Internationaal26 feb '22 12:06

Hack Anonymous: 'Twijfels over echtheid gelekte gegevens'

Auteur: BNR Webredactie

Hackerscollectief Anonymous heeft Rusland de oorlog verklaard. Enkele websites van het Kremlin zijn vrijdag platgelegd, er zouden zelfs gegevens van het Russische ministerie van Defensie online zijn gezet. 'Over de echtheid van die gegevens zijn wel twijfels', zegt directeur Dave Maasland van internetbeveiligingsbedrijf ESET Nederland.

(Unsplash / Markus Spiske )

Luister ook | Voormalig Rusland-president Medvedev slaat van zich af: 'Doodstraf herinvoeren'

Twijfels

Volgens Maasland zou het gaan om contactgegevens van medewerkers en personeel van het Russische ministerie van Defensie. 'De gegevens zijn inmiddels verwijderd van Twitter, maar er zijn een aantal mensen uit de industrie die daarnaar hebben gekeken, en er zijn wel twijfels over of die gegevens echt zijn. Er zou ook rommel bijstaan. Volgens de mensen die het hebben bekeken, lijkt het er ook niet op dat het gaat om een blauwdruk van de oorlogsplannen.' Maasland concludeert: 'In dit specifieke geval moeten we voorzichtig zijn als we het hebben over de betrouwbaarheid van deze gegevens.' Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het onmogelijk is dat een zelfde soort hack in een later stadium wel lukt.

Luister ook | Oekraïense leger: burgers let op verdachte markeringen

Digitale aanvallen

Maasland wil cyber niet als het magische wapen zien. 'Wel kunnen eenlingen en kleinere groepen, zoals Anonymous, voor grote problemen zorgen. Het hoeft dus niet een overheid te zijn die dit doet.' Zo zegt hij dat een DDoS aanval een gedeelte van de infrastructuur kan platleggen, en dat criminele organisaties in de afgelopen jaren hebben laten zien dat ransomware veel schade kan aanrichten. 'Het is spannend om te zien wat dit soort aanvallen betekenen voor de escalatie van het conflict.' Het doen van zo'n digitale aanval geeft volgens Maasland een soort 'Robin Hood gevoel'. 'Omdat een eenling in staat is om de grootste bedrijven op de knieën te brengen', zegt Maasland.

Luister ook | 'Verzekeraars keren mogelijk niet uit bij Russische cyberaanval'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen