Internationaal24 feb '22 19:13Aangepast op 24 feb '22 20:53

Omtzigt: 'Jarenlang te laks geweest tegenover Poetin'

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Financiën Sigrid Kaag en minister-president Mark Rutte zijn duidelijk over het feit dat de sancties tegen Rusland gevolgen gaan hebben voor Nederland. Ook Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat het enorm veel pijn gaat doen, 'maar niks doen, dat is het uitstellen van de pijn', zegt hij.

Omtzigt stelt dat Rusland de internationale rechtsorde op grote wijze heeft geschonden. 'Als je dan alleen maar denkt aan wat de gevolgen van de sancties zijn, is dat het verkeerde denkraam om op in te zetten.' Hij vindt dat Rusland verwijderd moet worden uit de voorzittersstoel van de VN-Veiligheidsraad. Ook moet Rusland volgens hem geen lid meer zijn van de Raad van Europa. 'Als je Rusland daar niet uitzet na het starten van een oorlog, dan ben je internationale rechtsorde aan het vernietigen.'

Luister ook | 'Het interesseert Poetin geen flikker hoe het Westen reageert'

Laks

'Degene die denkt dat de Russische president Vladimir Poetin stopt als je hem iets geeft, die zit verkeerd', zegt Omtzigt. Volgens hem moet Nederland Poetin hard raken. 'Ik denk dat wij jarenlang veel te laks zijn geweest. Bijvoorbeeld in hoe wij oligarchen op de Zuidas hun gang hebben laten gaan.' Omtzigt noemt onder andere om Rusland uit het internationale betalingssysteem SWIFT te gooien. 'Dat deden wij toen bij Iran en het verloor daardoor de helft van de inkomsten van olie-export en 30 procent van de buitenlandse handel.' Omtzigt vindt dat Europa de eigen waarden te grabbel gooit als het geen principiële lijn trekt en alleen maar denkt aan de gasprijzen. 'Tot nu toe hebben we Poetin behandeld alsof hij onderdeel uitmaakte van de Westerse wereld met zijn waarden, terwijl dat niet zo is', zegt het Kamerlid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen