Internationaal1 mrt '22 13:26

Rusland belet buitenlandse investeerders hun activa te verkopen

Auteur: BNR Webredactie

Rusland zal tijdelijke beperkingen opleggen aan buitenlandse investeerders die Russische activa willen verlaten. Dit opdat zij een weloverwogen beslissing nemen en niet onder politieke druk, zei de Russische premier Michail Misjustin op dinsdag, als reactie van Moskou op de westerse sancties.

Premier Michail Misjustin
Premier Michail Misjustin

'In de huidige sanctiesituatie worden buitenlandse ondernemers gedwongen zich niet door economische factoren te laten leiden, maar onder politieke druk beslissingen te nemen', zei Misjustin tijdens een regeringsvergadering. 'Om het bedrijfsleven de kans te geven een weloverwogen beslissing te nemen, is een presidentieel bevel opgesteld om tijdelijke beperkingen op te leggen aan het vertrek uit Russische activa', zei hij.

Misjustin gaf geen details. De stap is de laatste van vele die Rusland heeft genomen als reactie op de steeds hardere maatregelen die westerse landen opleggen sinds Moskou vorige week Oekraïne is binnengevallen. De wereldwijde sancties raken Rusland midscheeps en lopen sterk uiteen: van het beperken van de mogelijkheden van de centrale bank om haar goud- en deviezenreserves te gebruiken tot het uitsluiten van veel grote Russische banken van de internationale financiële markten.

De roebel zakte daardoor maandag naar een historisch dieptepunt, waardoor de centrale bank zich gedwongen zag haar belangrijkste rentetarief te verhogen tot 20 procent en exporterende bedrijven te vragen deviezen te verkopen om de munt te ondersteunen. Wereldwijd zetten bedrijven die al tientallen jaren in Rusland actief zijn, hun investeringen stop, waaronder oliereuzen als BP en Shell , die respectievelijk aandeelhouder zijn in het grootste Russische energiebedrijf Rosneft (ROSN.MM) en de LNG-installatie Sakhalin 2. lees meer

'We verwachten dat degenen die in ons land hebben geïnvesteerd, hier verder kunnen werken', zei Misjustin.We staan open voor een dialoog met constructief ingestelde investeerders.'

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen