Internationaal1 mrt '22 16:00

Grote Nederlandse bedrijven trekken zich nog niet terug uit Rusland

Auteur: ANP

Grote Nederlandse bedrijven hebben nog niet aangekondigd zich terug te trekken uit Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder andere Phillips, Heineken en ING zeggen de situatie in de gaten te houden, en nog te kijken naar wat sancties tegen Rusland precies voor gevolgen hebben. Dat terwijl andere grote buitenlandse bedrijven, zoals Shell en BP, wel hebben gezegd zich voornamelijk terug te trekken uit het land.

(Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Luister ook | Shell verwacht verlies bij afstoten Russische bedrijven

Onduidelijkheid

Phillips heeft ongeveer 600 mensen aan het werk in Rusland die ziekenhuizen ondersteunen om de gezondheidszorg in het land te moderniseren. Het is voor Phillips nog onduidelijk wat de mogelijke impact is van de sancties. Dat is het bedrijf nog aan het bekijken en het verbindt er daarom nog geen conclusie aan.

Ook Heineken kan niet zeggen of de sancties gevolgen zullen hebben op de werkzaamheden van het bedrijf. De brouwerij maakt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt.

'We volgen het nauwlettend'

ING is de Nederlandse bank die het sterkst vertegenwoordigd is in Rusland, en richt zich daar met ongeveer 300 medewerkers op zakelijke klanten. De bank volgt de situatie nauwlettend, maar er is nog niet duidelijk wat de sancties teweeg brengen, zegt een woordvoerder.

Bij scheepsbouwer Damen is het niet veel anders. Daar is ook weinig duidelijk over de gevolgen voor opdrachtgevers uit Rusland. Damen heeft verschillende contracten lopen in Rusland, inclusief verplichtingen, legt een woordvoerder uit. Het eenzijdig verbreken van die contracten kan niet volgens Damen.

Een ander bedrijf is Unilever. Dat verkoopt onder andere ijsjes van Cornetto en Magnum en verzorgingsproducten van Axe en Dove in Rusland. Het bedrijf laat weten bezorgd te zijn over de ontwikkelingen en zegt zich te richten op de veiligheid van werknemers. Maar Unilever wil niet zeggen of de situatie in Oekraïne gevolgen kan hebben voor de werkzaamheden in Rusland.

Dat geldt ook voor maritiem dienstverlener Van Oord. 'Het is een onderwerp dat actueel is binnen het bedrijf', dat is alles wat een woordvoerster kwijt wil.

Investeerder Prosus vindt het op dit moment te vroeg om te speculeren over de gevolgen van de oorlog. Het kan dan ook niet zeggen wat de invloed is op de investeringen van de onderneming in Russische bedrijven.

Luister ook | Rusland belet buitenlandse investeerders hun activa te verkopen

Niet gemakkelijk

Het afslaan van activiteiten in Rusland, zoals Shell heeft aangekondigd, is momenteel trouwens niet zo makkelijk. Rusland heeft het voorlopig verboden voor buitenlandse investeerders om hun Russische bezittingen te verkopen, dit om de uittocht van investeringen in het land te beheersen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen