Internationaal1 mrt '22 16:46Aangepast op 1 mrt '22 17:24

Bizarre beelden: raketaanval op televisietoren in Kiev

Auteur: BNR Webredactie

In Kiev heeft deze middag een raketaanval plaatsgevonden op een televisietoren. Op beelden is te zien hoe de toren geraakt wordt en er een donkere rookwolk optrekt rondom de mast. Ondanks de inslag lijkt de toren nog overeind te staan, zo is op de beelden te zien.

De Nederlandse correspondent Hans Jaap Melissen bevestigt op zijn twitterkanaal de explosies. Het zou volgens hem gaan om drie explosies. Ook op zijn beelden is te zien dat de toren nog intact is. Niet alle raketten raakten de toren. Volgens Oekraïense media sloeg een van de raketten in op een holocaust-monument naast de toren.

Communicatie platleggen

Onduidelijk is of het doelwit de toren is, of mogelijke omliggende gebouwen van televisiestations. Een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne bevestigt dat Rusland een aanval heeft uitgevoerd op de TV-toren van 385 meter hoogte, zo meldt Reuters. Verslaggever Geert Jan Hahn merkt op dat de aanval deels was aangekondigd door Rusland. 'Je zou kunnen opmaken dat het een aanval is op communicatiedoelen. Dat is op zich niet nieuw, want naast alle militaire doelen die zijn belaagd, zijn ook normale- en communicatie infrastructuur getroffen. (...). Het zou erop kunnen duiden dat de Russen een communicatiemiddel willen platleggen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Reden zou kunnen zijn dat het oorlogsschouwspel veelvuldig gedeeld wordt op televisie en social media. 'De afgelopen dagen konden we het hele drama van een afstand volgen. De vraag is: voor hoe lang nog en willen de Russen dat we het kunnen blijven volgen?', vraagt Hahn zich af. De toren staat nog overeind, is bevestigd. Verbindingen zijn echter wel verbroken.

Televisie- en radio-uitzendingen van de staatsomroep vielen uit. Apparatuur raakte beschadigd en kanalen zullen voorlopig niet werken, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gerelateerde artikelen