal aanvallen vergelijkbaar met het aantal dat voor de wapenstilstand in juli 2020 werd gerapporteerd. In Donetsk werden donderdag 222 schendingen van het staakt-het-vuren gemeld, waaronder 135 explosies. In Lugansk werden donderdag 648 overtredingen gerapporteerd.

Minsk-akkoorden

Sinds 2014 voeren het regeringsleger en de separatisten een burgeroorlog. In 2014 en 2015 begon een vredesproces met akkoorden die werden gesloten in de hoofdstad van Belarus, Minsk. Onderdeel daarvan is een staakt-het-vuren. Maar dat wordt bijna dagelijks geschonden. Zowel de rebellen als het leger beschuldigen elkaar ervan de overeenkomst in de regio te overtreden. Over het houden aan de zogenoemde Minsk-akkoorden is vorige week urenlang overleg gevoerd door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Maar dat leverde geen resultaat op.

'Algemene mobilisatie'

De leiders van de zelfverklaarde pro-Russische republieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne hebben zaterdag naar eigen zeggen een 'algemene mobilisatie' van militairen en reservisten bekendgemaakt. 'Ik roep mijn medeburgers die reservist zijn op om naar de dienstplichtkantoren te komen', zei de leider van de zogenoemde Volksrepubliek Donetsk Denis Poesjilin in een videoboodschap.

Luister ook | Pro-Russische separatisten gaan inwoners Oost-Oekraïne evacueren

Op vrijdag gaven de leiders van de pro-Russische separatisten de opdracht tot het evacueren van burgers uit Oost-Oekraïense provincies die in handen zijn van pro-Russische separatisten. Volgens Poesjilin zijn er uit de regio Donetsk inmiddels meer dan 6000 mensen weggehaald om hun in veiligheid te brengen voor vermoedelijke operaties van het Oekraïense leger.

Telefonisch gesprek

De Franse president Emmaunel Macron en de Russchische president Poetin overleggen zondag telefonisch opnieuw over de spanningen rondom Oekraïne. Dat hebben de woordvoerders van het Kremlin en het Elysée bevestigd. Twee weken geleden ontmoetten de twee leiders elkaar en telefonisch hebben ze al meerdere keren met elkaar gesproken. Macron wil dezelfde dag ook de Oekraïnse president Zelensky weer bellen.

Luister ook | Nederland gaat wapens leveren aan Oekraïne

Gerelateerde artikelen