Internationaal1 mrt '22 14:53

Door oorlog in Oekraïne gaat 'ons brood duurder worden'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne heeft ook voor de Nederlandse landbouw grote gevolgen. Rusland is een belangrijke bestemming voor de Nederlandse sier- en bollenteelt, veel Europese landen halen graan en zaden uit Oekraïne en Rusland, en de kassen zijn grotendeels afhankelijk van gas.

Lees ook | 'Sancties doen op zichzelf nooit precies dat je wilt dat ze doen'

De sancties tegen Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne, hebben gevolgen voor de export van Nederlandse landbouw, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. 'Denk bijvoorbeeld aan de export van sierteelt, zoals planten, bollen en bloemen. Heel veel van die producten gaan vanuit Nederland naar Rusland.' Volgens hem raakt de oorlog in Oekraïne ook de import van bepaalde producten. 'Zoals de import van graan en maïs. Maar ook van zaden, zoals koolzaad en zonnebloempitten.' Oekraïne en Rusland zijn bij elkaar opgeteld goed voor 30 procent van de import van al die producten in Europa, benadrukt Van der Tak. 'Ons brood gaat dus duurder worden.' Helemaal als de oorlog lang duurt, verwacht hij. 'Er zijn mannen die het werk op de akkers stilleggen om te vechten voor hun land. Er wordt dan dus geen graan verbouwd. Dus als de oorlog lang duurt, gaat het ons zeker hard raken.'

(Unsplash / Jorien Loman)

Lees ook | Gasprijs schiet omhoog naar Russische inval

Gasprijzen

En dan zijn er nog de stijgende gasprijzen, die met de oorlog in Oekraïne een nieuw impuls hebben gekregen. 'De glastuinbouw is niet meer de energieslurper die het eerder was. Maar het is nog steeds een grootverbruiker.' Van der Tak legt uit dat deze bedrijven in de afgelopen jaren door nieuwe technieken meer zelfvoorzienend zijn geworden. Wel noemt hij de situatie buitengewoon somber. 'Bijvoorbeeld bedrijven in de vleesverwerkingsindustrie gebruiken ook veel stroom, dat wordt allemaal duurder.' Die prijzen worden doorgerekend naar de consument, als de supermarkten de prijzen niet drukken. En dan worden die producten ook voor de consument duurder, zegt Van der Tak.

Lees ook | Tweede Kamer wil minder Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen