Internationaal23 feb '22 10:30Aangepast op 23 feb '22 12:09

Satellietbeelden: Rusland breidt militaire aanwezigheid in Belarus uit

Auteur: BNR Webredactie

Rusland stuurt meer dan honderd extra militaire voertuigen naar Belarus. Ook zijn er tientallen nieuwe tenten opgezet voor militairen. Dat blijkt uit satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies dat de Russische militaire opbouw monitort.

Links: nieuwe opbouw van meer dan honderd voertuigen en een tentenkamp voor militairen op 22 februari. Rechts: V.D. Bolshoy Bokov aerodrome, een klein vliegveld vlakbij Mazyr in Zuid-Belarus op 4 februari.
Links: nieuwe opbouw van meer dan honderd voertuigen en een tentenkamp voor militairen op 22 februari. Rechts: V.D. Bolshoy Bokov aerodrome, een klein vliegveld vlakbij Mazyr in Zuid-Belarus op 4 februari. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP)

Satellietbeelden

Op de nieuwe satellietbeelden zijn een grote hoeveelheid militairen vrachtwagens te zien, zowel stilstaand als in beweging. Ook is er een tentenkamp en een veldhospitaal te zien op de beelden. De locatie van de nieuwe aanwezigheid is een klein vliegveld in Zuid-Belarus vlakbij de stad Mazyr, dat op zo'n 3,5 uur rijden ligt van Kiev. Op oudere beelden van begin februari was dit vliegveld nog leeg en bedekt onder een laag sneeuw.

Volg ook ons liveblog met alle laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne

Langdurige Russische aanwezigheid

Vorige week nog was de Belarussische leider Lukasjenko in Moskou voor gesprekken met Poetin over de Russische militaire aanwezigheid in zijn land. De twee landen hielden de afgelopen twee weken militaire oefeningen die eigenlijk vorige zaterdag afgelopen waren. Voor die oefeningen waren dertigduizend militairen en tanks, artillerie en ballistische raketsystemen naar Belarus gebracht. Tijdens de ontmoeting met Poetin zei Lukasjenko dat het 'logisch zou zijn om de Russische troepen in Belarus te houden, voor zolang als nodig.'

Luister ook | Lukasjenko en Poetin praten over nog nauwere samenwerking

Steeds nauwere samenwerking

Tot de grootschalige protesten na de frauduleuze verkiezingen in Belarus in 2020, probeerde Lukasjenko Rusland altijd op enige afstand te houden. Maar sinds de protesten hem bijna omver wierpen en de EU steeds grotere sanctiepakketten oplegde aan Belarus, ziet hij zich genoodzaakt om toenadering te zoeken tot Poetin. Rusland gaf Belarus na de grootschalige protesten ook meerdere leningen zodat Lukasjenko het hoofd boven water kon houden.

Die toenadering gaat volgens de laatste berichten zo ver dat Lukasjenko inmiddels min of meer akkoord is met een langgekoesterde wens van Poetin om Belarus op te nemen in een uniestaat met Rusland.

Hongarije

Ondertussen is bekend geworden dat Hongarije militairen naar de grens met Oekraïne verplaats in afwachting van een mogelijke vluchtelingenstroom. Hongarije deelt een grens van 140 kilometer met Oekraïne. Polen, dat ook een grens deelt met Oekraïne, heeft bekend gemaakt dat het een noodopvangcentra opzet om mensen op te vangen. Ook Slowakije heeft inmiddels het leger paraat staan om hulp te bieden bij een eventuele vluchtelingenstroom.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: Escalatie in Oekraïne

Gerelateerde artikelen