Internationaal2 mrt '22 07:22Aangepast op 2 mrt '22 10:35

Vluchten uit Oekraïne: 'trein zat bom- en bomvol'

Auteurs: BNR Webredactie en Suzette Nesselaar

Het Russische geweld heeft een grote vluchtelingenstroom veroorzaakt. De Verenigde Naties voorspelde eerder al dat er zo'n zeven á acht miljoen Oekraïners zullen migreren. De Europese Unie houdt er rekening mee dat zo'n vier miljoen mensen het land uit willen. 'We hebben dertien uur gedaan over een afstand van zestig kilometer', zegt BNR-correspondent Joost Bosman, die reisde gisteren met de trein van Lviv naar Polen, waar al zo'n 350.000 Oekraïners zijn opgevangen.

Vluchtelingen worden opgevangen.
Vluchtelingen worden opgevangen. (ANP foto // Rob Engelaar)

Joost Bosman reist vanuit Oekraïne naar Polen vanuit Lviv, de stad in het westen van Oekraïne. 'Toen we weggingen was Lviv nog rustig, maar de verhalen gaan wel dat er toch ook wel Russische troepen onderweg zullen gaan naar Lviv vanuit Wit-Rusland. Die komen vanuit het noorden oprukken.' De stad Lviv is volgens Bosman erg belangrijk voor de Russen, 'want als je Lviv hebt dan kan je een heel groot deel van West-Oekraïne afsluiten voor wapenleveranciers vanuit Europa. En daarvoor zou de stad dus heel belangrijk zijn. Het is nog rustig daar, maar voor hoe lang, dat is zeer onzeker.'

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Trein naar Polen

De meeste vluchtelingen verplaatsen zich met de trein naar het grensgebied met Oekraïne in Polen. 'Er stonden hele lange rijen', vertelt Bosman. De trein is echter alleen voor vrouwen en kinderen, mannen tussen de achttien tot zestig jaar mogen Oekraïne namelijk niet verlaten. Zij worden verplicht om mee te vechten tegen de Russen.

Luister ook | 'Ik had het onderbuikgevoel dat we moesten vertrekken'

'De trein, van ongeveer drie wagons zat bom-, en bomvol. Mensen moesten staan in het gangpad, ik heb zelf ook moeten staan omdat ik een man ben natuurlijk. Ik mocht mee omdat ik m'n perskaart heb laten zien en m'n Nederlandse paspoort, dat deed wonderen natuurlijk, daardoor kon ik mee. We hebben er dertien over gedaan. We zijn om half vijf 's ochtends gisteren vertrokken en hierom half drie in de middag aangekomen. Het is een afstand van ongeveer zestig kilometer, maar de trein heeft telkens urenlang stilgestaan. En dat komt door een trein voor ons die eerder vertrokken is met honderden vluchtelingen. Die moeten eerst op gevangen worden. En voordat die lading is weggewerkt konden wij pas aankomen.'

Vluchtelingenopvang

'Toen we eenmaal in Polen aankwamen, toen werden we inderdaad uit de trein gehaald door mensen van het leger met gele hesjes aan, die alle koffers netjes eruit haalden voor de vrouwen en de kinderen. We kregen te eten, overal broodjes koffie en thee. Daarnaast kon iedereen een gratis treinkaartje naar waar maar ook in Polen krijgen. Plus dat iedereen ook nog eens een gratis telefoonkaart kreeg, dus mensen konden ook meteen bellen en internetten. Ik moet zeggen dat ik dat erg goed geregeld vond allemaal.' Maar de mensen zijn volgens Bosman wel 'erg bezorgd over of ze hun thuis nog gaan terugzien', aldus Bosman.

Luister ook | Bizarre beelden: Raketaanval op televisietoren in Kiev

Gerelateerde artikelen