Internationaal3 mrt '22 06:46

Liveblog | Rus Ambramovitsj verkoop Chelsea; Rusland: bijna 500 soldaten omgekomen

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag zeven van de Russische invasie in buurland Oekraïne. Oekraïense steden blijven onder vuur liggen, een Russisch militair konvooi van 70 kilometer lengte is Kiev tot op 20 kilometer genaderd. De Europese gasprijs is woensdag naar een nieuwe recordstand gestegen. In dit liveblog houden we je op de hoogte met het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa.

VS voert nieuwe sancties in

20:26 | De Verenigde Staten hebben woensdag extra sancties aangekondigd in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Ze zijn ditmaal gericht tegen de Russische bondgenoot Belarus en de Russische defensiesector.

'De Verenigde Staten zullen maatregelen nemen om Belarus de gevolgen te laten voelen van het mogelijk maken van de invasie van Oekraïne door Poetin, de Russische defensiesector en zijn militaire macht voor de komende jaren te verzwakken, de belangrijkste bronnen van rijkdom van Rusland aan te vallen en Russische luchtvaartmaatschappijen uit het Amerikaanse luchtruim te weren', aldus het Witte Huis.

Belarus krijgt dezelfde strenge exportcontroles opgelegd als die op 24 februari van kracht zijn geworden voor Rusland. Zo hopen de VS te voorkomen dat goederen, waaronder technologie en software, in de defensie- en maritieme sector via Belarus naar Rusland worden getransporteerd. Belarus heeft Russische troepen toegestaan ​​om zijn grondgebied te gebruiken als pleisterplaats voor de aanval.

EU en G7 willen crypto's aanpakken

20:17 | De EU en de G7 onderzoeken maatregelen om te voorkomen dat cryptogeld, zoals bitcoin, wordt gebruikt om de sancties te omzeilen die tegen Rusland zijn ingesteld vanwege de invasie van Oekraïne. "Er is grote instemming bij ons dat we dit niet kunnen laten gebeuren", zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire na afloop van een videovergadering met zijn Europese collega's. 'Maar ik kan natuurlijk niet zeggen hoe we dat gaan aanpakken.'

Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie is het aantal transacties in cryptovaluta sinds de internationale sancties tegen Rusland duidelijk toegenomen. Nu de tegoeden van de Russische centrale bank en veel bankrekeningen van Russische machthebbers en oligarchen in de EU en elders zijn bevroren, kunnen zij nog altijd hun toevlucht zoeken in andere betaalmiddelen als cryptovaluta, onder meer via uitwisselingsplatforms als Binance of Coinbase. De vicepremier van Oekraïne, Michailo Fedorov, riep deze platforms eerder deze week op om Russische rekeningen te blokkeren.

Duitsland gaat meer wapens leveren

20:10 | Duitsland gaat nog meer wapens naar Oekraïne sturen. Het land heeft bekendgemaakt nog eens 1000 anti-tankwapens te gaan sturen. Ook zullen er 500 luchtdoelraketten, beter bekend als Stingerraketten, gestuurd worden.

Pensioenfonds ABP verkoopt beleggingen in Rusland

19:57 | De grootste Nederlandse pensioenfonds, ABP, verkoopt al haar beleggingen die ze hebben in Russische bedrijven. 'Het bestuur heeft het besluit genomen om beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen', meldt het fonds dat aangeeft dat de beleggingen ongeveer 520 miljoen euro waard zijn. Dat zou minder dan 0.1 procent van het totale belegd vermogen zijn, volgens het fonds. ABP geeft aan dat het verkopen nog wel enige tijd gaat duren, 'omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn'. Dat komt onder andere door een verkoopverbod voor buitenlandse investeerders in Rusland. 'De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd', aldus het fonds

Benzineprijs stijgt verder

19:36 | Tanken wordt donderdag opnieuw een stuk duurder. De adviesprijs voor een liter benzine stijgt volgens consumentencollectief UnitedConsumers met 2 cent naar een nieuwe recordprijs van 2,275 euro. Ook diesel en lpg stijgen in prijs door de Russische inval in Oekraïne.

UnitedConsumers houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten en berekent daarvan het gemiddelde. Automobilisten betalen die adviesprijzen doorgaans alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven pompstationhouders vaak kortingen.

De gemiddelde adviesprijs voor diesel stijgt met 2,4 cent tot 1,963 euro per liter, waarmee ook deze brandstof bijna de grens van 2 euro per liter doorbreekt. Lpg wordt 1,4 cent duurder en kost 1,201 euro per liter.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge olieprijzen hard gestegen. Handelaren houden rekening met een verstoring van de toevoer van de grondstof uit Rusland, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Daarnaast lijken handelshuizen ook bevreesd om Russische olie te kopen, ondanks dat hiertegen nog geen sancties zijn ingesteld.

Russische oligarch Abramovitsj verkoopt voetbalclub Chelsea

(ZUMAPRESS.com)

19:23 | De Russische oligarch Roman Abramovitsj verkoopt de Londense voetbalclub Chelsea. In een statement maakt hij het besluit bekend. 'Ik geloof dat dit in het beste belang is van de club, de fans, de werknemers en de sponsors en partners van de club', zegt de Rus in een statement. Aan wie de club verkocht gaat worden, is nog onbekend. De oligarch maakte afgelopen weekend al bekend dat hij de leiding van de club in handen legt van een stichting van Chelsea. De opbrengst van de verkoop gaat naar een eigen stichting die de oligarch wil opzetten en waaruit het geld ingezet wordt 'ten faveure van alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne'.

Algemene Vergadering VN veroordeelt actie Rusland tegen Oekraïne

19:16 | De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Russische militaire operatie tegen Oekraïne veroordeeld en Rusland opgeroepen zijn troepen daar direct weg te halen. 141 leden steunden de resolutie over het veroordelen van Rusland, vijf stemden tegen en 35 landen onthielden zich van stemming.

Onder de landen die zich van stemming onthielden was China. De vijf landen die zich tegen de resolutie uitspraken waren Eritrea, Noord-Korea, Syrië, Belarus en Rusland zelf.

In de resolutie wordt de invasie van Oekraïne 'in de krachtigste bewoordingen' veroordeeld. Ook het besluit van president Vladimir Poetin om de nucleaire wapens van Rusland in staat van paraatheid te brengen, wordt veroordeeld.

Pensioenfondsen bezitten voor miljarden aan Russische beleggingen

19:05 | Nederlandse pensioenfondsen hebben in totaal voor zo'n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit. Dat lijkt veel, maar in het grote plaatje valt het financiële risico dat de fondsen lopen door de internationale sancties tegen Rusland daarmee mee, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten.

Volgens cijfers van de toezichthouder gaat het om ongeveer 0,3 procent van het totale pensioenvermogen. DNB noemt de zogeheten blootstelling daarom 'zeer gering'.

Cherson mogelijk niet in handen van Russen

18:50 | Volgens Amerikaanse inlichtingen is de Oekraïense stad Cherson nog niet geheel ingenomen door het Russische leger, zegt een Amerikaanse functionaris tegen persbureau Reuters. Eerder woensdag claimden de Russen die stad al geheel te hebben veroverd. Cherson heeft 285.000 inwoners en ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee.

Eerder trok ook de Oekraïense gouverneur van Cherson de Russische verovering al in twijfel. Hij stelde woensdag dat de stad weliswaar helemaal omsingeld is, maar sprak niet over de inname van de stad. Wel waren er eerder door de gemeente mededelingen gedaan dat Russische troepen de haven en het station hadden veroverd tijdens hevige gevechten waarbij tientallen doden waren gevallen.

Cherson zou de eerste grote regionale hoofdstad zijn die de Russen tijdens hun vorige week begonnen aanval op het buurland helemaal hebben bezet. Die claim wordt dus door zowel de VS als de gouverneur van de regio weersproken.

Moskou: overleg Oekraïne verplaatst

18:40 | Het overleg tussen Rusland en Oekraïne over het gewapende conflict tussen de twee landen is van woensdagavond naar donderdag verplaatst. Dat heeft de leider van de Russische onderhandelingsdelegatie gemeld. Hij zei dat de Oekraïense delegatie inmiddels uit Kiev is vertrokken.

Het overleg zou plaatsvinden in het westen van Belarus. Eerder had het hoofd van de onderhandelingsdelegatie van Oekraïne al gezegd tegen het Oekraïense persbureau UNIAN dat Kiev bereid was te onderhandelen.

Afgelopen maandag spraken Oekraïners en Russen bijna vijf uur lang met elkaar in de streek van Gomel, in het zuidoosten van Belarus. Voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden komen. President Volodimir Zelenski van Oekraïne had wel als voorwaarde gesteld dat Rusland eerst met bombardementen zou moeten stoppen, voordat over een staakt-het-vuren zou kunnen worden gesproken.

Rusland: bijna 500 militairen omgekomen

17:55 | Volgens de Russische minister van Defensie zijn er 498 Russische militairen omgekomen bij de oorlog in Oekraïne, die volgens Rusland zelf een 'vredesmissie' wordt genoemd. Naast de bijna 500 doden, zijn er ook 1597 Russische soldaten gewond geraakt, volgens de minister. Oekraïense autoriteiten weerspreken de Russische aantallen. De Oekraïense president Zelenski meende woensdagochtend nog dat er bijna 6000 Russische soldaten zijn omgekomen tijden de oorlog die al zes dagen duurt.

Giro 555 start landelijke actie voor Oekraïne

17:37 | Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Het programma wordt ondersteund door de dertien regionale omroepen in Nederland.

Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel.

Dionne Stax doet samen met Britt Dekker vanuit het landelijk actiecentrum van Giro555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verslag van de actie. Hier worden telefoontjes opgenomen van mensen die willen doneren. Hila Noorzai volgt daarbij de ontwikkelingen op sociale media en Wendy van Dijk is bij de Pools-Oekraïense grens om daar ter plekke verslag te doen.

Vanaf 06.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds wordt er bovendien al op publieke en commerciële radiostations actie gevoerd. Onder de noemer Radio555 presenteren dj's van diverse stations vanuit Beeld en Geluid een speciale uitzending. Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Het programma zal tegelijkertijd op alle deelnemende zenders worden uitgezonden.

Sanquin bereidt bloeddonaties voor

17:14 | De bloedbank van Sanquin bereidt zich voor op het leveren van bloed aan Oekraïne, zo laat de organisatie voor de bloedvoorziening in Nederland weten. Er is nog geen officiële aanvraag voor het leveren van bloed gekomen uit Oekraïne.

De afgelopen dagen hebben meerdere mensen contact gezocht met Sanquin omdat ze bloed willen geven voor de strijd in het Oost-Europese land. 'Bloed geven wordt op dit moment verwelkomd', aldus de organisatie. Dat gaat dan wel via de 'gebruikelijke route'.

Bestaande donoren kunnen bloed geven als ze een oproep krijgen. Nieuwe donoren kunnen zich aanmelden, maar 'het is niet mogelijk om specifiek voor het getroffen oorlogsgebied te doneren'. Als er een aanvraag vanuit Oekraïne komt, zal de bloedbank schenken uit de bestaande voorraad voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Sanquin wil die voorraad zo ver aanvullen dat aan een mogelijke vraag uit het oorlogsgebied kan worden voldaan. 'Daar werkt Sanquin nu achter de schermen hard aan, zodat de Nederlandse zorg zeker kan zijn van voldoende voorraad en humanitaire verzoeken tot hulp kunnen rekenen op een bijdrage van de Nederlandse bloedbank.'

Atoomwaakhond houdt overleg over kerncentrales

17:07 | Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) wil na de Russische invasie van Oekraïne met 'alle partijen' samenwerken om de veiligheid van de Oekraïense kerncentrales te garanderen. Rafael Grossi, topman van de nucleaire waakhond, zei dat er mogelijk IAEA-medewerkers naar Oekraïne worden gestuurd om toe te zien op de veiligheid van de nucleaire installaties.

Grossi voegde eraan toe dat hij nog niets kon zeggen over de wijze waarop de IAEA gaat helpen bij het toezien op de veiligheid. Hij zei dat de gesprekken daarover met de betrokken partijen nog steeds gaande zijn.

Het IAEA is woensdag in Wenen voor spoedberaad bijeengekomen om te praten over de veiligheid van kerncentrales en de opslag van kernafval in Oekraïne. Grote zorg is gerezen over onder meer het terrein van de in 1986 ontplofte reactor in Tsjernobyl. Sinds het begin van de Russische aanval vorige week is er meer nucleaire straling gemeten, maar volgens de nucleaire waakhond vormt dat geen gevaar voor de volksgezondheid.

EU legt sancties op aan Belarussische defensie

16:35 | De Europese Unie straft 22 hoge militaire functionarissen in Belarus voor hun rol in de Russische invasie van Oekraïne, blijkt uit het officiële Publicatieblad van de EU. Het gaat onder anderen om drie adjunct-ministers van Defensie en vier onderbevelhebbers van de Belarussische luchtmacht en luchtverdedigingstroepen.

Oekraïne: ruim 1000 buitenlanders melden zich voor legioen

15:20 | Ruim duizend buitenlanders hebben zich inmiddels bij de regering van Oekraïne gemeld om aan de kant van het land tegen de Russen te vechten. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba gemeld. Kuleba liet weten dat de aanmeldingen uit zestien landen komen. Hij zei echter niet om welke landen het gaat.

President Volodimir Zelenski had zondag bekendgemaakt dat Oekraïne een legioen zou opzetten met vrijwilligers uit het buitenland om het land te verdedigen. Kuleba had kandidaat-vrijwilligers opgeroepen zich te melden bij de diplomatieke missie van Oekraïne in hun land. 'Samen hebben we Hitler verslagen, en we zullen Poetin ook verslaan', twitterde de buitenlandminister.

KLM worstelt met vluchten naar Azië

15:20 | Luchtvaartmaatschappij KLM weet nog altijd niet hoe straks vluchten van en naar bepaalde Aziatische bestemmingen zullen worden uitgevoerd. Vanwege het verbod om door het Russische luchtruim te vliegen, heeft het bedrijf vluchten naar luchthavens in China, Japan en Zuid-Korea tot en met donderdag geschrapt. Of en hoe de vluchten straks weer uitgevoerd kunnen worden, is volgens een woordvoerder KLM onderwerp van een 'complex proces' waar momenteel hard aan wordt gewerkt.

KLM vloog tot de sluiting van het Russisch luchtruim veertien keer per week van en naar bestemmingen in de eerder genoemde landen. Daarbij is de frequentie momenteel minder vanwege de coronacrisis en de beperkingen die nog in veel landen gelden in vergelijking met de situatie van voor de crisis.

Om Rusland heen vliegen betekent dat vluchten een paar uur langer zullen duren. Dat betekent niet alleen dat dit KLM meer brandstof en tijd kost. Ook moet de maatschappij nadenken over aanpassingen van de catering en van de inzet van personeel. KLM hoopt deze week meer duidelijkheid te kunnen geven. Garanties geeft het bedrijf daarbij vanwege de complexiteit van het probleem niet.

Oud-NAVO-baas: Oekraïne-oorlog is Europa's eigen 9/11

15:13 | De Russische president Vladimir Poetin is onvoorspelbaar als leider van een groot land met kernwapens. Dat zegt oud-NAVO-baas en minister van Staat Jaap de Hoop Scheffer in BNR's Big Five. Maar, zegt de oud-secretaris-generaal, Poetin weet ook dat gebruik ervan zijn eigen einde betekent. 'Ik voorzie geen oorlog.' Volgens De Hoop Scheffer moet de NAVO zijn militaire aanwezigheid in de Baltische staten wel snel vergroten.

De Hoop Scheffer noemt de Russische inval in Oekraïne 'een keerpunt', Europa's eigen 9/11-moment waarna alles anders zal zijn: van de strategie van de NAVO tot en met de verhoogde Defensie-uitgaven. De voormalig NAVO-chef wil (nog) niet spreken van een Derde Wereldoorlog, maar tekent er wel bij aan dat de hazen compleet anders gaan lopen wanneer 'Poetin zou besluiten om één teen op één vierkante centimeter NAVO-gebied te zetten'.

'Rusland houdt evacuaties tegen'

15:03 | De burgemeester van Marioepol beschuldigt de Russische troepen ervan de evacuaties van burgers tegen te werken. Bij de aanvallen op de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne vallen volgens de burgemeester veel slachtoffers.

Burgemeester Vadim Bojtsjenko vertelde op televisie dat de Russische troepen 'er alles aan hebben gedaan om het vertrek van burgers te blokkeren'. De stad is naar verluidt omsingeld door het Russische leger. Marioepol is een van de steden waar nu veel zware aanvallen op worden uitgevoerd.

Marioepol, met ongeveer een half miljoen inwoners, wordt volgens Bojtsjenko non-stop aangevallen en er is geen watertoevoer meer. De burgemeester meldde geen cijfers over het aantal doden en gewonden in Marioepol sinds de Russische invasie bijna een week geleden begon.

Einde aan 'Londongrad'?

15:00 | De Britse hoofdstad Londen wordt al jaren 'Londongrad' genoemd omdat het nergens in Europa zo makkelijk is om miljarden aan illegaal Russisch geld wit te wassen. Premier Johnson wil hier nu een stokje voor steken, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Russische oligarchen hebben een luizenleventje in London. Ze kopen grote panden op om hier vervolgens diepe kelders onder te bouwen, voor hun jacuzzi's, gym's en persoonlijke parkeergarages voor hun luxe auto's. Volgens correspondent Lia van Bekhoven gooit het Verenigd Koninkrijk al jaren een rode loper uit voor de oligarchen.

Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Amsterdam

14:47 | Bij de Amsterdamse locatie waar sinds dinsdag Oekraïense vluchtelingen terechtkunnen, zijn intussen zes mensen gearriveerd. Mogelijk komen er woensdag nog mensen bij, maar dat is nog niet zeker, zegt een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink (vluchtelingen en ongedocumenteerden).

Deze opvang in een hostel in stadsdeel Zuidoost is bedoeld voor de eerste dagen. Er wordt naarstig gezocht naar plaatsen voor verdere opvang. 'We staan klaar om mensen op te vangen en te helpen. En we zijn druk bezig met het vinden van tweehonderd tot driehonderd opvangplekken voor de lange termijn', zegt de woordvoerder.

In het hostel in Zuidoost is plaats voor tachtig Oekraïners. Het gaat om mensen die hier zijn, maar geen asiel hebben aangevraagd.

Oekraïne: Meer dan 1000 buitenlanders willen vechten

14:28 | Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne willen meer dan 1000 buitenlanders vechten voor Oekraïne. Tot nu toe zouden er al zoveel mensen van buiten Oekraïne zich aangemeld hebben om te vechten tegen Rusland. Buitenlanders kunnen zich onder andere bij Oekraïense ambassades aanmelden. NRC meldde op dinsdag dat er in Nederland ongeveer 200 mensen zich hebben aangemeld om naar Oekraïne af te reizen om te gaan vechten, volgens de ambassade in Nederland.

Parlementsvoorzitter Oekraïne spreekt met Bergkamp

14:20 | Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft woensdag gebeld met Ruslan Stefanchuk, de voorzitter van het Oekraïense parlement. De voorzitter van de Verkhovna Rada vroeg de Kamer via Bergkamp om steun voor een 'snelle EU-kandidatuur' van zijn land, en bepleitte het instellen van een no-flyzone boven Oekraïne.

Daarnaast vroeg hij de Kamer om een vredesmissie van de Verenigde Naties te steunen 'met, indien mogelijk, een Nederlandse bijdrage aan de blauwhelmen', meldt de Tweede Kamer. Bergkamp heeft de vragen doorgegeven aan de commissie voor Buitenlandse Zaken en het kabinet.

Het videogesprek vond plaats op verzoek van Stefanchuk, die ook met andere Europese collega's over zijn verzoeken spreekt. Bergkamp heeft Stefanchuk en de Oekraïense burgers 'veel sterkte en kracht' toegewenst.

ING doet geen zaken meer met Russische bedrijven

14:05 | De Nederlandse bank ING gaat geen nieuwe zaken meer aan met Russische bedrijven, zo meldt het bedrijf. 'We veroordelen de invasie in Oekraïne sterk en de vreselijke en hartbrekende impact die het heeft op de levens van mensen', zegt Steven van Rijswijk, CEO van ING. 'Ook veroordelen we het gevaar die dit heeft op de internationale stabiliteit en veiligheid.' Naast de maatregel om geen zaken meer te doen met Russische bedrijven, heeft de bank ook besloten om geen commissie in rekening te brengen voor overschrijven naar Oekraïne. Ook maakt het bedrijf drie miljoen euro over naar Unicef om zo kinderen en families te helpen in de getroffen gebieden.

Charkov: gebouw gemeenteraad getroffen

13:55 | Het gebouw van de gemeenteraad in Charkov is getroffen door een Russische raket, aldus de plaatsvervanger van de regionale gouverneur. De tweede stad van Oekraïne is al enkele dagen het doelwit van zware aanvallen.

Het Oekraïense leger heeft gezegd er in Charkov 'een voortdurende strijd is tussen de indringers en de Oekraïners', na de landing van Russische parachutisten.

Volgens een adviseur van de Oekraïense binnenlandminister zijn in Charkov 'praktisch geen gebieden meer zijn' die niet zijn geraakt door artillerie. De Britse inlichtingendiensten bevestigen dat de stad te maken heeft met 'intensieve lucht- en artillerieaanvallen'.

De regionale gouverneur maakte woensdagochtend bekend dat in Charkov binnen een dag zeker 21 mensen waren omgekomen. Nog even later meldden de hulpdiensten vier doden bij beschietingen in de oostelijke stad met circa 1,4 miljoen inwoners.

Oekraïne meldt 2000 burgerdoden

13:42 | In amper een week tijd van de oorlog zouden er ruim 2000 burgerdoden zijn gevallen in Oekraïne, zo melden de autoriteiten daar, volgens persbureau Reuters.

'Nog nooit sancties zo effectief gezien'

13:05 | De sancties tegen Rusland zijn ongekend streng en effectief. Door de eensgezindheid waarmee Westerse landen optreden, wordt het buigen of barsten voor Rusland. Dat zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. De Russische centrale bank kan inmiddels nog maar zeer beperkt bij zijn reserves en vanmiddag maakte de Europese Unie bekend dat zeven Russische banken afgesloten worden van het internationale betaalsysteem SWIFT.

Aantal Oekraïners dat zich meldt in Ter Apel loopt op

13:00 | Steeds meer Oekraïense vluchtelingen vinden hun weg naar Ter Apel. Tussen maandag en dinsdag meldden 62 Oekraïners zich bij het asielzoekerscentrum in de Groningse gemeente. Van hen vroeg ongeveer de helft asiel aan, de rest wilde informatie hebben over verblijf in Nederland, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Eerder klopten 80 Oekraïners aan in Ter Apel, daar zijn er nu dus 62 bijgekomen. Ook van de eerdere groep vroeg niet iedereen asiel aan. Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland en hier 90 dagen verblijven. Zij hoeven zich dus niet te melden. Daardoor is het vooralsnog onduidelijk hoeveel Oekraïners sinds de Russische invasie hierheen zijn gekomen.

EU verbiedt 'Kremlinmedia'

12:54 | De Europese Commissie verbiedt met onmiddellijke ingang de toegang in de EU tot vijf zenders van het aan de Russische staat gelieerde televisienetwerk RT en persbureau Sputnik. De strafmaatregel is woensdag verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie en is daarmee meteen van kracht. De gestrafte media zijn volgens de EU instrumenten van het Kremlin om Russische propaganda in de oorlog tegen Oekraïne te verspreiden.

(ZUMAPRESS.com)

De wettelijke maatregel geldt voor de transmissie en distributie via satelliet, kabel, onlinevideokanalen en zowel nieuwe als bestaande apps. De nationale mediatoezichthouders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de sanctie. Voor Nederland is dat het Commissariaat voor de media. Meerdere grote techbedrijven, waaronder Google, Facebook (Meta), Twitter, YouTube en het Chinese TikTok hebben hun medewerking aan het verbod al toegezegd of al maatregelen genomen om RT of Sputnik te blokkeren.

Noodhulp vanuit Nederland vandaag naar Oekraïne

12:52 | Nederlandse noodhulp gaat woensdag richting Oekraïne. Het gaat om medicijnen, medische hulpgoederen en apparatuur. Het transport gaat eerst richting Polen, daar worden de goederen overhandigd, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Nederland stuurt onder meer medische kleding, waaronder 10.000 paar handschoenen, 10.000 jassen en 50.000 mondmaskers. Ook gaan er antibiotica en pijnstillers naar Oekraïne. De medicijnen en hulpmiddelen komen van het ministerie van Volksgezondheid. Een private zorgpartij heeft benodigdheden voor infusen en bloedtransfusies gedoneerd.

'De goederen zijn bedoeld om de Oekraïense bevolking te ondersteunen en medische zorg te kunnen blijven verlenen in deze moeilijke omstandigheden', aldus het ministerie.

EU blokkeert zeven Russische banken van SWIFT

12:41 | De Europese Unie sluit zeven Russische banken af van het internationale betaalsysteem SWIFT. De beslissing is verschenen in het Publicatieblad van de EU en de strafmaatregel in verband met de Russische invasie van Oekraïne gaat daarmee direct in.

Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK. Via SWIFT wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen duizenden banken uit ongeveer tweehonderd landen, waarmee onder meer het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het netwerk.

Vluchtelingenchaos bij Oekraïens-Hongaarse grens

12:37 | De situatie in Oekraïne leidt ertoe dat veel Oekraïners op de vlucht slaan en de grens met Europa willen oversteken. Zo blijft er een constante massa vluchtelingen de grens met Hongarije oversteken. Dat zegt Oost-Europa-correspondent Stefan Bos. 'De situatie is schrijnend. Er is een constante stroom van vluchtelingen. Gisteravond was het een chaos bij de opvangpost. Mensen kwamen hier huilend uit de trein vanaf Kiev.' Volgens Stefan Bos zijn alle mensen die binnenkomen erg getraumatiseerd. 'Ze vertellen bijvoorbeeld dat hun huizen gebombardeerd zijn.' Volgens de Hongaarse autoriteiten zijn er inmiddels al 110.000 vluchtingen aangekomen, Bos vermoedt dat dit aantal alleen maar op zal lopen.

Rutte en Zelenski willen bewijzen oorlogsmisdaden verzamelen

12:35 | Premier Mark Rutte heeft woensdag telefonisch overlegd met president Volodimir Zelenski van Oekraïne. Ze spraken volgens de premier onder meer over het belang om zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdaden. Nederland gaat ook meer militaire hulp geven aan Oekraïne.

Rutte twitterde na het gesprek dat 'steeds meer Oekraïense burgers en civiele doelen worden getroffen'. Nederland heeft een miljoen euro vrijgemaakt zodat in Oekraïne kan worden begonnen met het verzamelen van bewijzen. Een VN-commissie moet hier onderzoek naar gaan doen.

Update gaat verder onder de tweet.

De belaagde regering in Kiev beschuldigt de Russische invasiemacht van systematische misdaden tegen de burgerbevolking. Ze beschuldigt de Russische strijdkrachten onder meer van het gebruik van clustermunitie en het beschieten van woonhuizen.

Het Nederlandse kabinet kijkt ook naar verdere wapenhulp aan Oekraïne. Daar zou snel duidelijkheid over komen. Eerder stuurde Nederland scherpschuttersgeweren, radarapparatuur, Stinger-luchtdoelraketten, antitankwapens, helmen en scherfvesten. Het 'merendeel' van deze middelen is inmiddels overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten, meldt Defensie.

Zelenski dankte Rutte woensdag voor de 'substantiële defensie-assistentie'.

Advocatenkantoor heroverweegt Russische relaties

12:25 | Advocatenkantoor Houthoff gaat kritisch kijken naar de relatie met "bepaalde cliënten". Dat stelt het kantoor in een verklaring naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar schreef Follow The Money dat Houthoff grote Russische bedrijven als Gazprom, VEON en LetterOne als klant had, maar ook de Russische staat.

'Houthoff is zeer geschokt door de situatie in Oekraïne. De oorlog in Oekraïne veroordelen wij als een schending van internationaal recht en mensenrechten', schrijft het advocatenkantoor in de verklaring. 'Wij onderzoeken op dit moment binnen het raam van onze beroepsmatige en contractuele verplichtingen welke mogelijkheden bestaan om onze relatie met bepaalde cliënten te herzien.' Daarbij maakt Houthoff de kanttekening dat zijn advocaten in lopende zaken de klanten bij moeten blijven staan.

Of er al contracten zijn opgezegd of op wat voor termijn dat gaat gebeuren, kon een woordvoerder van Houthoff niet zeggen 'gezien de geheimhoudingsplicht'.

5300 Oekraïense vluchtelingen melden zich in Duitsland

12:00 | Meer dan 5300 vluchtelingen uit Oekraïne hebben zich bij de Duitse autoriteiten gemeld. De regering benadrukt bij het delen van die cijfers dat er geen reguliere grenscontroles zijn, wat betekent dat mogelijk 'aanzienlijk' meer mensen in Duitsland zijn aangekomen.

In totaal zijn volgens de Verenigde Naties bijna 836.000 mensen Oekraïne ontvlucht vanwege de Russische invasie. Bijna een half miljoen mensen zijn de grens naar Polen overgestoken. Een deel reist door naar andere landen, waaronder Duitsland.

Pools-Oekraïense grensovergang Medyka
Pools-Oekraïense grensovergang Medyka (AP Photo/Visar Kryeziu)

Het aantal vluchtelingen dat Oekraïne heeft verlaten stijgt snel. Dinsdagmiddag ging het nog om zo'n 677.000 personen, aldus VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi. Hij pleitte diezelfde dag voor gelijke behandeling voor iedereen die het land probeert te verlaten, na berichten over racisme tegen mensen met een niet-westerse afkomst.

Tweede malwareaanval op Oekraïense overheidsinstellingen

11:55 | Oekraïense overheidsinstellingen worden aangevallen met een nieuw stuk malware. Het gaat om zogenaamde wiperware. Deze tweede aanvalsgolf werd ontdekt door de beveiligingsonderzoekers van veiligheidsbedrijven ESET en Symantec. Bij deze tweede aanvalsgolf werden onder andere paspoortgegevens op overheidscomputers aan de Poolse grens gewist.

Brussel stelt speciale status Oekraïense vluchtelingen voor

11:50 | De Europese Commissie wil vluchtelingen uit Oekraïne die naar de EU komen een tijdelijke, beschermde status geven. Ze krijgen met minder formaliteiten aan de grenzen van Oekraïne met de EU-landen te maken, kunnen zonder asielprocedure minstens een jaar in de EU verblijven en krijgen ook het recht op werk en toegang tot noodzakelijke voorzieningen als school of medische zorg. De EU-lidstaten moeten het voorstel eerst nog goedkeuren.

Nu al kunnen burgers uit het door Rusland aangevallen land dankzij een verdrag met de EU tot negentig dagen in de EU blijven. Uitbreiding van die periode tot een jaar en zo nodig nog twee keer zes maanden kan door een speciale regeling te activeren. Die werd na de oorlog in Joegoslavië ontworpen om de verwachte stromen vluchtelingen op te vangen, maar werd nooit gebruikt. Volgens schattingen kan de EU tot 7 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne verwachten. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen zijn 'allen die vluchten voor Poetins bommen welkom' in de EU. 'We zullen hen die een schuilplaats zoeken beschermen.'

De commissie roept lidstaten ook op om humanitaire redenen flexibel met de toegangsformaliteiten aan de grens om te gaan. Door gebruik te maken van een uitzonderingsregel kunnen bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen worden toegelaten die geen paspoort meer hebben. Ook kunnen huisdieren zonder veel problemen worden toegelaten, vindt de commissie. Er zijn vier EU-landen die grenzen aan Oekraïne: Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

De EU-ministers van Binnenlandse Zaken overleggen donderdag in Brussel over het voorstel

Russische cyberaanval kan ook zorginstelling raken

11:35 | Als Russische staatshackers de komende tijd een grote cyberaanval uitvoeren vanwege de oorlog in Oekraïne, kan die ook gevolgen hebben voor Nederlandse zorginstellingen. Daarvoor waarschuwt Z-CERT, een organisatie voor de beveiliging van computersystemen in de zorg.

Volgens Z-CERT is de kans klein 'dat Rusland direct Nederlandse zorginstellingen aanvalt'. Het is wel mogelijk dat ze worden geraakt door de aanvallen op andere organisaties of bedrijven, waar de Nederlandse zorginstellingen klant zijn. Dat kan bijvoorbeeld een softwareleverancier zijn.

In 2017 werden ziekenhuizen in de Verenigde Staten getroffen door de vermoedelijk Russische gijzelsoftware NotPetya. In datzelfde jaar werden tienduizenden computers, MRI-scanners, koelkasten voor bloed en andere apparaten in Britse ziekenhuizen vergrendeld door de gijzelsoftware WannaCry. Die aanval wordt aan Noord-Korea toegeschreven.

Z-CERT adviseert zorginstellingen die banden hebben met collega's in Oekraïne of Rusland om extra alert te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld valse mails met schadelijke software binnenkrijgen, die zogenaamd verstuurd zijn door zakenpartners daar.

'Sancties zullen Poetin absoluut niet afschrikken'

11:35 | Terwijl er steeds strengere sancties tegen Rusland worden afgekondigd, gaat president Poetin door met zijn aanvallen in Oekraïne. De bedoeling van de sancties is om Poetin af te schrikken, maar dat is volgens universitair hoofddocent en onderzoeker Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump van de Universiteit Utrecht niet zo makkelijk. 'Die sancties zullen Poetin absoluut niet op andere gedachten brengen, maar eerder vastberadener maken.'

DNB-baas: sancties tegen Rusland doen wat ze moeten doen

11:15 | President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), denkt dat de tegen Rusland ingestelde sancties precies doen waarvoor ze bedoeld zijn. Aan de ene kant hebben de maatregelen een verlammend effect op de financiële zaken in Rusland. Aan de andere kant hebben de sancties een "zeer beperkt effect" op markten, financiële transacties en de financiële wereld buiten Rusland.

Knot benadrukt dat beleidsmakers goed hebben moeten nadenken over het nemen van maatregelen, zoals Russische banken uitsluiten van het interbancaire betalingssysteem SWIFT. Volgens de DNB-baas moet bij dit soort zware sancties altijd goed gekeken worden hoe je de consequenties voor "onschuldige omstanders en dergelijke" kunt minimaliseren. Daar is volgens hem goed gehoor aan gegeven.

Knot wijst er verder op dat de effectiviteit van de sancties groter wordt naarmate het bereik van de sancties groter is. Het is volgens Knot niet aan hem om te beslissen over het eventueel verder verzwaren van de sancties, zoals bijvoorbeeld het uitsluiten van meer banken van SWIFT. Wat volgens hem ook niet vergeten moet worden is dat er nog een energiekwestie speelt, omdat veel landen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van Russisch gas. "Het is aan politici om dat af te wegen tegen het sterkere signaal met een breder bereik", aldus Knot.

Knot stelt dat de directe risico's van bedrijven en banken in Rusland al voor de oorlog in Oekraïne beperkt waren. Volgens hem gaat het doorgaans om een erg klein deel van het werkkapitaal. Daarmee zal de impact van een eventueel faillissement van het Russische banksysteem volgens Knot beperkt zijn. Hij voegde daar wel direct aan toe dat de precieze impact pas duidelijk wordt als dit ook echt aan de hand zou zijn. Hij erkent dat sommige banken, met name die met een grotere blootstelling aan Rusland, harde klappen hebben gekregen. "Maar niet zo zwaar dat we ons zorgen zouden maken over het systeem."

Verder wijst Knot er ook op dat toezichthouders al langere tijd goed kijken naar de geldstromen in crypto's. Via de digitale valuta zouden sancties mogelijk omzeild kunnen worden. Knot erkent dat crypto's daarin een risico kunnen vormen. "Regeringen kunnen regelgeving opleggen en handhaven voor het bezit van crypto's op gecentraliseerde beurzen, maar daarbuiten is er veel mogelijk", aldus Knot. Maar de toezichthouder kijkt ook steeds meer naar hiaten in de regelgeving die kunnen worden uitgebuit.

Franse president Macron spreekt land toe over oorlog Oekraïne

11:20 | De Franse president Emmanuel Macron spreekt woensdagavond om 20.00 uur de bevolking toe over de strijd in Oekraïne. Hij sprak de Fransen 24 februari al toe over de Russische inval in het buurland Oekraïne en zei toen dat hij de natie op de hoogte zou houden. Macron heeft geprobeerd een bemiddelende rol te spelen in het Oekraïens-Russische conflict, onder meer met telefoontjes naar zijn ambtgenoten Vladimir Poetin (Rusland) en Volodimir Zelenski (Oekraïne).

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

11:00 | Rusland is nog steeds bereid woensdagavond verder te praten met Oekraïne over beëindiging van de conflicten. Het Kremlin heeft laten weten dat een delegatie naar Belarus gaat en daar wacht op Oekraïense gezanten.

Afgelopen maandag spraken Oekraïners en Russen bijna vijf uur lang met elkaar in de streek van Gomel, in het zuidoosten van Belarus. Voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden gaan komen. Dinsdag berichtten Oekraïense en Russische media dat de tweede gespreksronde woensdag is.

Maar de komst van een Oekraïense delegatie is onzeker. President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft geëist dat Rusland eerst stopt met bombardementen. Voorts werd uit Kiev gemeld dat Oekraïne overweegt verder te praten "afhankelijk van wat er wordt besproken" of de agenda van de gespreksronde.

Russische olie verkoopt niet ondanks recordkortingen

10:55 | Rusland slaagt er steeds minder in om zijn olie te verkopen. Hoewel er geen sancties zijn ingesteld die de handel in Russische olie beperken, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Oliehandelaar Trafigura slaagde er dinsdag niet in om kopers te vinden voor ruwe Oeral-olie, ondanks een korting van een kleine 19 dollar per vat ten opzichte van de gangbare internationale prijzen.

Het grote probleem bij de aankoop van Russische olie is het vervoer. Veel eigenaren van olietankers nemen geen risico en willen eerst duidelijkheid over mogelijke sancties. Ook is de situatie op de Zwarte Zee gevaarlijk vanwege de oorlogshandelingen daar. Die houding kan een grote klap zijn voor Rusland, want twee derde van alle ruwe olie die het land produceert wordt per schip vervoerd. Handelaren tonen zich daarnaast bezorgd om de negatieve publiciteit die het handelen in Russische olie ze kan opleveren.

De situatie rond de Russische olie is een deel van de verklaring voor de sterk stijgende olieprijzen. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, steeg woensdag haast 6 procent, tot boven de 111 dollar per vat van 159 liter. Amerikaanse WTI-olie kost rond 109,50 dollar per vat na een vergelijkbare stijging.

Later woensdag beslist de OPEC+, de organisatie van olie-exporterende landen en enkele bondgenoten als Rusland, of de olieproductie verder wordt verhoogd. De vraag is of dat kan, want onder meer OPEC-leden Irak en Nigeria slagen er nu al niet in om genoeg olie te produceren om aan hun quota te voldoen. Alleen Saudi-Arabië en enkele andere Golfstaten hebben genoeg productiecapaciteit om nog flinke hoeveelheden extra olie op te pompen.

'Russen willen oud-president Janoekovitsj weer in het zadel'

10:50 | Volgens nieuwsmedium Kyiv Independent is de Oekraiense oud-president Viktor Janoekovitsj in Minsk en wil het Kremlin Zelenski doro Janoekovitsj vervangen. Janoekovitsj was van 25 februari 2010 tot 22 februari 2014 de president van Oekraïne en werd afgezet na de Maidan-revolutie.

Oppositievoerder Rusland wil dagelijks protest tegen invasie

10:45 | De gevangenzittende Russische oppositievoerder Aleksej Navalni heeft opgeroepen tot dagelijks protest in Rusland tegen de Russische invasie in buurland Oekraïne, meldt zijn woordvoerder op Twitter. De beweging rond de Kremlin-criticus riep de Russen onlangs al op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Navalni, die geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van president Vladimir Poetin, had vorige week in een videoboodschap laten weten dat hij de oorlog volstrekt afkeurt. Volgens Navalni voert Poetin de militaire campagne om te verhullen "hoe de Russen worden bestolen" en om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen van het land, met name de economische neergang.

De afgelopen dagen vonden er in meerdere plaatsen in Rusland betogingen plaats tegen de invasie. Volgens een burgerrechtenbeweging werden veel deelnemers gearresteerd.

'Vrees dat de Russische olie van de markt gaat'

10:20 | De Verenigde Staten en andere grote economieën gaan een deel van hun strategische olievoorraden verkopen. Daarmee hopen ze de sterke prijsstijging af te remmen. Een vat Brentolie, de Europese maatstaf, steeg met 10 procent en komt inmiddels boven de 106 dollar per vat uit - de hoogste prijs sinds 2014. De adviesprijs voor een liter benzine in Nederland is daardoor opgelopen tot 2,27 euro.

Europese gasprijs schiet 60 procent omhoog naar nieuw record

10:05 | De Europese gasprijs is woensdag naar een nieuwe recordstand gestegen. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam schoot de prijs tot 60 procent omhoog naar 194 euro per megawattuur. Zorgen over de levering van voldoende gas zorgen daarvoor. Zo zijn sancties op Russisch gas een mogelijkheid, net als beschadigingen aan pijplijnen in Oekraïne. Op de vorige piek in december was gas net geen 181 euro per megawattuur waard.

Sberbank vertrekt uit Europa, dochters verkocht of opgedoekt

09:35 | De Europese tak van de Russische bank Sberbank wordt opgedoekt en verkocht na sancties van de Europese Unie. De Single Resolution Board (SRB), een Europees orgaan dat zich bezighoudt met in de problemen geraakte financiële instellingen, brengt de aandelen van Kroatische en Sloveense dochters van Sberbank onder bij andere banken in die landen. Voor de Oostenrijkse tak wordt faillissement aangevraagd.

Sberbank wordt hard getroffen door de westerse sancties tegen Rusland. De SRB gaf daardoor maandag al aan dat de Europese dochters van de bank het vermoedelijk niet zouden redden en bevroor de meeste betalingen naar de banken.

De Europese dochters van Sberbank zijn maar goed voor een klein deel van de inkomsten van de bank. Sberbank stelt dat het niet meer mogelijk was om de banken van extra geld te voorzien, maar dat de lokale banken over voldoende geld zouden beschikken om tegoeden te kunnen dekken.

De Kroatische staatsbank Hrvatska Postanska Banka neemt de Kroatische tak van Sberbank over, Nova Ljubljanska Banka doet dat met het Sloveense deel. De kantoren van Sberbank in die twee landen gaan woensdag gewoon open en klanten hebben geen last van een onderbreking in de dienstverlening, zegt het SRB. Klanten van de Oostenrijkse dochter van Sberbank krijgen volgens het depositogarantiestelsel van het land tot 100.000 euro van hun spaartegoed terug. Eventuele hogere tegoeden moeten bij het faillissement worden bekeken.

Graanprijs van graan op hoogste niveau sinds 2008

09:35 | De prijs van tarwe is sinds de Russische invasie van Oekraïne enorm gestegen. Oekraïne is een grote exporteur van graan naar de rest van Europa en door de inval is de export tot stilstand gekomen. Rusland is de grootste exporteur ter wereld en dat land wordt getroffen door westerse sancties. De prijs van graan heeft inmiddels het hoogste niveau bereikt sinds 2008.

De afgelopen maand is de prijs met meer dan 30 procent gestegen. Daardoor zullen veel producten waarin tarwe is verwerkt duurder worden, zoals brood, noedels en koekjes.

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde export van tarwe en voor ongeveer een vijfde van de verkoop van maïs. De prijzen van tarwe en maïs gingen woensdag, net als een dag eerder, stevig omhoog op de beurs in Chicago.

ING verder omlaag op Damrak door sancties Russische banken

09:20 | ING stond woensdag opnieuw onder druk op de Amsterdamse beurs, vanwege de zware sancties tegen de Russische banken. De grote Russische staatsbank Sberbank liet weten de Europese markt te verlaten. De Europese Centrale Bank waarschuwde al dat de in Oostenrijk gevestigde dochteronderneming Sberbank Europe dreigde om te vallen.

ING, die van de Nederlandse banken de grootste blootstelling aan Rusland heeft, zakte dik 3 procent en raakte deze week al ruim 20 procent aan beurswaarde kwijt. In Frankfurt daalde Deutsche Bank ruim 3 procent en de grote Franse bank BNP Paribas verloor 5 procent.

De beurshandel bleef in de greep van de oorlog in Oekraïne, die steeds bloediger dreigt te worden. De stijgende olieprijzen door het conflict wakkeren de vrees aan voor een verder oplopende inflatie en een negatieve impact op het economisch herstel van de coronacrisis. Aan de andere kant hopen beleggers dat de centrale banken de rentes dit jaar mogelijk minder sterk zullen verhogen vanwege de onzekerheid door de situatie.

De olieprijzen stegen hard door vanwege onzekerheden over de toevoer van de brandstof, nu Rusland hard getroffen wordt door westerse sancties. Een vat Amerikaanse olie werd 7,4 procent duurder op 111,12 dollar en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2013. Brentolie steeg 7 procent in prijs tot 112,35 dollar per vat en kost daarmee het meest sinds 2014.

Oliebedrijven als Shell en BP profiteerden van de duurdere olie en wonnen 2,2 procent en 1,7 procent. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland vergaderen later op de dag over de productie. Er wordt niet verwacht dat die zogeheten OPEC+ de oliekraan nog verder gaat opendraaien om zo de prijzen te drukken.

Zelenski maakt melding van bijna 6000 gesneuvelde Russen

09:05 | Bijna 6000 Russische militairen zijn afgelopen week in Oekraïne om het leven gekomen, meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een nieuwe videoboodschap. Volgens hem kan Rusland de oorlog in zijn land niet winnen met 'bommen en raketten'.

Rusland erkent dat er onder zijn troepen doden en gewonden zijn gevallen, maar heeft tot dusver geen aantallen gemeld. Bij de invasie in Oekraïne zijn tienduizenden Russische manschappen betrokken.

Zelenski reageerde ook op de Russische raketaanval bij het Holocaust-monument in Kiev. 'Deze aanval bewijst dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut buitenlands is', aldus de president. 'Ze weten niets over Kiev, over onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal de opdracht om onze geschiedenis uit te wissen, ons land uit te wissen, ons allemaal uit te wissen.'

De president, zelf van Joodse afkomst, heeft Joden wereldwijd opgeroepen niet te stil te blijven. 'Nazisme ontstaat in stilte. Dus schreeuw over de dood van burgers. Schreeuw over de moorden op Oekraïners.'

Russisch leger claimt inname Oekraïense stad Cherson

08:57 | De Oekraïense havenstad Cherson is volgens het Russische ministerie van Defensie in zijn geheel ingenomen door Russische troepen. De stad met 285.000 inwoners ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee. Cherson is de eerste grote regionale hoofdstad die de Russen tijdens hun aanval op het buurland helemaal bezetten, als de claim klopt.

De Oekraïense gouverneur van Cherson stelde woensdag dat de stad helemaal omsingeld is, maar sprak niet over de inname van de stad. Wel werden er door de gemeente eerder mededelingen gedaan dat Russische troepen de haven en het station hadden veroverd tijdens hevige gevechten waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Het Russische leger heeft woensdag laten weten dat het leven in Cherson normaal verloopt. Ook het openbaar vervoer rijdt er zoals gebruikelijk.

De hoofdstad Kiev wordt ondertussen vanuit het noordwesten en noordoosten door een grote Russische troepenmacht bedreigd. Ook voeren de Russen aanvallen uit op onder meer het centrum van de tweede stad van het land, Charkov, die omsingeld lijkt.

ExxonMobil verlaat in navolging andere olieconcerns Rusland

08:45 | Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil is het volgende grote energiebedrijf dat Rusland gaat verlaten vanwege de inval in Oekraïne. Het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten had vorig jaar meer dan duizend werknemers in Rusland. Bij het Russische eiland Sachalin, boven Japan, heeft ExxonMobil drie grote offshore olie- en gasvelden. Die zijn goed voor een productie van 300.000 vaten per dag.

ExxonMobil was al begonnen met het weghalen van Amerikaans personeel uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het complete vertrek van ExxonMobil zal mogelijk veel tijd in beslag nemen, omdat het bedrijf zelf werk uitvoert in Rusland. Bij andere oliemaatschappijen gaat het vaak alleen om belangen in Russische projecten of bedrijven.

De druk op westerse bedrijven om te stoppen met de activiteiten in Rusland neemt steeds sterker toe vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De grote olieconcerns BP, Shell en Equinor kondigden al eerder aan te vertrekken uit Rusland. Het Franse TotalEnergies stopt met nieuwe investeringen in Rusland. Ook het Italiaanse Eni en OMV uit Oostenrijk stappen uit Russische projecten.

Het zal de oliebedrijven tientallen miljarden dollars kosten. Daarbij worden waarschijnlijk de banden met Rusland langdurig verstoord. Het land werd gezien als een belangrijke groeimotor voor de lange termijn voor de sector.

Minister: Duitsland voorbereid als Rusland gaskraan dichtdraait

08:35 | Mocht Rusland in een reactie op de westerse sancties besluiten om de gaskraan dicht te draaien, dan is Duitsland voorbereid. Dat zei minister van Economische Zaken Robert Habeck van de grootste economie van Europa op radiozender Deutschlandfunk.

Volgens Habeck is Duitsland voor deze winter en komende zomer wel gered. Voor de volgende winter zouden nog wel voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Daarbij wees hij ook naar geplande nieuwe wetgeving om ervoor te zorgen dat de gasopslag voor de winter vol is.

'We nemen dus ook voorzorgsmaatregelen voor het ergste scenario, dat zich overigens nog niet heeft voorgedaan omdat de Russen leveren', zei hij. Hij voegde eraan toe dat Berlijn in het ergste geval kolencentrales stand-by en misschien zelfs draaiende kan houden, al wil het land op de middellange termijn overstappen op hernieuwbare energiebronnen.

Rusland stopt rentebetaling buitenlandse bezitter roebelobligatie

08:35 | De Russische centrale bank heeft rentebetalingen aan buitenlandse eigenaars van roebelobligaties, de zogenoemde OFZ's verboden. Volgens de toezichthouder gaat het om een tijdelijke stap om de markten te ondersteunen in de nasleep van de internationale sancties. De vrees bestaat dat buitenlandse investeerders massaal hun bezittingen afbouwen.

De centrale bank gaf de instructie als onderdeel van een pakket maatregelen zoals de bevriezing van de verkoop van lokale effecten door buitenlanders. Niet-Russische beleggers die begin februari bijna 3 biljoen roebel (26 miljard euro) aan waardepapieren bezaten, kunnen deze nu niet te gelde maken.

De centrale bank heeft niet gezegd hoelang het verbod zal duren. Maandag meldde persbureau Interfax dat de tijdelijke opschorting een half jaar van kracht zal zijn, tenzij de toezichthouder het verbod voortijdig opheft. Het besluit onderstreept volgens kenners hoe snel Ruslands geloof in de vrije markt is afgebrokkeld sinds de invasie in Oekraïne.

's Werelds grootste verrekeningssystemen Euroclear en Clearsteam verwerken ook niet langer Russische activa. Daarmee is de veelgeroemde openstelling van de lokale schuldenmarkt voor internationale investeerders na negen jaar ongedaan gemaakt. Het gegeven dat buitenlandse beleggers niet langer een beroep hoefden te doen op lokale partijen om Russische roebelobligaties te verhandelen, hielp de leenkosten van het land te drukken. Het zorgde er ook voor dat er meer buitenlandse investeerders hun kansen in Rusland waagden. Per 1 februari bedroeg hun aandeel 19,1 procent.

Vorige week steeg het rendement van de OFZ met bijna 2,5 procentpunt, toen president Vladimir Poetin eerst twee regio's in Oost-Oekraïne erkende en vervolgens een militaire aanval opende op de rest van het land. Al voor de invasie had Rusland de veilingen van lokale obligaties stopgezet omdat de geopolitieke spanningen opliepen. De handel in roebelschuldpapier van de Russische overheid is nog niet heropend.

Faculteitsgebouw in Charkov geraakt na raketaanval

08:10 | In Charkov is de economiefaculteit van de universiteit geraakt bij beschietingen. Beelden tonen dat er brand is uitgebroken en het gebouw grotendeels is ingestort. Aan de overkant van het gwbouw staat het kantoor van de Oekraïense veiligheidsdienst. Mogelijk was dat het doelwit van de aanval.

Polen telt ruim 450.000 Oekraïense vluchtelingen

07:55 | Door de oorlog in Oekraïne zijn inmiddels meer dan 450.000 mensen naar buurland Polen gevlucht. De afgelopen tijd zijn dagelijks rond de 100.000 mensen de grens overgestoken, aldus de Poolse binnenlandminister tegen de Poolse zender Radio Zet.

De meeste vluchtelingen uit Oekraïne reizen naar Polen, waar voor de Russische invasie van vorige week al 1,5 miljoen Oekraïners woonden. Niet iedereen blijft daar na aankomst. Een deel reist door naar andere landen in de Europese Unie.

Russische soldaten vielen Oekraïne vorige week binnen. Er zijn geen aanwijzingen dat er een einde komt aan het Russische offensief. De Verenigde Naties vrezen dat in "de komende weken" tot wel 4 miljoen Oekraïners hun land zullen proberen te verlaten.

Vluchten uit Oekraïne: 'trein zat bom- en bomvol'

07:50 | Het Russische geweld in Oekraïne zorgt ervoor dat veel mensen op de vlucht slaan. De Verenigde Naties voorspelde eerder al dat er zo'n zeven á acht miljoen Oekraïners zullen migreren. De Europese Unie houdt er rekening mee dat zo'n vier miljoen mensen het land uit willen. 'We hebben dertien uur gedaan over een afstand van zestig kilometer', zegt BNR-correspondent Joost Bosman, die reisde gisteren met de trein van Lviv naar Polen, waar al zo'n 350.000 Oekraïners zijn opgevangen.

Joost Bosman reist vanuit Oekraïne naar Polen vanuit Lviv, de stad in het westen van Oekraïne. 'Toen we weggingen was Lviv nog rustig, maar de verhalen gaan wel dat er toch ook wel Russische troepen onderweg zullen gaan naar Lviv vanuit Wit-Rusland. Die komen vanuit het noorden oprukken.' De stad Lviv is volgens Bosman erg belangrijk voor de Russen, 'want als je Lviv hebt dan kan je een heel groot deel van West-Oekraïne afsluiten voor wapenleveranciers vanuit Europa. En daarvoor zou de stad dus heel belangrijk zijn. Het is nog rustig daar, maar voor hoe lang, dat is zeer onzeker.'

Meer weten over zijn vluchtreis naar Polen? Check hier het hele artikel.

Dit gebeurde er vannacht in Oekraïne

07:41 | Het is de zevende dag van de oorlog in Oekraïne. Dit gebeurde er vannacht in Oekraïne:

Volgens het Oekraïense persbureau Unian zouden vier doden zijn gevallen bij een Russische luchtaanval op Oekraïense stad Zjitomir. Verschillende gebouwen, waaronder een ziekenhuis zouden met Russische kruisraketten zijn geraakt. Zjitomir ligt op zo'n 140 kilometer afstand van de Oekraïense hoofstad Kiev.

Het Oekraïense leger heeft bevestigd dat er vannacht Russische parachutisten zijn geland in de Oost-Oekraïense stad Charkov. De landingen zouden onmiddellijk tot gevechten hebben geleid. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Het Russische leger heeft volgens verschillende media de zuidelijke havenstad Cherson veroverd. Verschillende beelden tonen Russische legervoertuigen die door de straten rijden. De Britse krant The Guardian schrijft dat het treinstation en de haven van de stad vannacht zijn overgenomen door de Russen. Volgens de Britse zender BBC zouden bij de inval in de stad zeker 200 mensen om het leven zijn gekomen.

Twitter houdt zich aan EU-sancties tegen Russische staatsmedia

07:24 | Twitter zal zich houden aan de sancties van de Europese Unie tegen de Russische staatsmedia RT en Sputnik, zodra die sancties van kracht zijn. Dat heeft het sociale netwerk woensdagochtend laten weten.

'De sancties van de Europese Unie zullen ons waarschijnlijk wettelijk verplichten om bepaalde inhoud in EU-lidstaten achter te houden', zei een Twitter-woordvoerder tegen persbureau Reuters. 'We zijn van plan om het bevel na te leven wanneer het van kracht wordt.' Twitter zei zich buiten de EU te blijven concentreren op het 'verminderen van de zichtbaarheid van informatie van deze publicaties'.

Eigenaren van Meta, Google, YouTube, TikTok en Alphabet hebben gezegd dat ze de toegang tot RT en Sputnik in de EU zullen blokkeren. Meta zei dat het wereldwijd berichten van Russische staatsmedia anders gaat rangschikken en dus algoritmes zó instelt dat ze zo min mogelijk verschijnen.

Advocaten: gemeenten kunnen Gazprom-contract zonder boete opzeggen

07:20 | Gemeenten kunnen hun contract met Gazprom opzeggen zonder dat ze een hoge boete of afkoopsom hoeven te betalen. Dat zeggen verschillende advocaten onafhankelijk van elkaar tegen BNR. Ruim honderd gemeenten hebben een contract bij het Russische gasbedrijf.

Vluchten uit Oekraïne: 'trein zat bom- en bomvol'

07:20 | Het Russische geweld heeft een grote vluchtelingenstroom veroorzaakt. De Verenigde Naties voorspelde eerder al dat er zo'n zeven á acht miljoen Oekraïners zullen migreren. De Europese Unie houdt er rekening mee dat zo'n vier miljoen mensen het land uit willen. 'We hebben dertien uur gedaan over een afstand van zestig kilometer', zegt BNR-correspondent Joost Bosman, die reisde gisteren met de trein van Lviv naar Polen, waar al zo'n 350.000 Oekraïners zijn opgevangen.

Oekraïense havenstad Cherson in Russische handen

07:00 | Het Russische leger heeft volgens verschillende media de zuidelijke havenstad Cherson veroverd. Verschillende beelden tonen Russische legervoertuigen die door de straten rijden. De Britse krant The Guardian schrijft dat het treinstation en de haven van de stad vannacht is overgenomen door de Russen. Volgens de Britse zender BBC zouden bij de inval in de stad zeker 200 mensen om het leven zijn gekomen.

Twitter houdt zich aan EU-sancties tegen Russische staatsmedia

06:45 | Twitter zal zich houden aan de sancties van de Europese Unie tegen de aan de Russische staat gelieerde media RT en Sputnik, zodra die sancties van kracht zijn. Dat zei het sociale netwerk woensdag.

'De sancties van de Europese Unie zullen ons waarschijnlijk wettelijk verplichten om bepaalde inhoud in EU-lidstaten achter te houden', zei een Twitter-woordvoerder tegen persbureau Reuters. 'We zijn van plan om het bevel na te leven wanneer het van kracht wordt.' Twitter zei zich buiten de EU te blijven concentreren op het 'verminderen van de zichtbaarheid van informatie van deze publicaties'.

Ook Facebook-eigenaar Meta en Google, YouTube en TikTok van Alphabet hebben gezegd dat ze de toegang tot RT en Sputnik in de EU zullen blokkeren. Meta zei dat het wereldwijd berichten van Russische staatsmedia anders gaat rangschikken en dus algoritmes zo instelt dat ze zo min mogelijk verschijnen.

Biden haalt in zijn eerste State of the Union uit naar Poetin

06:42 | De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond zijn eerste State of the Union uitgesproken. In deze 'troonrede' voor leden van het Congres zet het staatshoofd de belangrijkste plannen uiteen. Biden gebruikte de toespraak onder meer om zijn steun voor Oekraïne uit te spreken en zijn economische plannen te ontvouwen. Verschillende malen haalde hij uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij op enig moment een 'dictator' noemde.

Biden zei dat de 'Amerikaanse diplomatie ertoe doet' en dat Poetin een ernstige misrekening heeft gemaakt bij het binnenvallen van Oekraïne. In navolging van zijn eerdere opmerkingen over de invasie omschreef Biden de oorlog in Oekraïne als 'met voorbedachten rade en niet uitgelokt'. Poetin 'verwierp pogingen tot diplomatie', zei hij. En, opnieuw over Poetin: 'Hij dacht dat het Westen en de NAVO niet zouden reageren. En hij dacht dat hij ons hier thuis kon verdelen. Poetin had ongelijk. We waren er klaar voor.'

Biden maakte duidelijk dat de VS Oekraïne echter niet militair zullen bijstaan met troepen op de grond in het conflict met Rusland. Wel zei hij dat als Rusland één van de NAVO-landen militair bedreigt, het land daar wel toe bereid is.

Tevens kondigde Biden aan dat de Verenigde Staten Russische vliegtuigen gaan verbieden in het Amerikaanse luchtruim te komen. Ook zullen de VS vluchten vanuit het Amerikaanse luchtruim naar Rusland verbieden, aldus Biden.

Leger Oekraïne: Russische parachutisten landen in Charkov

06:26 | Russische parachutisten zijn woensdag geland in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Dat meldt het Oekraïense leger. De landingen zouden onmiddellijk tot gevechten hebben geleid. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

'Russische parachutisten landden in Charkov en vielen een plaatselijk ziekenhuis aan', zei het leger in een verklaring. 'Er is een voortdurend gevecht gaande tussen de indringers en de Oekraïners.'

Dinsdag kwamen In de tweede stad van Oekraïne, met 1,4 miljoen inwoners, al achttien burgers om door raketten, artillerievuur en luchtaanvallen. Maandag vonden in Charkov al minstens elf mensen de dood.

Dinsdagochtend kwamen zeker tien mensen om het leven door de Russische beschietingen van het centrum van Charkov. Verder raakten twintig mensen gewond, volgens lokale hulpdiensten. Zij lieten weten dat tien mensen levend onder het puin zijn gevonden. De raketten kwamen neer in woonwijken en op het gebouw van het stadsbestuur. Volgens de regionale autoriteiten zijn onder meer kruisraketten afgevuurd. Bij een luchtaanval op een woonwijk vielen later minstens acht doden en zes gewonden.

Hoekstra: geopolitiek houdt zich niet aan het coalitieakkoord

06:20 | Minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra sluit niet uit dat het coalitieakkoord op de schop gaat. 'Er is nu zoveel aan de hand. De wereld staat op z'n kop. Dat betekent dat het kabinet terug naar de tekentafel moet, om te kijken wat dit in de volle breedte voor het beleid betekent'. Dat zegt minister Hoekstra woensdag in een interview.

Hoekstra wil het defensiebudget flink verhogen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor moeten afspraken in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk worden opengebroken. Hij wijst erop dat in het verleden coalitieakkoorden wel vaker door de actualiteit zijn ingehaald en er opnieuw onderhandeld moest worden. 'Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord', aldus de minister in de krant.

Nederland moet ook rekening houden met Russische tegenreacties voor de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, waarschuwt Hoekstra. Hij gaat ervan uit dat die aangescherpt zullen worden en ook president Vladimir Poetin en zijn achterban persoonlijk zullen treffen. 'We moeten er ernstig rekening mee houden dat Rusland wraak zal nemen voor de zware sancties die we hebben ingesteld. Nederland kan daardoor ook geraakt worden.'

Hij benadrukt verder dat de sancties niet tegen de Russische bevolking zijn gericht, maar zegt te hopen dat die door de druk in opstand komt. 'Ik vind het hartverwarmend dat er óók in Rusland mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de oorlog met Oekraïne. Ik hoop zeker dat de Russische bevolking kritische vragen gaat stellen en in opstand komt.'

'Atoomwaakhond' van de VN houdt spoedberaad over Oekraïne

06:10 | Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat namens de VN over de nucleaire activiteiten waakt, houdt spoedberaad over Oekraïne. Het gaat woensdag in Wenen over de veiligheid van kerncentrales en de opslag van kernafval in het land dat in staat van oorlog verkeert. Grote zorg is gerezen over het terrein van de in 1986 ontplofte reactor in Tsjernobyl.

De in een sarcofaag ingepakte ruïnes vielen donderdag in handen van Russische troepen. Sinds het begin van de Russische aanval afgelopen donderdag is er meer nucleaire straling gemeten, maar volgens het IAEA vormt dat geen gevaar voor de volksgezondheid. Het agentschap kreeg zondag een melding dat raketten een andere opslag van kernafval hadden geraakt, maar er zou geen schade aan het gebouw zijn toegebracht en geen radioactiviteit ontsnappen.

Amerika sluit luchtruim voor Russische toestellen

06:00 | De Amerikaanse regering heeft besloten het luchtruim voor toestellen uit Rusland te sluiten. Dat maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend in zijn State of the Union-speech, de jaarlijkse 'troonrede' van de president waarin hij de stand van zaken in het land bespreekt.

Als Russische tegenreactie zal Rusland waarschijnlijk ook het luchtruim sluiten voor Amerikaanse vliegtuigen. De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen besloten al eerder om tijdelijk geen gebruik te maken van het Russische luchtruim.

Biden belooft 30 miljoen vaten olie om oliemarkt te stabiliseren

04:50 | De Verenigde Staten zullen de helft van de 60 miljoen vaten olie bijdragen die de International Energy Agency (IEA)-landen dinsdag hebben afgesproken vrij te geven, zei president Joe Biden in zijn State of the Union-toespraak. Doel van het vrijgeven van de strategische oliereserves is het stabiliseren van de mondiale energiemarkt na de Russische invasie van Oekraïne.

'Ik kan aankondigen dat de Verenigde Staten met dertig andere landen hebben samengewerkt om 60 miljoen vaten olie uit reserves over de hele wereld vrij te maken. Amerika zal die inspanning leiden en 30 miljoen vaten olie vrijgeven', zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Washington "bereid is om meer te doen, indien nodig".

Wegens de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen gestegen naar het hoogste niveau sinds 2014 omdat er zorgen zijn dat de Russische olieleveringen geraakt zullen worden door de harde westerse sancties tegen Rusland.

'Atoomwaakhond' van de VN houdt spoedberaad over Oekraïne

03:30 | Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat namens de VN over de nucleaire activiteiten waakt, houdt spoedberaad over Oekraïne. Het gaat woensdag in Wenen over de veiligheid van kerncentrales en de opslag van kernafval in het land dat in staat van oorlog verkeert. Grote zorg is gerezen over het terrein van de in 1986 ontplofte reactor in Tsjernobyl.

De in een sarcofaag ingepakte ruïnes vielen donderdag in handen van Russische troepen. Sinds het begin van de Russische aanval afgelopen donderdag is er meer nucleaire straling gemeten, maar volgens het IAEA vormt dat geen gevaar voor de volksgezondheid. Het agentschap kreeg zondag een melding dat raketten een andere opslag van kernafval hadden geraakt, maar er zou geen schade aan het gebouw zijn toegebracht en geen radioactiviteit ontsnappen.

Boeing schort onderhoud Russische luchtvaartmaatschappijen op

02:45 | De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft dinsdag (lokale tijd) aangekondigd dat het zijn steun aan Russische luchtvaartmaatschappijen en zijn werkzaamheden in Moskou tot nader order opschort. Boeing nam het besluit in reactie op de Russische invasie van Oekraïne, die het bedrijf afkeurt.

'We hebben grote operaties in Moskou opgeschort en ons kantoor in Kiev tijdelijk gesloten', zei een woordvoerder van Boeing. 'We schorten ook de levering van onderdelen, onderhoud en technische ondersteuning voor Russische luchtvaartmaatschappijen op. Terwijl het conflict (in Oekraïne) voortduurt, zijn onze teams gefocust op het waarborgen van de veiligheid van onze teamleden in de regio.'

Maleisië weigert olietanker onder Russische vlag haventoegang

02:15 | De onder Russische vlag varende olietanker Linda mag de haven van Kuala Linggi in Maleisië niet aandoen, zei de regering van dat land dinsdag. De Linda zou dit weekend aankomen in de Maleisische haven. Het Maleisische ministerie van Transport zei dat de haven het verzoek van het schip om voor anker te gaan heeft afgewezen 'om geen sancties te overtreden'. Daarmee verwees het naar de internationale sancties die onder meer de VS en de EU aan Rusland hebben opgelegd wegens de invasie van Oekraïne.

Maleisië heeft eerder zijn bezorgdheid geuit over het conflict in Oekraïne, maar ging niet over tot het veroordelen van Rusland. Ook heeft het zich tot nu toe niet uitgelaten over de internationale sancties tegen Rusland. Door het onder Russische vlag varende schip niet toe te laten doet Maleisië dit alsnog impliciet.

Een Amerikaanse belangengroep zei tegen persbureau Reuters dat de Linda mogelijk ook Iraanse olie vervoert, een doelwit van andere Amerikaanse sancties.

Oekraïne: vier doden bij luchtaanval op Oekraïense stad Zjytomyr

01:19 | De Oekraïense stad Zjytomyr zou volgens het Oekraïense persbureau Unian dinsdagavond getroffen zijn door Russische luchtaanvallen. Verschillende gebouwen, waaronder een ziekenhuis, zouden door Russische Kalibr-kruisraketten zijn geraakt. Daarbij zouden vier doden zijn gevallen. Zjytomyr ligt 140 kilometer ten westen van de hoofdstad Kiev.

Canada sluit havens voor Russische schepen

00:45 | Canada sluit zijn havens voor Russische schepen vanwege de oorlog in Oekraïne. Eerder sloot het land al zijn luchtruim af voor Russische vliegtuigen en werd de import van Russische olie verboden. Ook heeft Canada financiële instellingen verboden om handel te doen met de centrale bank van Rusland. Het Noord-Amerikaanse land is ook aan het kijken hoe bezittingen van Russische bedrijven en zakenmensen aangepakt kunnen worden.

Overigens is het aantal Russische schepen dat Canadese havens aandoet vrij klein, aldus de transportminister. Maar als veel meer landen het doen kan er een impact zijn, zei hij. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook de havens gesloten voor Russische schepen en in de Europese Unie zijn daar nu plannen voor.

Italiaans oliebedrijf Eni weg uit Russische pijplijn naar Turkije

00:45 | Het Italiaanse olieconcern Eni wil zijn belang in een belangrijke Russische gaspijpleiding die loopt naar Turkije verkopen. Daarmee volgt Eni het voorbeeld van andere grote olieconcerns waaronder Shell en BP om afscheid te nemen van activiteiten in samenwerking met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Eni bezit 50 procent van de gaspijplijn Blue Stream die van Rusland naar Turkije loopt via het oosten van de Zwarte Zee. Het Russische staatsgasconcern Gazprom bezit de andere helft. Via Blue Stream worden ook Europese landen voorzien van Russisch gas dat loopt via Turkije.

Eni zegt dat de verdere activiteiten in Rusland erg kleinschalig zijn. Shell en BP hebben aangekondigd zich terug te zullen trekken uit Rusland.

België sluit ambassade in Kiev

00:20 | De Belgische ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev is gesloten wegens 'de evolutie van de veiligheidssituatie in het land', meldde het Belgische buitenlandministerie dinsdag. Het personeel van de ambassade heeft Oekraïne inmiddels verlaten.

Volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich zeker nog 276 Belgen en nauwe familieleden in Oekraïne. Ook zouden er nog achttien Luxemburgers in het land zijn, voor wie België ook verantwoordelijk is. Zij kunnen allen voor consulaire zaken terecht bij 'verschillende grenspunten met Oekraïne', aldus het ministerie. Die plaatsen zijn Medyka (Polen), Košice (Slovakije), Suceava (Roemenië) en Chisinau (Moldavië).

De overige bevoegdheden van de Belgische ambassade in Kiev worden overgenomen door de Belgische ambassade in Polen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen