Internationaal3 mrt '22 13:34Aangepast op 3 mrt '22 13:51

Na Oekraïne vragen ook Georgië en Moldavië EU-lidmaatschap aan

Auteur: BNR Webredactie

Na Oekraïne zullen ook Georgië en Moldavië vragen om versneld te worden toegelaten tot de Europese Unie. Persbureau Reuters meldt dat de EU ervan uitgaat dat de aanvragen 'ieder moment binnen kunnen komen'. Op een informele top in Parijs wordt volgende week al door EU-leiders over het mogelijke kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne gepraat.

Toenadering

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne steekt de EU nadrukkelijk de hand uit naar Georgië en Moldavië. Zo was de president van Georgië afgelopen dinsdag in Brussel en is de EU-buitenlandchef Josep Borrell vandaag in Moldavië. Voornamelijk Georgië heeft al vele jaren aspiraties om EU- en NAVO-lid te worden. Beide landen hebben regio's die met behulp van Rusland in handen zijn gekomen van separatisten.

Zowel Oekraïne als Georgië hebben op dit moment al een associatieverdrag met de Europese Unie waarin vrijhandel en visa-vrij reizen binnen Schengen is vastgelegd.

Oekraïens lidmaatschap

Regeringsleiders van acht EU-landen hebben in een brief opgeroepen aan andere Europese landen om Oekraïne direct de status van kandidaat-lid te geven. Het Europees parlement, dat er feitelijk niet over gaat, roept ook op om Oekraïne toe te laten en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft deze week uitgesproken dat Oekraïne op termijn lid moet worden.

Nederland lijkt vooralsnog geen voorstander. Premier Rutte liet in de Tweede Kamer weten dit 'geen goede discussie' te vinden.

Luister ook | 'Toetreding Oekraïne tot EU op korte termijn niet reëel'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen