Internationaal26 feb '22 12:06Aangepast op 27 feb '22 10:08

Rusland krijgt junkstatus, Chinese banken krabbelen terug

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

De internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietstatus voor Rusland tot junk verlaagd. Dat is de laagste waardering van de kredietwaardigheid van een land. Ook kredietbeoordelaar Moody's dreigt Rusland te afwaarderen naar rommelstatus. Volgens Rusland heeft het oordeel van de kredietbeoordelaars louter met geopolitieke spanningen te maken en niet met het 'voorzichtige begrotingsbeleid' van Rusland dat in de ogen van Moskou 'financieel stabiel' is.

(EPA/ANATOLY MALTSEV)

Niet alleen de Russische kredietwaardigheid belandde bij het grofvuil, ook dat van Oekraïne werd logischerwijs afgeschaald. Voor landen met een junk-status betekent dit dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht en beleggingen in de obligaties van die landen als pure speculatie gelden. Ondanks de verlaagde kredietstatus wijzen kredietbeoordelaars er wel op dat Rusland nu een van de laagste schuldniveaus ter wereld heeft: niet alleen bedraagt de schuld slechts 20 procent van het bruto binnenlands product, Rusland beschikt over 650 miljard dollar aan reserves.

Luister ook | Poetin zal niet wakker liggen van sanctiepakket

Niet de eerste keer

Volgens kredietbeoordelaar Fitch, die Oekraïne na de invasie als junk afserveerde, is het zeer waarschijnlijk dat het land een langere periode van politieke instabiliteit tegemoet gaat. Zeker omdat het doel van Rusland lijkt om een regimewissel teweeg te brengen. Het is overigens niet de eerste keer dat Rusland wordt afgewaardeerd tot junk. Moody's en S&P namen begin 2015 beide soortgelijke stappen nadat de annexatie van de Krim en de kelderende olieprijzen een valutacrisis in Rusland veroorzaakten.

Luister ook | EU wil Rusland economisch zwaar treffen

ICBC en Bank of China beperken aankoop Russische grondstoffen

Bloomberg meldt dat verschillende Chinese staatsbanken de financiering van de aankoop van Russische grondstoffen afschalen. Dit uit angst voor westerse sancties na de invasie van Oekraïne, meldt Bloomberg op basis van goed ingevoerde bronnen. Volgens het persbureau gaat het in ieder geval om ICBC en Bank of China. Beide banken vrezen dat het toestaan van financiering opgevat kan worden als steun aan de Russische invasie wat hen sancties van de VS en zijn bondgenoten zou kunnen opleveren. Volgens de bronnen gaat het om een tijdelijke beslissing. ICBC is 's werelds grootste bank gerekend naar bezittingen, terwijl Bank of China de grootste commerciële bank van het land is voor de valutahandel.

Lees ook | Liveblog oorlog in Oekraïne

'Uitsluiting SWIFT kan binnen paar dagen'

De beslissing om Rusland af te sluiten van het wereldwijde SWIFT-betalingssysteem zal binnen een paar dagen kunnen worden genomen. Dat zei een anonieme centrale bank in de eurozone tegen persbureau Reuters. De EU-ministers van Financiën zijn in Parijs bij elkaar om onder meer over de gevolgen van de situatie in Oekraïne voor de Europese economie te praten. Volgens de door Reuters geciteerde bestuurder is de uitsluiting van Rusland van het SWIFT-systeem niet voldoende, maar absoluut noodzakelijk. 'Sancties hebben alleen zin als er voor beide partijen kosten aan verbonden zijn. En dit zal kostbaar worden', zei de bron.

Via SWIFT wordt geen geld overgemaakt, maar het is een elektronische financiële berichtendienst tussen banken uit ongeveer tweehonderd landen waarmee onder meer het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het netwerk.

Sommige lidstaten zijn terughoudend om Rusland via SWIFT te treffen. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien zou het voor 'gewone' mensen een stuk moeilijker worden om geld over te maken naar familie in Rusland, vreest bijvoorbeeld Duitsland. Ook zou het Europees bedrijfsleven eronder lijden omdat betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers dan ingewikkelder worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen