Internationaal28 feb '22 14:52Aangepast op 28 feb '22 15:28

Rusland sluit luchtruim voor Nederland en veel andere landen

Auteur: ANP

Rusland sluit zijn luchtruim voor vliegmaatschappijen uit Nederland en 35 andere landen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Daarmee reageert Moskou op het besluit van die landen om Russische toestellen uit hun eigen luchtruim te weren vanwege de invasie in Oekraïne.

Volg hier het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa

Luchtruim VS nog open voor Rusland

Het gaat met name om landen in Europa, maar ook Canada heeft zijn luchtruim gesloten voor vluchten van Russische luchtvaartmaatschappijen. Het luchtruim van de Verenigde Staten is nog open voor Rusland en dat blijft andersom ook het geval. Een verbod wordt wel overwogen, melden Amerikaanse media.

Luister ook | 'Nucleaire dreiging Poetin moeten we heel serieus nemen'

Russische vliegmaatschappijen moeten als gevolg van de maatregelen soms flink omvliegen om hun bestemming te bereiken.

Extra druk op leveringsketens

De sluiting van grote delen van het luchtruim leidt mogelijk tot verdere problemen in de toeleveringsketens, omdat ook vrachtvluchten door de maatregelen worden geraakt. Zo zijn er al meerdere vluchten geannuleerd en de verwachting is dat dit er meer worden. Ook moeten maatschappijen mogelijk omvliegen, met extra tijd- en kostendruk tot gevolg.

Luister ook | Vraag jodiumpillen neemt toe na Poetins bevel om nucleaire wapens op scherp te zetten

Tragere afhandeling van vrachten

Door de coronapandemie is al sprake van tragere afhandeling van vrachten. Dit komt mede door de grote vraag naar vrachtcapaciteit door het herstel uit de crisis en de problemen die onder andere in het zeetransport spelen. Door opstoppingen in het wereldwijde containervervoer over zee is de vraag naar sneller luchttransport hoog. Doordat vluchten niet uitgevoerd worden, of doordat ze om Rusland heen moeten vliegen, verergeren de problemen.

Het Amerikaanse United Parcel Service en FedEx , twee van 's werelds grootste logistieke bedrijven, zetten leveringen aan Rusland stop. Wereldwijde verhuurders van vliegtuigen melden dat ze honderden leasecontracten met Russische maatschappijen moeten beëindigen als gevolg van EU-sancties, die voorschrijven dat dergelijke contracten op 28 maart moeten aflopen.

Het Russische Aeroflot liet zondag weten dat het alle vluchten naar Europese bestemmingen zou schrappen nadat Josep Borrell, hoofd van het EU-buitenlandbeleid, aankondigde dat de EU haar luchtruim sluit voor Russisch verkeer. De Verenigde Staten overwegen soortgelijke maatregelen.

Gerelateerde artikelen