Internationaal24 feb '22 20:52

EU-leiders buigen zich over sancties

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe sancties voor Rusland waarover de EU-leiders zich donderdagavond buigen, zijn 'wel ongeveer de zwaarst denkbare', zegt premier Mark Rutte. Rusland wordt vermoedelijk nog niet afgesloten van het internationale betalingsverkeer SWIFT en ook president Poetin wordt waarschijnlijk niet rechtstreeks gestraft, maar Rutte kan zich voorstellen dat de tijd daarvoor nog niet rijp is.

Als Rusland uit de 'financiële telecomdienst' SWIFT wordt gezet, zou dat ook westerse landen hard raken, memoreert Rutte. Daarom aarzelt een aantal EU-lidstaten daarover. 'Vanavond moet er een stempel op gezet worden, het kan nog wel een paar uur duren. Het zal ver gaan in de ogen van de meeste Europese landen, de Oost-Europese landen vinden het niet ver genoeg gaan. Maar er zal een zwaar pakket liggen dat waarschijnlijk morgenochtend al in werking zal treden', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

Cryptisch

Volgens De Vries zijn de sancties gericht op Poetin en zijn entourage, maar hoe de sancties eruit gaan zien blijft cryptisch. Uit gesprek met de premier destilleert De Vries dat het sterk op de persoon Poetin gericht is, het Verenigd Koninkrijk wil ook familieleden van mensen die op de sanctielijst staan opnemen. 'Het is een persoonlijke oorlog tegen Poetin aan het worden. Of het allemaal wat uithaalt, is een tweede. Rusland is gewend aan sancties.'

Sinds de sancties die Rusland voor de Krim in 2014 toucheerde, heeft Rusland zich kunnen voorbereiden op nieuwe sancties. 'Afsluiten van het betaalsysteem SWIFT, daar is ook nog niet iedereen van overtuigd, maar Rusland heeft een alternatief SWIFT ontwikkeld.' Volgens De Vries lijkt Poetin Europa steeds een stap voor te zijn en is Europa alleen maar in staat om te reageren.

En China?

De Vries wijst op de situatie dat China niet expliciet de inval heeft veroordeeld. 'Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Als China hierbij betrokken wordt, dan hebben we het over een heel ander geopolitiek conflict.' Ook D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld waarschuwt voor het Chinese haakje in dit conflict: 'China kijkt met argusogen naar wat er gebeurt.' Het is belangrijk dat we laten zien dat we pal staan voor onze waarden. In 't Veld waarschuwt voor de gevolgen van een Russisch-Chinees blok: dat zij de spelregels gaan bepalen.

Gerelateerde artikelen