Internationaal24 feb '22 15:38

Rusland wil pro-Russische regering in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De Russische inval in Oekraïne is een feit. Vanuit het Oosten, de Krim en Belarus is het Russische leger vanochtend binnengevallen in Oekraïne. Het land heeft de noodtoestand afgekondigd, er zouden honderden doden zijn gevallen en inwoners proberen Oekraïne zo snel mogelijk te ontvluchten. Wat wil de Russische president Vladimir Poetin bereiken met Oekraïne?

Moskou streeft naar een pro-Russische regering in Oekraïne, en wil daarmee de Amerikaanse invloed verdrijven. Dat zegt een hooggeplaatste Russische parlementariër na de Russische invasie in het buurland.

Volgens Oekraïense functionarissen zijn Russische militairen in voertuigen vanuit Belarus de regio rond de Oekraïense hoofdstad Kiev binnengedrongen. Met helikopters wordt een vliegveld bij Kiev aangevallen. De Oekraïners vrezen ook dat de Russen luchtlandingen gaan uitvoeren om daarna op te rukken naar het regeringsdistrict in Kiev.

'Eigen' regering

Een woordvoerder van de Russische machthebbers in het Kremlin weigerde te zeggen of de Russen een 'eigen' regering in Kiev willen installeren. BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt dat de wens van regime change plausibel is, maar dat niet het belangrijkste doel is. 'De eerste prioriteit is het uitschakelen van de Oekraïense krijgsmacht. De bombardementen in Oekraïne zijn op militaire doelen. Vliegvelden, commandocentra, et cetera', aldus Hammelburg.

Luister ook | Erdogan: 'Russische inval Oekraïne is onaanvaardbaar'

Gerelateerde artikelen