Internationaal26 feb '22 10:46

Oekraïense leger: burgers let op verdachte markeringen

Auteur: BNR Webredactie

Volgens het Oekraïense leger markeren oprukkende Russische troepen gebouwen in Kiev met kruisen, vermoedelijk als bombardementsdoelen. Het leger vraagt bewoners hun daken te controleren, foto's van verdachte markeringen te maken en die naar een speciale bot te sturen.

Op foto's die de Oekraïense politie en leger via hun Twitteraccounts verspreiden zijn daken en wegen te zien die voorzien zijn van kruisen, muren met daarop pijlen en bomen die gemarkeerd zijn. Als ze authentiek zijn, zouden de foto's eerdere berichten bevestigen van de Oekraïense overheid als zouden er Russische saboteurs en leden van een Vijfde Colonne actief zijn in Kiev.

'De cyberpolitie heeft een speciale bot gemaakt om de gedetecteerde markeringen te melden die de bezetters op de wegen achterlaten,' twitteren de Oekraïense autoriteiten. 'Je kunt een foto maken van de punten en ze vallen in de enige database op Google Maps.'

De Oekraïense regering vraagt burgers de autoriteiten te waarschuwen als er verdachte personen op de daken staan. De politie van de regio Zhytomyr roept burgers op alert te zijn op 'verdachte objecten' in de straten. 'Zulke objecten moeten verwijderd worden en aan de politie gemeld' schrijft de politie.

Gerelateerde artikelen