Internationaal21 feb '22 07:45Aangepast op 21 feb '22 14:37

VS en Rusland ingestemd met topontmoeting tussen Poetin en Biden

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Verenigde Staten en Rusland hebben 'in principe' ingestemd met een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Dat maakte de Franse regering vannacht bekend. De top is voorgesteld door de Franse president Emmanuel Macron, nadat hij zondag voor een tweede keer op één dag had gebeld met Poetin.

Macron sprak zondag ook met Biden en met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens het Franse Elysée zullen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov de topontmoeting voorbereiden tijdens hun ontmoeting op 24 februari.

De Franse regering en het Witte Huis benadrukken dat de top, waarvoor nog geen datum is gekozen, alleen doorgang zal kunnen vinden als Rusland in de periode daarvoor Oekraïne niet is binnengevallen. Mocht Rusland alsnog voor oorlog kiezen, dan zijn de VS nog steeds klaar om snelle en zware maatregelen te treffen, laat de Amerikaanse regering maandagochtend in een reactie weten. Het Witte Huis stelt verder dat Biden donderdag een virtuele top van G7-leiders zal benutten om de situatie met betrekking tot Rusland en Oekraïne te bespreken.

(ANP / Mandel Ngan, Mikhail Metzel / AFP / SPUTNIK)

Ondanks de mogelijke topontmoeting is de taal van het Witte Huis niet optimistischer, zegt correspondent Jan Postma. ‘Het Witte Huis schreef in een verklaring dat er ruimte is voor diplomatie, tot op het moment dat er een eventuele aanval plaatsvindt. Maar ze zeggen ook dat de strafmaatregelen in het geval van een Russische inval gewoon blijven staan. Ze zijn ook echt klaar voor snelle en zware maatregelen als Rusland toch voor oorlog kiest', zegt Postma.

Adempauze

De mogelijke ontmoeting is volgens Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael, 'op zich wel goed nieuws'. 'Rusland geeft weer een extra adempauze, waardoor actie van de Russische federatie de komende dagen erg onwaarschijnlijk zal zijn, want dan zouden ze definitief een streep trekken door de onderhandelingen', zegt Zandee.

Zandee vervolgt: 'Poetin is een avontuur begonnen. Hij heeft misschien gehoopt op een ernstige verdeeldheid in het westelijke kamp, waardoor hij landen tegenover elkaar kon uitspelen, maar dat is duidelijk niet gelukt.' Het wordt volgens Zandee een spannende week. 'We hebben niet alleen dit mogelijke overleg op topniveau, maar we zitten ook met paar besluiten in Moskou.'

Lees ook | Nederlandse ambassade Kiev verplaatst werkzaamheden naar Lviv

Topontmoeting

Macron heeft naast de topontmoeting tussen Poetin en Biden ook een top voorgesteld met de leiders van alle bij de crisis rond Oekraïne betrokken landen.

De topontmoeting moet de steeds verder oplopende spanning doen afnemen. 'Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt', zei NAVO-chef Jens Stoltenberg zondag nog tegen de Duitse omroep ARD. En ook satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar laten, volgens een persverklaring van dat bedrijf, de vorming van nieuwe legerformaties en troepenopbouw op niet meer dan 15 kilometer van de grens met Oekraïne zien. Bovendien werd zondag bekend dat Russische troepen langer dan eerder was aangegeven in Belarus zullen blijven voor militaire oefeningen in dat buurland van Oekraïne.

Lees ook | Oekraïnese president Zelensky pleit voor meer militaire steun


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen