Internationaal24 feb '22 14:12

'Het interesseert Poetin geen flikker hoe het Westen reageert'

Auteur: BNR Webredactie

Dat Rusland aanvallen uitvoert op doelen in de Oekraïense steden Lviv en Kiev wil niet zeggen dat Poetin ook die regio's wil gaan bezetten. Dat zegt hoogleraar Internationale Politiek André Gerrits van de Universiteit Leiden.

Image
(EPA/RUSSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE /ANP)

Volg hier ons liveblog voor alle laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne.

'Het kan net zo goed zijn dat Poetin de militaire infrastructuur wil vernietigen en daarmee de Oekraïense strijdkrachten zodanig wil demoraliseren dat Rusland in het oosten van Oekraïne zo min mogelijk militaire weerstand krijgt', zegt Gerrits.

Zware sancties

De internationale gemeenschap reageert met afschuw en verbijstering op de Russische invasie van Oekraïne. 'De Russische aanval op Oekraïne is ongerechtvaardigd en we zullen het Kremlin daarvoor verantwoordelijk houden', zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De Europese Commissie 'veroordeelt de aanval krachtig' en komt met zware sancties.

Ook de VS veroordeelt de aanval van Rusland. 'De wereld zal Rusland afrekenen op de aanval die het land heeft ingezet op Oekraïne', zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Hij spreekt van een voorgekookte oorlog, die niet is uitgelokt en ongerechtvaardigd is. De VS en hun bondgenoten zullen de 'nodeloze agressie' donderdag beantwoorden, kondigt Biden aan. Dan zal hij 'verdere consequenties' voor Rusland bekendmaken.

Lees ook | Internationale afschuw Russische inval

Niet bang

De felle reacties regeringsleiders en sancties van westerse landen doen Poetin helemaal niets, stelt Gerrits. 'Poetin wil een aantal dingen realiseren. En hoe het Westen daarop reageert, interesseert hem geen flikker. Een woordvoerster het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwoordde het tegenover de BBC als volgt: 'We weten dat sancties jullie enige reactie zullen zijn. En daar zijn we niet bang voor.' Zo simpel is het.'

'Niet alle sancties zijn marginaal,' vervolgt Gerrits. 'Maar of ze Poetin zullen dwingen om op z'n schreden terug te keren, waag ik te betwijfelen. Wil je Poetin tot rede dwingen, zal dat moeten gebeuren door zijn eigen elite. Die zal tegen hem moeten zeggen: je bent nu te ver gegaan; dit schaadt onze belangen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen