Internationaal27 feb '22 08:58Aangepast op 27 feb '22 12:20

Rusland en Oekraïne willen praten, maar ruziën over locatie

Auteur: BNR Webredactie

Zowel Rusland en Oekraïne willen met elkaar onderhandelen over het mogelijk beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Alleen wordt er geruzied over de locatie. Rusland wil in het bevriende Belarus onderhandelen, maar Oekraïne wil dat niet. Reden: Rusland valt Oekraïne ook aan vanuit Belarus.

Volg ons liveblog om de laatste update over de oorlog te krijgen

Zondag zou er zelfs al een Russische delegatie naar Belarus zijn afgereisd om te onderhandelen. 'Onderhandelingen in Minsk (de hoofdstad van Belarus, red.) zouden mogelijk zijn geweest als Rusland ons niet had aangevallen vanuit dat land. We staan open om te praten, maar dan wel in landen die geen agressie hebben getoond tegenover ons', liet de Oekraïense president Zelenski weten. 'De Russische delegatie is in Minsk gekomen, ook al weet het dat het nutteloos is', zei een adviseur van Zelenski.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski
De Oekraïense president Volodimir Zelenski (EPA)

Russische eisen

Rusland eist van Oekraïne dat het demilitariseert. Ook wil de Russische president Poetin dat er een andere regering komt 'zonder nazi's'. Daarnaast moet Oekraïne een neutraal land zijn, vindt Poetin. Zelenski heeft Poetin al meerdere malen opgeroepen om over vrede te praten en te stoppen met vechten. Oekraïne zegt eventueel een neutraal land te willen worden tussen Rusland en het Westen.

Oekraïne maakte eerder al bekend voorkeur te hebben voor Polen in plaats van Belarus. Hongarije heeft zich aangeboden als gastland voor de gesprekken.

Er zijn nog geen onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne geweest sinds het begin van de Russische invasie afgelopen donderdag. De Russische delegatie is in Homel. Dat is de tweede stad van Belarus en ligt in het zuidoosten van het land, dicht bij de grens met zowel Rusland als Oekraïne.

Gerelateerde artikelen