Internationaal2 mrt '22 08:52Aangepast op 2 mrt '22 16:37

Joe Biden: 'Poetin is een dictator'

Auteurs: BNR Webredactie en Suzette Nesselaar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vannacht in zijn eerste officiële State of the Union-toespraak zijn land toegesproken. Hij prees de eensgezindheid bij de bondgenoten en waarschuwde meermaals dat Rusland de prijs zal betalen voor de inval in Oekraïne. 'Hij noemde Poetin een dictator, hij veroordeelde nog eens de inval in Oekraïne. Hij herhaalde dat - wát Poetin ook zegt - daar echt geen goed reden voor te verzinnen is', omschrijft Amerikacorrespondent Jan Postma. Ook kondigde Biden nieuwe maatregelen aan.

In zijn toespraak sloeg president Biden een 'keiharde toon' aan op het moment dat hij de oorlog in Oekraïne aanhaalde. 'Hij noemde Poetin een dictator, hij veroordeelde nog eens de inval in Oekraïne. Hij herhaalde dat - wát Poetin ook zegt - daar écht geen goed reden voor te verzinnen is. En hij concludeerde eigenlijk: Poetin hoopte dat wij verdeeld zouden zijn, dat we niet zouden reageren als het Westen, maar hij heeft het helemaal verkeerd ingeschat', volgens Postma.

Wel maakte Biden duidelijk dat de VS Oekraïne echter níet militair zullen bijstaan met troepen in het conflict met Rusland. Maar hij zei ook dat als Rusland een van de NAVO-landen militair bedreigt, het land daartoe wel bereid is.

Nieuwe maatregelen

Biden kondigde aan dat er geen Russische vliegtuigen meer het Amerikaanse luchtruim in mogen en dat er vanuit de VS ook geen vliegtuigen meer naar Rusland mogen vliegen. 'Daarmee volgt hij eigenlijk wat we in Europa en Canada al eerder hebben gedaan. Niet een enorme maatregel, maar het is er weer eentje toegevoegd aan die lange lijst', zegt Postma. 'En hij kondigde ook aan dat er een speciale Amerikaanse taskforce komt die Russische oligarchen gaat onderzoeken.'

President Joe Biden tijdens zijn eerste State of the Union-speech.
President Joe Biden tijdens zijn eerste State of the Union-speech. (ANP foto)

Inflatie

President Biden ligt onder vuur vanwege hoge inflatie, de hoogste in zeker veertig jaar. En naar verwachting gaat de oorlog in Oekraïne die inflatie alleen maar verder opschroeven. 'Daar ging Biden wel echt even op in, en dat moet ook wel', zegt Postma. De grootste angst onder de Amerikaanse bevolking is namelijk de olieprijs. 'De prijzen aan de pomp zijn al flink hoger in Amerika. Er wordt echt steen en been over geklaagd.' Biden kondigde aan dat Amerika met dertig landen samenwerkt, om in totaal zestig miljoen vaten olie uit de reservevoorraden vrij te geven.

Luister ook | 'Het interesseert Poetin geen flikker hoe het Westen reageert'

Daarnaast legde hij de nadruk op het belang van produceren in eigen land. 'Dat moet ook helpen bij die inflatie. Volgens Biden is dat een manier van bouwen aan een beter Amerika. Biden probeerde zijn volk gerust te stellen en zei: die berichten over de olieprijzen kunnen heel alarmerend klinken, maar het komt allemaal goed.' Toch blijft het volgens Postma de vraag of alle Amerikanen daar in één keer door gerustgesteld zijn, 'want die olieprijs dat houdt ze echt heel erg bezig.' De IEA gaat kijken of die voorraden vrij zijn en of ze die over de wereld kunnen verdelen en de OPEC komt vandaag ook bij elkaar om te praten over mogelijke productieverhoging.

Coronacrisis

Ook de coronapandemie kwam aan bod. Biden zei dat de Verenigde Staten 'nooit zullen accepteren om met Covid samen te leven' en dat 'Covid-19 ons leven niet langer hoeft te beheersen'. Hij zwoer door te gaan met het bestrijden van het coronavirus. De regering-Biden zal daartoe woensdag een nationaal Covid-19-paraatheidsplan aankondigen dat in kaart brengt hoe 'veilig verder te gaan en terug te keren naar onze normale routines', aldus het Witte Huis, vlak na het einde van de State of the Union.

Luister ook | Biden legt Rusland nieuwe sancties op

Tegen het einde van de toespraak sprak Biden zijn zorgen uit over abortusrechten, die volgens hem 'meer dan ooit aangevallen worden'. Daarnaast riep hij op tot de invoering van strengere wapenwetgeving en wees hij voorstellen tot bezuinigingen op de politie af.

Volg hier ons liveblog voor de laatste updates over de oorlog in Oekraïne

Omschakeling naar buitenlands beleid

'Normaal gesproken was de Republikeinse partij voornamelijk bezig met buitenlands beleid, maar nu neemt Biden dat over, nadat Trump hier vanaf stapte' vertelt Amerikadeskundige bij The Hague Center of Strategic Paul Verhagen. 'Het is net alsof GroenLinks ineens een defensiepartij wordt. Maar het kan een politiek interessante move zijn.' Volgens Verhagen verbindt Biden de buitenlandpolitiek erg slim aan de oorlog in Oekraïne en het heropbouwen van de eigen industrie.

Derde Wereldoorlog voorkomen

Het feit dat Biden bleef benadrukken dat Amerika geen troepen naar Oekraïne gaat sturen, vindt Verhage een slimme beslissing. 'Als Biden nu troepen zou inzetten heb je echt de Derde Wereldoorlog, want dan heb je de NAVO tegen Rusland. Dat moet ten aller tijden vermeden worden.' Daarbij vertelt Verhagen dat China de nummer één rivaal in van Amerika en dat de VS daar zijn aandacht opricht. 'Ze willen zo weinig mogelijk troepen aan Rusland besteden, China is prioriteit. Voor Amerika pakt het ook goed uit omdat Duitsland aangekondigd heeft de militaire macht in rap tempo op te willen bouwen.'

Defensieve speech

Biden staat er volgens Verhagen niet goed voor in de peilingen. 'Hij staat nu op zo'n 41 procent en dat neemt gestaag af. Dit was ook te merken aan zijn speech. Als ik heel erg links zou zijn en het goed zou doen, zou ik een agressieve, pro-actieve speech geven. Maar in dit geval was het niet zo en was het dus best logisch dat hij een defensieve speech hield.' Biden had het over dat ze de politie niet minder gaan subsidiëren en er over immigratie gepraat moet worden. Volgens Verhagen gemodereerde posities, die goed passen bij de strategie van Biden tijdens de midterms.

Gerelateerde artikelen