Internationaal21 feb '22 22:30Aangepast op 22 feb '22 13:11

Poetin stuurt Russisch leger Oekraïne in

Auteur: BNR Webredactie

President Vladimir Poetin heeft het Russische leger het bevel gegeven om de Oekraïense provincies Loehansk en Donetsk binnen te vallen. Onder het mom van een 'vredesmissie' moeten de Russische militairen daar de 'vrede bewaken', meldt persbureau Reuters.

De Russische troepen hebben het bevel gekregen om de provincies Loehansk en Donetsk in te gaan. De twee gebieden zijn ingenomen door pro-Russische rebellen die de regio's hebben uitgeroepen tot onafhankelijke staten. Het is niet direct duidelijk hoeveel Russische militairen naar Oekraïne worden gestuurd. Ook zijn er geen andere details over de missie bekend.

Eerder op maandag heeft Poetin de onafhankelijkheid van de 'volksrepublieken' erkend tijdens een toespraak. De pro-Russische separatisten die daar zitten zijn sinds 2014 verwikkeld in een burgeroorlog met de Oekraïense regering, waarbij zo'n 15.000 doden zijn gevallen.

Image
(Sputnik)

Rutte: 'Beperkt pakket aan sancties'

Op die erkenning volgden van Westerse leiders afkeurende reacties en dreigingen met sancties. Zo zal de EU met een 'beperkt pakket aan sancties' komen volgens premier Mark Rutte. Bij een inval volgen zwaardere sancties, zei de premier. 'Als Rusland een stap zet in Oekraïne dan ligt er een massief pakket sancties klaar', stelt de Rutte. Het binnentrekken van de afvallige volksrepubliekjes zal al voldoende zijn om dit zware pakket in werking te stellen, zei Rutte. Hij noemt het besluit van Poetin om Donetsk en Loehansk te erkennen een 'zware escalatie' en 'echt zeer ernstig'.

Macron wil spoedvergadering VN-Veiligheidsraad

Op het moment dat Poetin zijn leger de opdracht gegeven had om Oekraïne binnen te vallen, riep de Franse president Emmanuel Macron de VN op om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad te beleggen. Macron heeft gezegd dat hij de Russische erkenning van Donetsk en Loehansk veroordeelt. De president wil dat de Europese Unie snel sancties aankondigt tegen Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen