Internationaal24 feb '22 10:50Aangepast op 24 feb '22 11:08

Nederland en Duitsland: 'Nu overgaan tot meest alomvattende sanctiepakket'

Auteur: BNR Webredactie

Europa moet overgaan tot het meest alomvattende sanctiepakket tegen Rusland. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Hij noemt de Russische inval in Oekraïne onacceptabel. Ook de Duitse Buitenlandminister Annalena Baerbock zegt in een persconferentie dat het volledige sanctiepakket zal worden ingezet. Donderdagmiddag komen de EU-leiders bijeen voor een spoedoverleg.

Sancties

Begin deze week kondigden de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al sancties aan tegen Rusland vanwege het erkennen van de twee volksrepublieken Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne.

Daarbij werden meerdere Russische banken verboden om nog in schulden te handelen op Amerikaanse en Europese markten. Ook werden door de EU alle 351 Russische parlementsleden die voor de erkenning van de volksrepublieken stemden, gesanctioneerd en werden de tegoeden bevroren van enkele rijke oligarchen en de Russische minister van Defensie. Ook werd bekend dat Duitsland de pijplijn Nord Stream 2 niet goed zal keuren voor gebruik.

Luister ook | Eensgezinde EU komt met pakket sancties tegen Rusland

Tweede Europese tranche

De nieuwe sancties zullen Rusland een stuk harder raken, is de verwachting. Volgens de Zweedse premier Andersson zullen de nieuwe Europese sancties strategische onderdelen van de Russische economie raken. De minister van buitenlandse zaken van de Baltische Staten roepen op om Rusland toegang te ontzeggen van het internationale betalingssysteem SWIFT, een sanctie die al langer in de lucht hangt.

Luister ook | EU waarschuwt Rusland voor zware sancties: stop op export geneesmiddelen en voeding

Volgens Europaverslaggever Stefan de Vries heeft de EU nog andere middelen die ingezet dreigen te worden. 'De Europese Unie is voor Rusland de grootste handelspartner. Ruim een derde van hun import en export is met ons. En dan hebben we het voornamelijk over machines, transportmiddelen, elektronica, chemische producten, maar ook geneesmiddelen en landbouwproducten en dus voeding. Dat zijn de belangrijkste exportartikelen naar Rusland van ons. Als we dat afsnijden heeft Rusland dus een derde van zijn goederen niet meer. En dat kan natuurlijk heel snel voor grote problemen zorgen in de Russische maatschappij.'

Verenigde Staten

Persbureau Reuters meldde gisteren dat de Amerikanen met nieuwe sancties Rusland de toegang tot buitenlandse elektronica willen ontzeggen. Door de lijst met goederen die een Amerikaanse exportlicentie nodig hebben uit te breiden, zou president Joe Biden zo een heleboel goederen kunnen tegenhouden. Hierdoor zou Rusland worden afgesneden van grote hoeveelheden hoge en lage kwaliteit technologie, van commerciële elektronica en computers tot en met chips en vliegtuigonderdelen.

Ook laat een medewerker van de regering Biden weten dat er nog verdere financiële sancties op tafel liggen.

Volg hier ons liveblog voor alle laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne

Gerelateerde artikelen