Internationaal26 feb '22 11:27Aangepast op 26 feb '22 12:11

Voormalig Rusland-president Medvedev slaat van zich af: 'Doodstraf herinvoeren'

Auteur: BNR Webredactie

De voormalig president van Rusland Dmitri Medvedev heeft van zich afgeslagen in een statement. In reactie op sancties tegen Rusland en andere westerse reacties op de Russische inval, suggereert hij onder meer de herinvoering van de doodstraf in Rusland. Ook wil hij dat alle banden met andere landen heroverwegen worden, nu veel landen sancties hebben ingevoerd tegen het land.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de Oekraïne-oorlog.

De invoering van de doodstraf stelt de oud-president voor, omdat Rusland geschorst is door de Raad van Europa. De organisatie bestaat uit vrijwel alle Europese landen en beschermt mensenrechten, onder meer tegen de doodstraf. Medvedev laakt de schorsing en vindt het 'oneerlijk'. Ook zegt hij dat het een 'goed reden is om voor altijd de deur van de Raad dicht te slaan'. In Rusland is de doodstraf nooit officieel afgeschaft, wel is er een moratorium. De laatste executie vond plaats in 1999.

'Diplomatieke relaties zijn niet nodig'

Volgens Medvedev zal de Russische operatie om het land te controleren gewoon doorgaan totdat de 'resultaten waar president Vladimir Poetin over sprak, behaald zijn'. Hij noemt de sancties die het westen heeft opgelegd de 'onmacht' van het westen om de Russische 'koers te veranderen'. De sancties zijn voor hem dan ook reden om op te roepen om alle banden met landen die sancties hebben ingevoerd, te heroverwegen. 'Diplomatieke relaties zijn toch niet nodig', vindt Medvedev, die ook voorstelt om 'ambassades op slot te gooien'. Medvedev is zelf ook direct gesanctioneerd door westerse landen, maar volgens de oud-president raakt het hem niet. 'Ik en mijn familie hebben geen buitenlandse bankrekeningen en bezittingen. De sancties verenigen dit land alleen maar.'

Medvedev was vroeger president van Rusland, ook was hij onder Poetin premier van het land. Tegenwoordig is de oud-president adjunct-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad.

Gerelateerde artikelen