Internationaal3 mrt '22 11:59Aangepast op 3 mrt '22 12:14

'Veroveren Donbas en Kiev zou Poetin een overwinning kunnen noemen'

Auteur: BNR Webredactie

Als Rusland de Donbas en Kiev in handen krijgt, kan Poetin zonder gezichtsverlies terug naar Moskou. Hij zou de strijd dan kunnen staken door een interim-overwinning te claimen. De rest van Oekraïne zou hij dan voorlopig met rust laten. Dat zegt bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga, van de Universiteit Leiden. Op dit moment wordt er nog altijd zwaar gevochten in het Oosten van Oekraïne, maar zonder grote Russische successen.

Een opgeblazen schoolgebouw in de stad Valsylkiv
Een opgeblazen schoolgebouw in de stad Valsylkiv (Justin Yau/Sipa USA)

Volg hier de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Interim-overwinning

Om gezichtsverlies te voorkomen moet Poetin volgens Osinga in ieder geval de Donbas fors uitbreiden en Kiev veroveren. Met een uitbreiding van de Donbas zou Rusland ook eindelijk een directe aansluiting over land hebben met de Krim. 'Wellicht kan hij dan naar Moskou teruggaan en zeggen: Ik heb in feite een hele grote halve cirkel van de Oekraïne in beslag genomen tot en met Kiev. En daarmee heb ik de facto ook de politieke macht overgenomen van de Oekraïne. De rest volgt dan vanzelf wel.'

Harde strijd

Op dit moment wordt er nog altijd hard gevochten rondom de stad Charkov waarbij de laatste dagen al tientallen doden zijn gevallen. Maar echt grote succes lijken vooralsnog uit te blijven in die regio. Osinga wijst erop dat Rusland in het Zuiden wel steeds verder oprukt. Donderdag werd bekend gemaakt dat de stad Cherson in Russische handen is gekomen.

Bekijk ook | Russisch konvooi op weg naar Kiev staat stil

Onduidelijkheid over slachtoffers

Het blijft onduidelijk hoeveel slachtoffers er in middels aan beide kanten zijn gevallen. Vooral over het aantal omgekomen Russen in de oorlog is grote verdeeldheid. Zo zegt Oekraïne dat er inmiddels al 9000 Russische militairen zijn omgekomen, terwijl Rusland het aantal houdt op 500.

Onderhandelingen

Aan de grens met Belarus wordt vandaag opnieuw onderhandeld tussen Rusland en Oekraïne. Volgens Osinga is het goed dat er gepraat wordt, maar zijn de verwachtingen laag. 'Ik denk niet dat Zelenski zich wil overgeven en Poetin zal geen concessies willen doen aan zijn eisen.' Osinga denkt dat Poetin op dit moment ook voldoende militairen heeft om de strijd door te zetten. De kosten van de oorlog kunnen op korte termijn wel een rol gaan spelen. Een Hongaarse econoom berekende dat Rusland op dit moment tussen de 10 en 20 miljard euro uitgeeft per dag.

Luister ook | 'Sancties doen normale Rus al pijn'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen